Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 48 másodperc

Továbbra sem született döntés a hőenergia áráról a székelyudvarhelyi önkormányzati testület idei első ülésén. Ellenben kiderült: a tavaly elfogadott városcímeren kivetnivalót talált a Legfelsőbb Ügyészség, szerintük ugyanis az átszúrt medvefej állatok elleni erőszakra bujt. 

Több mint húsz tervezetet tűztek 2022 első tanácsülésének napirendjére, a már többször halasztott, a távhő árát meghatározó határozatot azonban ezúttal sem fogadhatta el a testület, hiszen egy szükséges szakhatósági véleményezés nem érkezett meg időben. 

Gálfi Árpád az ülés elején jelentette be: a Legfelsőbb Ügyészség átiratban közölte aggályait a tavaly elfogadott, megújított városcímer ellen. A hatóság bűncselekménynek minősítette, hogy a címeren megjelenő kép állatok elleni erőszakra szít.

Székelyudvarhely polgármestere elfogadhatatlannak és dühítőnek nevezte az esetet,

beszámolt arról is, hogy az ügyben minden releváns dokumentációt elküldtek az ügyészségnek. 

Napirenden szerepelt egyebek mellett az iskolahálózat elfogadása, az Urbana Rt. vezetőtanácsának kibővítése és több adminisztratív ügy is, például a városi strand modernizálási tervének, illetve a Székelytámadt-vár felújítási terveinek elfogadása. A testület ellenben elfogadta a szelektív hulladék gyűjtésére és szállítására vonatkozó szerződés módosítását, ennek értelmében idén tonnánként 932-ről 760 lejre csökken a szolgáltatás díja. 

A napirend után Venczel Attila főjegyző tolmácsolta a polgármester kérését, miszerint a város ügyvédet fogadna a szejkefürdői beruházás ügyében: a beruházás kivitelezője ki nem fizetett számlák okán perbe hívta a várost. Közben egyébként a város még mindig nem vette át a munkálatokat. A jegyző az ügyvédfogadás szükségességét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy keresik a peren kívüli megegyezés lehetőségét is. A jegyző ugyanakkor újabb számvevőszéki jelentésről is beszámolt. Az ellenőrző hatóság ezúttal – egyebek mellett – főként az Urbana Rt. háza táján talált rendellenességeket. Egyrészt

a vállalat különböző büntetéseket, parkolási díjakat és útadót fizetett ki alkalmazottainak, holott az az érintetteket terheli,

tehát tőlük kell behajtani az összegeket. Továbbá, mintegy 187 ezer lejes kárt okozott a vállalat azzal, hogy építkezési engedély és a műszaki-gazdasági mutatók elfogadtatása nélkül végeztek el építkezési munkálatokat, amelyek ráadásul a város beruházási listáján sem szerepeltek. Mint az ülésen kiderült, a vállalat vezetősége ezekről az ügyekről az Urbana közgyűlésén kíván beszámolni.

A Legfőbb Ügyészség szerint a címerünkben szereplő átszúrt medvefej állatok elleni erőszakra szít