Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 6 másodperc

Székelyudvarhelyen minden évben, így idén is megemlékeznek a szabadság napjáról, arról a napról, amikor egy nép kiáltott, s amely kiáltást sok erdélyi fiatal, köztük székelyudvarhelyiek is meghallottak. Ezen a napon rájuk is emlékeznek.

Hatvanöt évvel ezelőtt „egy nép azt mondta, elég volt”: a félelemből, a megalázottságból, az igazságtalanságból, a kiszolgáltatottságból, a diktatúra sötétségéből. Hatvanöt évvel ezelőtt több ezer fiatal vonult ki az utcára, elindítva ezáltal a huszadik század egyik legjelentősebb eseményét: az addig stabilnak és megingathatatlannak hitt, szovjet kommunista tömb tetteiktől megrepedt, és a repedésen keresztül besütött a remény napsugara.

Az eufórikus magyarországi események híre bejárta a világot, és annak a pár napnak a szabadságélményét már semmilyen megtorlás nem tudta elfojtani az emberekben, ott pislákolt a bebörtönzöttekben, az elhallgatottakban, a menekülőkben, s ott van minden magyarban szerte a nagyvilágban.

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel visszafogottabb ünneplésre hívják a székelyudvarhelyieket:

október 23-án, szombaton a nap folyamán bármikor lehet koszorúzni

az Üldözöttek és áldozatok emlékművénél. A vonós muzsika lengyel fenegyerekeinek tartott Volosi együttes koncertje 19 órakor kezdődik a Művelődési Ház nagytermében. Regisztrálni itt lehet.

Vasárnap, október 24-én a Székelyföldi Filharmónia ünnepi szimfónikus hangversenyén Beethoven Egmont-nyitánya és az V. (Sors) szimfónia mellett Könczey Árpád Töréspontok – Concerto szoprán szaxofonra és zenekarra című négytételes zeneművét játsszák 18 órától a Stúdió Moziban. Az előadás bérletes, jegyeket a Művelődési Ház jegypénztárában és a helyszínen vásárolhatnak az érdeklődők. Regisztrálni itt.

Figyelem! Mivel Székelyudvarhelyen a fertőzöttségi ráta meghaladta a 6 ‰-et, a hatályos rendelkezések értelmében a tizenkét éven felüliek kizárólag zöld kártya felmutatásával vehetnek részt a zárt terű eseményeken.

Kiemelt képünk archív: Barcsa István

A szabadság napja Székelyudvarhelyen – Október 23.