Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 2 másodperc

Öt koronavírussal fertőzött tanító és tanár, illetve nyolc diák miatt kilenc udvarhelyi iskolai osztályból hazaküldték a gyerekeket, és online zajlik a tanítás. Hallgat mindenki ezekkel az információkkal, „titkolózik mindenki, mert szégyennek tekintik a betegséget” – mondja Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, aki szerint nagy kérdés, hogy ki ellenőrzi, hogy a hazaküldött diákok, mit csinálnak, felelősen viselkednek-e, hisz bárhová mehetnek, csak iskolába nem. 

Úgy tudjuk, több olyan udvarhelyi tanintézmény is van, ahol diákokat küldtek haza, és osztályok tértek át online oktatásra egy tanár, egy tanító vagy egy diák koronavírusos fertőzöttsége miatt – dobjuk fel a témát Tar Gyöngyinek, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjének. Rögtön rá is vágja, hogy valóban, több osztály is van, sőt, egyre több – mint fogalmazott, percről percre szaporodnak, és mire leírjuk ezeket a sorokat, máris újabbakkal toldhatjuk meg. 

Jelenleg Udvarhelyen:

5 fertőzött tanító és tanár

8 fertőzött diák

9 osztály online oktatásban

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság összesítése alapján a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, a Móra Ferenc Általános Iskola, a Tamási Áron Gimnázium és az Eötvös József Szakközépiskola érintett. Szerkesztőségünknek egy panaszos szülő mesélte, hogy reggel vitte iskolába a gyerekét, de nem hagyhatta ott, mert hazaküldték az egész osztályt. 

„Sokan még mindig szégyennek tekintik a betegséget,

és ahogyan megjelenik egy eset, inkább álhíreket terjesztenek, pedig a megelőzésnek, a védekezésnek az is a része lenne, hogy mindenki mindenről tud” – mondja Tar Gyöngyi, aki szerint nagy kérdés, hogy az iskolákból hazaküldött diákokat kell-e ellenőrizni, nyomon követni, és ha igen, akkor azt ki végzi el. Hisz noha kovidos környezetben voltak, nem kerülnek karanténba, bárhová mehetnek, csak iskolába nem. 

Kocsmába igen, iskolába nem – mondjuk az igazgatónőnek, aki erre csak annyit válaszolt: nem akar tippeket adni a diákoknak. 

„Minden iskolában van a témának felelőse, elmondtuk neki, milyen is lenne a felelős magatartás, a diáknak mit kellene tennie, hogyan kellene viselkednie, ám kérdés, hogy azt betartják-e” – tudatta Tar Gyöngyi.

A megye amúgy nem áll rosszul

Míg országos viszonylatban és néhány nagyobb városban közismerten igencsak magasak a fertőzöttségi mutatók, Hargita megyében – a prefektusi hivatal tájékoztatása szerint – szeptember 24-én 0,82 ezreléknél tartunk. Ez azt jelenti, hogy statisztikailag 1000 lakosra számolva 0,82 megbetegedés jut. 

Nem sok, mondhatjuk, igaz, ha azt nézzük, hogy két héttel ezelőtt még 0,18-nál jártunk, akkor elég jelentős és gyors a növekedés. 

Jelenleg a csíkszeredai, maroshévízi, gyergyószentmiklósi és udvarhelyi kórházban 120 fertőzöttet kezelnek, 234-en vannak házi elkülönítésben és 505-en karanténban. Az utóbbi 24 órában a megyében 35 új fertőzéses esetet jegyeztek. 

A járvány Udvarhelyen: kocsmába mehet a diák, de iskolába nem?