Szász Csaba
Szász Csaba
„Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, mielőtt az idő vasfoga elszáll felettünk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretfurdalásunk!"

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 18 másodperc

Elsőre a kép idillinek tűnik. Négy talpraesett férfiember látszólag ugyanazt akarja: megragadni az udvarhelyi RMDSZ grabancát, rendbeszedni, majd vitamindús élelmezéssel, esetleg teljesen új menüvel megerősíteni a szervezetét. Muszáj lesz, mert miután az Embert már szaván fogták, most az Ökröt kell szarvánál fogni, mert éppen vesztébe rohan, és viszi magával az egész várost.

Először jött a forradalmár. Pimaszul fiatal, robbanékony és szemtelen. Felturbózott üzemmódban éli mindennapjait, de kétségkívül tettre kész. Egy gond van vele: mielőtt belekezdene a melóba, porig rombolná a még megmaradt romokat, és nulláról kezdené az építkezést. És ezzel a frászt hozza egyesekre.

Másodikként érkezett a szakember. Épp az előbbi jelölt ellentéte. Csendes, visszafogott, pedáns, amilyenek amúgy a múzeumok is lenni szoktak. Eddig nem sokat politizált, egyszer adta arcát egy tanácsosi listához, oszt annyi. Eddig inkább a keze járt, semmint a szája, nem is eredménytelenül. Ráadásul ellenszélben is tudott jól dolgozni, ami nem kis dolog errefelé. Makulátlannak tűnik, vélt vagy valós bűnlajstromról nem tudunk, ezzel hozza is a frászt egyesekre.

(Időközben kiderült, hogy az első két jelölt a közös frászhozatalban látja a jövőt.)

Harmadikként jött a vállalkozó. Az a fajta, aki véleményért sosem megy a szomszédba. Megvan a sajátja, na meg a bátorsága (olykor vakmerősége) is hozzá, hogy szóvá tegye. Anno volt mersze követelni, hogy a szent tehénből csináltassanak hamburgert, emiatt meg is járta a hadak útját, holtvágányra terelték. Most visszajönne, hogy mozdonyként tegye sínre a dolgokat, kamikaze hozzáállásával a frászt hozza egyesekre.

Na jó, túl sok itt a frász, ezért jött az aduász, a politikus. Hivatalból.

Egy fenékkel kellene két lovat megülnie, amelyek ráadásul több száz kilométerre vannak egymástól. Eme hiányosságot talán sikerül kompenzálnia, hiszen egyértelműen neki van a legnagyobb szava, hatalma és befolyása (az ilyen távoli lovakra is). És egyben a legnagyobb esélye,

hogy összehozza az oly sokat hangoztatott város-vidék harmóniát. Kérdés persze, hogy a felülről történő irányítás a szervezet előnyére vagy hátrányára válna-e. Mert van példa erre is, arra is. Az biztos, hogy imperátor státuszával ő is a frászt hozza a többiekre.

Összegezve: minden szép és jó lenne, ha csak Udvarhely jövőjéről lenne szó, illetve arról, hogy valahogy kiszedjék a várost a fekete lyuk vonzásából. Sajnos itt ennél jóval többről van szó. Hatalmi harc zajlik Udvarhelyen, amelybe a hírek szerint még azok is szeretnének beleszólni, akik számára eddig az RMDSZ nem is annyira ellenzék, mint inkább ellenség volt. Részben érthető, hisz ha 2024-ben az udvarhelyi tulipánosok vonata tényleg sínre kerül, akkor mindenki szeretne felszállni  a szerelvényre. Naná, hogy egy nagykanállal a kezében.

Hisz asztrofizikusok is megerősíthetik: a tömegvonzás egész naprendszereket tart egyben. De ez a kölcsönhatás pipepurc ahhoz a tömegvonzáshoz képest, ami a városkassza körül keringő székelységet tartja egyben. Elvégre a Néprendszer legfényesebb csillaga továbbra is a Húsosfazék.

A forradalmár, a szakember, a vállalkozó és a politikus