Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 12 másodperc

Zárt ajtók mögött, intenzíven zajlik már tavaly óta a szakmai munka a Haáz Rezső Múzeumban, a héten pedig speciális szkennerekkel fogtak hozzá digitalizálni a múzeumi tárgyak egy részét. A székelyföldi múzeumok bekapcsolódtak a budapesti Néprajzi Múzeum mintaprojektjébe, amely szakmai irányításban és képzésben részesíti őket, hogy saját gyűjteményüket digitalizálják.

A székelyföldi múzeumok jelenleg nem rendelkeznek olyan integrált és komplex nyilvántartó rendszerekkel, amelyek alkalmasak a metaadatok és a digitalizált tartalmak tárolására, magyar nyelvű, online megjelenítésére. A Néprajzi Múzeumban ugyanakkor több évtizede zajlik az a tudatos munka, amelynek eredményeként Magyarországon az egyik legnagyobb és legteljesebb, integrált múzeumszakmai, digitális adatbázissal rendelkezik az intézmény. A múzeumban a szakmai tudás mellé sikerült megteremteni azokat a technikai feltételeket, amelyek lehetőséget biztosítanak a kompetenciafeladat akár határon túli kiterjesztésére is.

– A digitalizálni kívánt gyűjtemény kiválasztását rábíztuk az intézményvezetőkre, hogy ők döntsék el, melyik tárgyegyüttes fontos számukra. A jelenlegi géppel 

festményeket, fotókat, üvegnegatívokat, diapozitívokat, falvédőket, textileket (kisebb terítőket, fejkendőket, zsebkendőket stb.) lehet digitalizálni

– mondta Odler Zsolt projektvezető.

A Néprajzi Múzeum a mintaprojekt keretrendszerében, saját eszközparkját felhasználva mobilstúdiót hozott létre székelyföldi múzeumi helyszíneken, helyben oldva meg ezzel a digitalizálás folyamatát. A felszerelés mellett szakmai oktatással, gyakorlati workshopokon készítik fel a digitalizálási munkálatokra az erdélyi kollégáikat. Egy ilyen ideiglenes digitalizáló állomást hoztak létre Székelyudvarhelyen a Kossuth utcai Képtár épületében, ahol ezen a héten Odler Zsolt projektvezető, illetve két fotós, Garai Edit és Sarnyai Krisztina segítségével a projektben részt vevő székelyudvarhelyiek – Berze Imre és Szász Hunor – elsajátíthatják a digitalizálás ezen módszerét.

– A teljes képzőművészeti anyagot digitalizáljuk, a falvédőktől kezdve a zsebkendőkig. Már több mint ötszáz darabot vittünk be a rendszerbe, és a következő időszakban folytatjuk a munkát – közölte Miklós Zoltán múzeumigazgató.

A múzeum teljes képzőművészeti anyagát digitalizálják