Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 9 másodperc

Nem a régi korszak folytatódik, hanem egy új kezdődik a székelyudvarhelyi kézilabdázás történetében – a VSK Székelyudvarhely játékosai elkezdték hétfőn a felkészülést, ma pedig Hargitafürdőre mentek, hogy az elkövetkező négy nap során ott folytatódjon az edzés, és a csapat is összekovácsolódjon. Sipos Lóránttal, a csapat edzőjével, illetve a VSK Udvarhely igazgatójával, Mester Zoltánnal  beszélgettünk.

Négy évvel ezelőtt a Székelyudvarhelyi KC a néhai fenntartó, Verestóy Attila szenátor halálával egyidőben megszűnt létezni, a csapat java része szétszéledt, de végül a másodosztályban, Szejke SK néven, hazai és székelyföldi játékosokból verbuválódva kétszer is kivívta az új együttes a feljutást a Bölények Ligájába. Ha harmadik az Isten igaza, akkor a jelenlegi gárdának, melyből távoztak is az idők során játékosok, illetve most kiegészült már három hazai, ebből két visszatérő kézissel a csapat, meseszerűen kellene, hogy alakuljon a sorsa. Persze, ehhez sok próbát ki kell állni. 

Mester Zoltán igazgató azt mondja, nem szabad erre a csapatra úgy tekinteni, mintha a régi lenne, bár visszatért Udvarhelyre Varó Lajos hálóőr és Putnoky Szabolcs szélső, aki az udvarhelyi ISK-nál kezdte pályafutását. Aron Dedu bukaresti átlövő követi őket az igazolásokban.

Várják még a három külföldi játékost, tehát most a cél az, hogy sikeresen be tudjanak épülni a csapatba – kilétükről a későbbiekben lesz hivatalos tájékoztatás.

– Tudatosulnia kell a szurkolókban, az udvarhelyi sporkedvelőkben annak, hogy nem szabad rögtön az elején azokat az eredményeket elvárni ettől a csapattól, mint amit az egykori felnőtt férfi kézilabdacsapat hozott. Annyit viszont megtehetünk, hogy jelenlétünkkel, támogatásunkkal adunk motivációt nekik. Minden anyagi támogatást pedig erősítésre fogunk fordítani – hangsúlyozta Mester.

Újra formába kell jönni

– A keret kész, elkezdtük a felkészülést – sorolja Sipos Lóránt edző. – Hiányzik Katona Tamás, aki a korosztályos válogatottjával Bulgáriában, Eb-selejtezőtornán van.

Még nem végez teljes értékű munkát térdsérülése miatt Komporály Attila, akinek még néhány hónap hátra van a rehabilitációból, várjuk vissza, és hiányzik a három külföldi játékosunk – beálló, irányító és átlövő –, akik vízumaikat még nem kapták kézhez, tehát ez folyamatban van. Reméljük, napok kérdése, hogy mindhárman megérkezzenek a csapathoz. Annál is inkább, mert augusztus 27-én játsszák első hivatalos mérkőzésüket. 

A VSK Udvarhely addig, napi több edzéssel, Nagy Sándor erőnléti tréner irányításával készül a Bölények Ligájára. A felkészülés első szakasza az alap állóképesség fejlesztése, hosszú szaladások, magaslati levegőn tartott edzések stb. – utóbbi csak négynaposra sikeredik, de a

második fő szempont a csapatépítés, összerázódás is.

– Fokozatosan beépítjük a labdát az edzésekbe, már vannak ilyenek, viszont mikor visszajövünk Hargitafürdőről, akkor hangsúlyosan a labdás edzések kerülnek előtérbe. Jövő hét után a felkészülési mérkőzések kezdődnek el, tornák, ellenőrző meccsek, barátságos mérkőzések. Ezekből itthon is játszani fogunk párat, de hivatalosak vagyunk Nagybányára és Vasluiba.

A felkészülési mérkőzések sorát a Kézilabda-fesztivál részeként rendezett, régi magyar All Star-válogatottal fogjuk zárni. Ezután lépünk a célegyenesbe.

Jelen pillanatban a szakszövetség még nem tette közzé a hivatalos menetrendet, csak az első forduló pontos dátumát tudjuk sajnos. Ez egy bákói kiszállás, a következő párharc pedig Tordával lesz itthon, de hogy egy hétre rá, öt vagy három napra következik, még nem ismert. Ez a bizonytalanság a legrosszabb. Ezek a meccsek azért még odébb vannak, próbálunk maximálisan odafigyelni, teljes erőbedobással dolgozni, mert ez nem egy másodosztályos versenysorozat lesz.

Tudjuk, hogy nem lesz könnyű. Természetesen mindenki azon agyal és gondolkodik, hogy ha már kivívtuk, és meg is adatott a lehetőség első osztályban játszani, bent is tudjuk maradni.

A srácok is kíváncsiak, hogy azok a játékosok, akiket erősítésképpen leigazolt a klub, mit képviselnek,

ezt meg akkor fogják látni, mikor itt lesznek közöttük. Lesz, aki visszatér az első osztályba, van, akinek ez az első, hogy részt vesz benne, fel kell nőnünk a feladathoz. Most vagyunk abban a szakaszban, hogy járjuk az óvodát és az iskolát.

Mi nem fogjuk feladni!

– Hosszú lesz a bajnokság, biztos, hogy itthon maximálisan fogunk teljesíteni, és máshonnan is megpróbálunk pontokat hozni, egy meccset sem fogunk feladni.

Fontos viszont, hogy reálisan nézzük a dolgokat, hogy fel tudjuk mérni a játékerőt, és hogy tudjuk, melyek azok a csapatok, amelyek ellen kétszáz százalékkal kell játszani – mondja Sipos Lóránt.

Más szerep, más felelősség

– Azt tudni kell, hogy az elején olyan csapatokat látunk vendégül, mint a bukaresti Dinamo, mely a Bajnokok Ligájában szerepel, a Torda, mely az Európa-kupában, és mindenkinek, játékosoknak, vezetőségnek, edzőknek, közönségnek is jó lenne szem előtt tartania, hogy

ez kemény menet lesz.

Az is lehet, hogy az utolsó fordulóban dől el, hogy bennmaradunk-e, de azért fogunk harcolni, hogy bent maradjunk – magyarázza Sipos Lóránt. – Óriási kihívás ez nekem is, teljesen más szerep, mert mikor másodedző vagy, nem te vagy a felelős az eredményekért. Most minden felelősség az én vállamon van, ez teher is, de egy edző feladata az, hogy ezzel a teherrel együtt éljen, ezzel dolgozzon, és ettől függetlenül vagy ezzel együtt a legjobbat próbálja meg kihozni az egészből.

Fotó: Fülöp Attila, Sipos Lóránt, Nagy Sándor

A fiúk nem fogják feladni – A szurkolók se tegyék