Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 54 másodperc

Diplomásoknak szervezett állásbörzét Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség, melyen összesen 425 álláskereső jelent meg, közülük 81-en idén szereztek oklevelet valamelyik felsőfokú oktatási intézményben. Ugyanakkor a két helyszínen megjelent 29 munkáltató 220 állást kínált összesen. A tapasztalat az, hogy a munkáltatók óvatosabbak, és a gazdasági körülményekre való tekintettel nehezebben alkalmaznak új munkaerőt.

Felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek szervezett állásbörzét a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség (AJOFM) pénteken. Az ügynökség vezetője, Tiberiu Pănescu közölte: igyekeznek esélyt adni a diplomásoknak is az elhelyezkedésre. A járvány előtti évekhez képest az idei „diplomás” állásbörzén szerény számmal voltak jelen a munkáltatók. Tiberiu Pănescu több okot is felsorolt, a gazdasági helyzetre való tekintettel „valószínűleg a munkáltatók részéről is van némi óvatosság. (…) Másrészt úgy gondolom, hogy a munkaadók, különösen azok, akikkel intenzívebben dolgozunk együtt, és gyakran kínálnak állásokat, úgy gondolják, hogy a munkakeresők jelentkezhetnek az oldalunkról, állásbörze nélkül” – magyarázta az AJOFM Hargita megyei ügyvezető igazgatója.

Bár kevesebb volt a jelen lévő munkáltató, kínálatuk változatos volt, sőt. „Meglepőnek is mondanám, figyelembe véve azt az általános pesszimizmust, amely a munkaadók nyilvános megszólalásaiból kirajzolódik. A változatosság viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek megtalálják a kívánt állást” – mutatott rá Tiberiu Pănescu. Az ügyvezető azt is kijelentette, számára örvendetes, hogy megyei szinten is sok egyéni állásajánlatuk van, mert nem gyakori, hogy egy cégnél például száz asztalosra van kereslet, vagy huszonöt ajánlat tizenöt különböző foglalkozásban, és mindegyikben átlagosan például négy álláslehetőség. „Ez más perspektívát ad azoknak, akik állást keresnek, és van választási lehetőségük” – magyarázta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy kevés a nyilvántartott munkanélküli, és többségüknél épp az alacsony iskolai végzettség okoz problémát. „Alapvetően az egész megyében kevesebb, mint 4600 munkanélküli van. Sajnos ezek 66%-a alacsony iskolai végzettséggel rendelkezik, ami a legtöbb esetben nem teszi lehetővé számukra, hogy további képesítésen vegyenek részt, és nyilván a munkáltatók is kevésbé keresik őket, mert nincs idejük az általános iskolai végzettségükkel foglalkozni” – mondta Tiberiu Pănescu.

Számok az állásbörzén

A pénteki, diplomásoknak szóló börzén Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában együttvéve 425 állást kereső személy vett részt, ebből 81-en friss diplomások, és a 29 munkaadó 223 állást kínált.

Székelyudvarhelyen 108 állásra lehetett jelentkezni, és a megjelent 248 munkanélküli közül 37 volt a friss diplomás.

Csíkszeredában a 117 jelentkezőből 44-en voltak idén diplomázottak. Ugyanott 18 munkaadó jelent meg, akik 31 szakmában 115 állást kínáltak, a legtöbbet a fafeldolgozó-, a fémfeldolgozó- és a textiliparban, de a kereskedelemben, illetve a lakossági közszolgáltatásban is. A csíkszeredai állásbörzére 170 segélyben részesülő munkanélkülit hívtak meg, az ügynökség munkatársainak pedig az a tapasztalata, hogy a meghívottak ezúttal sokkal komolyabban vették a megkeresést. Ennek természetesen anyagi, gazdasági és társadalmi okai vannak, hogy csak egyet említsünk, a megnövekedett energiaárak, mely jelenség általános drágulást okozott.

A két helyszínen megjelent munkakeresőkből

a munkáltatók 113 főt választottak ki további interjúra vagy munkapróbára

(90-et Csíkszeredában és 23-at Székelyudvarhelyen).

Az ügynökség a börzék utáni sajtóközleményében azt tudatta, hogy az állásbörze felülmúlta a várakozásokat, figyelembe véve a jelentkezők álláskeresésének komolyságát, valamint az érdeklődők számát.

Gyergyóban a legtöbb, Udvarhelyen a legkevesebb

Az AJOFM adatai szerint szeptemberben megyénkben 3,96-os volt a munkanélküliségi ráta, az intézmény nyilvántartásában 4693 munkanélküli szerepelt, ebből 891 segélyezett. A munkanélküliek közül 715-en a versenyszférából kerülnek ki, és 2454, illete 2239 a férfiak és a nők aránya.

Szeptemberben 2128 munkanélküli rendelkezett elemi iskolai végzettséggel, 920-an a nyolcadik osztályt, 506-an egy szakmunkásképzőt, 951-en pedig középiskolai tanulmányaikat fejezték be.

Korosztály szerint a legtöbb munkanélküli (1111) 25 év alatti volt, további 1038 munkanélküli 40 és 49 év közötti, 675-en 50 és 55 év közöttiek, 614-en pedig 55 év felettiek voltak.

A legtöbb munkanélküli vidéki: 3.325 fő, ami a falusi lakosság 2,95%-ának felel meg. Városi környezetben 1368 munkanélkülivel számolnak, ami a városi lakosság 1,48%-át jelenti.

A munkanélküliek arányát tekintve városi környezetben a legmagasabb értékeket Gyergyószentmiklóson (2,66%), Maroshévízen (2,16%) és Szentegyházán (2,01%) regisztrálták. Csíkszeredában 1,17%, Székelyudvarhelyen 1,06% a munkanélküliek aránya. 

30 munkáltató, 220 állás, 425 munkanélküli