Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 53 másodperc

Szórakoztató programsorozattal készül a Föld napjára a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesülete és az Erdélyi Ifjúsági Egyesület. Április 20–23. között interaktív játékokkal, mesemondással és vezetett erdei sétával, illetve ökopszichológiai szemléletű gyakorlatokkal várják az érdeklődőket.

Április 22. a Föld napja – arra hívja fel a figyelmet, hogy időről időre érdemes átgondolni az életmódunkat. A Föld napját először 1970-ben egy amerikai egyetemista, Denis Hayes hirdette meg. Több tízmillió amerikai emelte fel a szavát a környezet védelmének érdekében, s ez a nap mára történelmi jelentőségűvé nőtte ki magát. Előszeretettel emlékeznek meg a nevezetes napról az Egyesült Államok határain túl is, a világ majd minden országában különféle ökológiai témájú programokkal.

Idén első alkalommal szerveznek négynapos programsorozatot a Föld napja alkalmából Keresztúron.

A kezdeményezés célja a környezettudatosságra való nevelés. A rendezvényeken az érdeklődők tanácsokat kapnak a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, a gyerekek szórakoztató-nevelő foglalkozásokon vehetnek részt, a felnőtteknek pedig egy erdei séta során lehetőségük adódik ráhangolódni a természetre. 

Máthé Szabina, az esemény ötletgazdája, 2021 óta önkénteskedik a Keresztúr Térségi Mezőgazdászok Egyesületénél. A környezetszennyezés jelenti napjainkban az egyik legnagyobb globális szintű problémát. Emiatt fontosnak véli, hogy szem előtt tartsuk a természet védelmét – legkönnyebben úgy tehetjük ezt meg, ha szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Szabina évek óta részt vesz természetvédelmi programok szervezésében Magyarországon. Mint mondta, április 22-én a szemétszedés bevett szokásnak számít Keresztúron, de idén szükségét látta valami új megmozdulásnak is. 

Ma reggel 9 órakor interaktív mesével kezdődött programok sora, a Kriza János utcában. A Kukamese a szelektív hulladékgyűjtés témáját dolgozza fel, és kimondottan az öt–kilenc éves gyermekeket szólítja meg. A mesélés ideje alatt a gyerekek bábokkal és állatokkal játsszák el a hallott történetet, a foglalkozás célja, hogy a kicsik megtanulják, melyik hulladéktípust melyik kukába kell helyezni. 

Holnap, csütörtökön 9 órakor az egyesület irodájában Gyűjtsd okosan névvel nyílik játszóház, melynek foglalkozásai ugyancsak kiemelten a szelektív hulladékgyűjtésre és a környezetvédelem népszerűsítésére épülnek. 

Pénteken 16 órától Sóskúton gyülekeznek az érdeklődők, majd egy közel háromórás erdei élménysétára indulnak, melyet Szabina vezet. Felnőttek számára ajánlja az önkéntes ezt a programot, mely során ökopszichológiai szemléletű gyakorlatokkal és megosztókörökkel terelgeti majd a résztvevőket a környezet megismerése felé. A séta során különböző érzékszervre ható gyakorlatokat végeznek majd.

Április 23-án, szombaton 10 órától egy második, ezúttal családoknak szervezett erdei séta veszi kezdetét. Szabina munkafüzettel és játékos feladatokkal vezeti rá a résztvevőket a természet megismerésére, szeretetére és megbecsülésére. Az önkéntes egyébként két éve szervez vezetett sétákat, és mint mondta, folyamatosan nő az igény a szabadtéri tevékenységek iránt. A világjárvány okozta bezártság miatt a felnőttek egyre nyitottabbak a környezettudatosság felé Magyarországon és Erdélyben egyaránt. Az általa gyakorolt, a természetben zajló foglalkozások biztosítják a környezetre való élményszintű ráhangolódást. Meglátása szerint a jelenlegi programban minden korosztály találhat magának megfelelő tevékenységet. 

– Mivel a gyermekek éppen vakáción vannak, próbáltam minél színesebb időtöltést biztosítani számukra – magyarázta Szabina, aki a felnőttekről sem feledkezett meg. Számukra a korábban Magyarországon gyakorlatba ültetett foglalkozásokat gondolta újra. Hozzátette: a Föld napja kiváló alkalom arra, hogy emlékeztessük a lakosságot, hogyan bánjunk a bolygóval, amelynek mi is alkotórészei vagyunk.

A szelektív hulladékgyűjtés viszonylag újdonságnak számít a környéken

– épp ezért tartja fontosnak, hogy ezzel kapcsolatban hasznos információkat oszthasson meg az érdeklődőkkel. Az ötletgazda szerint az eseménysorozat nem tudja azonnal megváltoztatni a résztvevők nézőpontját, de reméli, elindít egy olyan folyamatot, ami hosszú távon a tudatos környezetvédelemre sarkall, illetve fenntartható fogyasztói magatartást eredményez. 

– Talán azt gondoljuk, hogy egy ember kevés a változáshoz, de ez nem igaz. A környezetvédelem nevében hozott döntéseink sokat számítanak, hiszen tetteink segítségével másokat is inspirálhatunk a változásra – mondta az ötletgazda

A Föld napja alkalmából szervezett programokon a résztvevők létszáma korlátozott, előzetes jelentkezés szükséges a 0749–934005-ös telefonszámon.

Fotó: Fülöp Attila

A környezetvédelem nevében és a Föld napján túl