Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 24 másodperc

Többalkalmas pályaorientációs programra várja a helybéli középiskolásokat a Korrekta Médiaműhely: a tapasztalat ugyanis azt mutatja, az iskolában kevés lehetőség és idő van a pályaválasztási tanácsadásra, holott ez lenne a kulcsa annak, hogy a diákok tájékozottan döntsenek a jövőjükről. 

A Korrekta Egyesület először 2019-ben vágott bele a projektbe, amelynek célja volt, hogy önismereti, pályaismereti lehetőséget teremtsen a középiskolásoknak. „Pontosítok: akkor még fogalmam sem volt, mivel is kellene megismertetni a fiatalokat, miről szól ez a témakör a gyakorlatban. Ezért neves magyarországi szakembereket kértünk fel, hogy tanároknak, iskolapszichológusoknak tartsanak olyan képzést, amely nem csak a fogalmakkal, hanem a gyakorlati feladatokkal is megismerteti a résztvevőket” – eleveníti fel Száva Enikő ötletgazda. Már erre a felhívásra is sokan jelentkeztek, Gyergyótól Nagyenyedig több irányból érkeztek pedagógusok. „Nyilván az iskolapszichológusoknak nem sok újat mondott a képzésünk, ők tanulták, gyakorolják nap mint nap az iránymutatást, de megjegyzem, a jelenlegi oktatási rendszerben egy szakemberre nyolcszáz diák jut. Az egy-egy diákra szánt idő sokkal inkább tűzoltásra, a komoly lelki megterhelések feloldására, az egyéni foglalkozásokra megy el, tehát legtöbb esetben roppant kevés idő jut pályaorientációra. Viszont ők is azt jelezték, hogy az ismeretanyag felidézése motivációt jelentett arra, hogy többet foglalkozzanak a témával az iskolában, a friss, újszerű segédanyag pedig a téma másfajta megközelítésére, izgalmas csoportmunkákra kínált lehetőséget” – magyarázza Száva Enikő. Megjegyzi: négy maximalista és kreatív nőnek köszönheti, hogy a képzés után elkezdhették a munkát a középiskolásokkal: Ivácsony Zsuzsánnának, dr. Lőrincz Csillának, Szalay Zsuzsannának és Szűcs-Olcsváry Melindának, akik vállalták, hogy

kidolgozzák és csoportfoglalkozásokon, gyakorlatban alkalmazzák azt a programot, amelyet a Korrekta Médiaműhely elengedhetetlennek tart a fiatalok életpálya-tervezéséhez.

Kevés idő jut tanácsadásra

A programban, amely a Bethlen Gábor Alap támogatásával jött létre, nem csak önismeret szerepel, hanem pálya- és munkaismeret is. „Csak egy példa: hiába szereti valaki a virágot, és virágkötészetet tanulna, ha nem bírja a hideget, hiszen a virágokat általában alacsony hőmérsékleten kell tartani, hogy azok megőrizzék frissességüket” – fejti ki az ötletgazda.

A pályaorientáció ugyan nem hiányzik a tantervből, de talán nem kap elég hangsúlyt, tudjuk meg Lőrincz Csilla pszichológustól. „A középiskolások esetében a pályaorientáció minden évben külön fejezetként szerepel az osztályfőnöki tantervekben. Az intézményekben, ahol tanítok, szoktam népszerűsíteni a pályaorientációs tevékenységeket a diákok, a tanárok és a szülők körében” – magyarázza a szakember. Az egyén életében a pályaválasztás egy hosszabb folyamat, teszi hozzá, amely befolyásolja a fiatal egész további életét.

A diáknak meg kell tudnia fogalmazni az érdeklődését, a képességeit, a célját,

valamint fel kell térképeznie a rendelkezésére álló lehetőségeket. Ezért a pályaorientációs tevékenység akkor a leghatékonyabb, ha az önismereti oldalt erősíti, akár egyéni, akár csoportos formában. A cél az, hogy a különböző témák körbejárásával választ kapjon a tanuló arra, hogy az érdeklődésének mennyire felelnek meg a képességei, valamint milyen továbbtanulási lehetőségei vannak e tekintetben a továbbiakban. 

Szakmák testközelből

A Korrekta Médiaműhely programjában tavalyelőtt több munkahelyet is meglátogattak a résztvevők, a diákok például élőben, képernyőre kivetítve követhették azt, ahogyan dr. Szőke Kinga szemorvos a szomszéd műtőben szürkehályogot távolít el a beteg szeméről. „Az áttörést viszont annak a szakmai napnak a megszervezésében láttam, ahol több mint húsz, roppant készséges szakember vállalta, hogy képbe helyezi az érdeklődőket mestersége pozitívumairól, pszichés, szellemi és fizikai követelményeiről, kihívásairól és természetesen a hátulütőiről. Aki részt vett, sok új információval gazdagodhatott. Ugyanakkor továbbra is az iskolások rendelkezésére állnak azok a szakmaismertető filmek, amelyek a vidékünkön élő, példaképnek is tekinthető szakemberekről készültek, ezek a Korrekta médiacsatornáin elérhetők” – sorolta még Száva Enikő. 

Idén sokkal „visszafogottabb” programra számíthatnak a résztvevők: főként a járványhelyzet okán a képzést három csoportban indítják november 8., 9. és 10-én, a foglalkozások négy héten át, heti másfél órát vesznek fel. És hogy miért fontos a pályaválasztás? Száva Enikő úgy tartja, a boldoguláshoz alapvetően két tényező járul hozzá: az egyik a párválasztás, a másik a pályaválasztás.

„Nem terveznek, sokkal inkább sodródnak a fiataljaink – tisztelet a kivételnek”

– jegyzi meg. Úgy véli: bizonyára sokunkkal előfordult, hogy már felnőttként döbbentünk rá, nem azt szeretnénk, ami van, gyerekként nem így képzeltük el az életünket. Erről az „aprócska, sötét örvényről” pedig nehéz visszatérni a fő csapásra, a vágyakhoz, holott talán ezek mutatták leginkább a helyes irányt.

A boldogság két tényezőn múlik: egyik a párválasztás, másik a pályaválasztás