Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 3 másodperc

Kétnapos nemzetközi konferenciának ad otthont a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a polgármesteri hivatal augusztus 25–26. között. A jövő könyvtára elnevezésű konferencián magyar könyvtárosok és szakemberek tartanak előadásokat a modern szemléletű könyvtárfilozófiák és a legifjabb olvasói közönség kapcsolatáról. 

Bár tavaly volt a könyv éve Udvarhelyen, a téma ebben az évben mit sem vesztett aktualitásából, hiszen az emberi tudás tápanyaga mindenkor a könyv. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és az udvarhelyi Városi Könyvtár eseménye olyan szakmai rendezvény, amelyen a résztvevők közösen gondolkodnak, illetve tanulnak, megosztva egymással tapasztalataikat. Ideális esetben az itt elhangzottakat saját könyvtáruk javára fordíthatják. A konferencia megnyitóját ma délután tartották a városháza Szent István Termében, jelen volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Ölvedi Zsolt alpolgármester is. Ünnepélyes köszöntőjében Szőcs Endre könyvtárigazgató, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének frissen megválasztott elnöke tudományos konferenciának és baráti összejövetelnek nevezte a rendezvényt, amely egyben az erdélyi könyvtárak bemutatkozási lehetősége is. A jövő könyvtára elnevezés utal arra, hogy

napjainkra megváltozott az olvasók igénye, így más módszerekkel kell megszerettetni az olvasást

a közönséggel, kiemelt figyelmet fordítva a fiatal látogatókra. Olvasni annyi, mint megérteni a világot, hangzott el a megnyitón. A könyvtár célja a régi maradt, a könyvtárosok továbbra is az információk összegyűjtésén és tárolásán munkálkodnak, de az üzenet, illetve a kulturális intézmény víziója változott. Már nemhogy az ötven, de a tíz évvel ezelőtti módszerekkel sem lehet a kíváncsiságot felkelteni. A modern szemlélet alapján a könyvtár már nem csupán egy könyvtár. Régi funkciójával nem maradhat életképes, és nem felel meg annak az elvárásnak sem, hogy a könyveket az ifjú generáció előtt népszerűsítse. Mint mondták, az intézményeknek rengeteg izgalmas programmal kell még színesíteniük a kínálatot. Kiemelkedő példája ennek az udvarhelyi könyvtár földrengés-szimulátora, amely bár távol áll az intézmény eredeti rendeltetésétől, sok száz gyermeket mégis ennek segítségével csalogattak be.

Az idei szakmai konferencián kilencvenöt könyvtáros vesz részt, illetve négy további előadó fogadta el a meghívást. Az intézményvezető kiemelte Redl Károly, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke és Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójának jelenlétét. 

A konferencia első napján

a fő témát a gyermekek könyvtárhasználati szokásai képezték.

Az elhangzott négy előadásból háromban az említett tematikát érintette Németh Szilvia székesfehérvári gyermekkönyvtáros, Konstantina Martzoukou skót egyetemi adjunktus, valamint Szász-Mihálykó Mária irodalomtanár, a negyedikben pedig a könyvtár és a marketing összefüggéseire világított rá Farkas Levente, a Marketingiskola.Ro alapítója. A nap második felében, 19 óráig az érdeklődők ízelítőt kaptak a Bod Péter könyvtár olvasásnépszerűsítő programjaiból. 

Holnap 9.30-tól kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik a program, utána az udvarhelyi könyvtár változatos programokkal várja a vendégeket. Az érdeklődők megtudhatják, miről szól a szabaduló szoba, milyen a földrengés-szimulátor, láthatják különleges hangszerek kiállítását, de a virtuális világ és különböző fizikai kísérletek is helyet kapnak a kínálatban. A konferenciához kapcsolódó két kísérő rendezvény csak hab a tortán – holnap 15 órától lehet csatlakozni az Udvarhelyszék gyöngyszemei elnevezésű kiránduláshoz, aztán 19 órától a Nyitott Könyvek Éjszakája várja a vendégeket. További részletek az intézmény közösségi oldalán találhatók.