Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 35 másodperc

Advent negyedik vasárnapján, az ünnepi istentiszteletet követően mutatták be a felsőboldogfalvi református templomban a Népi motívumok mai használatban elnevezésű felnőttképzési program résztvevői által készített festett kazettákat, amelyek addig díszítik a templom mennyezetét, míg restaurálják az 1670-ben készült, eredeti kazettákat.

Moldovan Radu református tiszteletes igéjében arról a szeretetről beszélt, amellyel Isten szeret bennünket, azáltal, hogy Jézus Krisztust, a Megváltót elküldte hozzánk.

– Erről szól a karácsony, az adventi várakozásunk, Jézus Krisztus születésére készülünk. Ebben a várakozásban benne van a hit, remény, öröm, és advent negyedik vasárnapján benne van a szeretet – fogalmazott a felsőboldogfalvi lelkipásztor. A kultúrotthonban megtartott igehirdetés után a Fortepiano kvartett teremtett ünnepi hangulatot, majd az ünneplő gyülekezet átvonult a kívül-belül régi pompájában tündöklő, felújított református templomba.

A Népi motívumok mai használatban című kiállítás idén rendhagyó módon nem a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítótermében, hanem a felsőboldogfalvi református templomban látható, ahol Moldovan Radu tiszteletes üdvözölte ismét a helyieket és a vendégeket. Elmondta: a 12. századi templom felújítása nem kis erőfeszítésébe került a felsőboldogfalvi református gyülekezetnek, de jelentős anyagi támogatást kaptak, hiszen a rengeteg restaurátori teendő is rendkívül költséges volt. A kazetták 1670-ben kerültek fel a templom mennyezetére, azóta többször javítgatták, de egyszer sem vették le az elmúlt évszázadok során. A szakemberek most eltávolították a kazettákat, és amint lehetőség adódik rá, visszaállítják eredeti formájukba. Addig is

az újonnan megfestett kazetták díszítik a kis templom mennyezetét, amelyet a régi kazetták alapján készítettek el a tanfolyam résztvevői.

Kántor Csaba református püspökhelyettes arról szólt, hogy a kazettás mennyezetű templomok világában nőtt fel, és végigkísérte egy életen át az az érzés és hangulat, amellyel rálátás nyílik a magasra, az ég mennyezetére és közvetlenül Istenre is.

– Hiszem azt, hogy ennek a közösségnek és mindenkinek, aki ide belép, a felfelé megnyílás lehetőségét szolgálja, oda, ahonnan minden segítség jön, és akinek hálaadással tartozunk, dicsérettel és magasztalással – fogalmazott.

A festett kazetta nem dekoráció, isteni üzenete van

A 2021 őszén szervezett képzésen kilenc gyakorlott bútorfestő vett részt, akik Bartos Tünde irányításával a felsőboldogfalvi református templom eredeti, 1670-ben készült hajó- és szentélymennyezetének harminc kazettáját feldolgozva készítették el azok másolatait. Az első találkozónak a Forrásközpont adott otthont, ahol a szervezők beszámoltak a 2015–2019 között megvalósult kézműves képzések és kiállítások tapasztalatairól, ugyanakkor megosztották az idei kurzussal kapcsolatos elképzeléseiket a résztvevőkkel.

Az elmúlt több mint két hónap során a székelyudvarhelyi Bartos Kézműves Lakberendező Műhelyben elméleti és gyakorlati órák váltották egymást, majd a bútorfestők udvarhelyszéki szakmai tanulmányúton vettek részt: Felsőboldogfalvára, Farcádra, Bögözbe, Székelyderzsbe, Égébe és Székelydályába ellátogatva, protestáns templomokban tekintették meg a kazettás mennyezeteket. A kurzus végére harminc festett kazetta készült el, amelyek a Felsőboldogfalvi Református Egyházközség tulajdonába kerülnek. Az új festett kazettákat Bartos Tünde, Egyed Edit, Ferencz Réka, Gergely Erika, Gothárd Hajnal, Kovács Katalin Zsuzsanna, Orbán Katalin, Péter Ildikó, Sándor Erika és Vajda Gabriella bútorfestők készítették. A programról és a festett kazettákról egy bemutató füzet jelent meg Magyari Hunor szerkesztésében, aki az illusztrációs anyagot is fényképezte.

– A festett bútoroktól eltérően a festett kazetták szakrális térben helyezkednek el, tehát nem egyszerű bútorfestésről van szó. A régi mennyezetek sosem dekorációs céllal készültek, hiszen isteni üzenetet továbbítottak.

Remélhetőleg Istennek is tetsző, hogy közösségben dolgozhattunk, az alkotásainkat pedig egy másik közösség javára készítettük – fogalmazott Bartos Tünde programvezető.

A képzés és a kiállítás a Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont éves programját képezi. Az intézmény vezetője, Bartalis Izabella a 2015 óta működő, népművészeknek szóló felnőttképzésről beszélt, arról is, hogy a műhelyekben professzionális munka zajlik.

– Akkor lesz igazán áldott a munkánk, ha nem csak magunk részére, hanem a közösség javára fordítjuk. Hiszem, hogy mindenkinek ez a feladata, tiszta szívvel és lélekkel végezve, Istentől megáldva. Közös célunk, hogy örömet szerezzünk – mondta a forrásközpont vezetője.

Bartalis Izabella és a bútorfestők

Borboly Csaba megyei elnök örömmel tapasztalta, hogy a templom, amely legutóbbi látogatásakor még építőtelep volt, mostanra megszépült és teljes pompájában, régi fényében tündököl. Gratulált a gyülekezetnek, a falu közösségének, a lelkipásztornak, hogy ilyen nagy erőfeszítést és áldozatot hoztak a templom teljes megújításáért. Ugyanakkor elismerő szavakkal illette a forrásközpont munkaközösségét, illetve a szakmai irányítót és munkatársait: ha ilyen értéket tudnak teremteni, Székelyföld értékkincse bővül és a felnövekvő nemzedéknek méltó például szolgál.

A közösség örömére! – A felsőboldogfalvi református templom festett kazettáinak nyomában