Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 36 másodperc

Kulturális örökséget bemutató vándorkiállítást állított össze Pest Megye Értéktára, amely Csíkszereda, Tusnádfürdő, Gyergyószentmiklós és Székelykeresztúr után, ezúttal Szejkefürdőre költözött. A megnyitón jelen volt Karácsony Ádám, a Pest Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve Hargita Megye Tanácsának képviseletében Kántor Boglárka: a testvérkapcsolatok hasznosságát hangsúlyozták.

A két megye közötti testvérkapcsolatot kívánja elmélyíteni és erősíteni Pest Megye Értéktárának kiállítása, mely tizenkét Hargita megyei településen lesz látható. A fotótár először Gyergyószentmiklóson állomásozott, most pedig a Mini Erdély Parkban tekinthetők meg Hargita megye testvérmegyéjének kulturális kincsei, építészeti csodái egészen augusztus 29-ig.

A kiállítást tegnap délután Karácsony Ádám Pest megye önkormányzatának alelnöke nyitotta meg. Jelen volt az eseményen Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója, illetve Fazakas Szabolcs, a Mini Erdély Park házigazdája. A megnyitón jelenlévők egyetértettek abban, hogy a minipark méltó helyszíne a vándorkiállításnak, népszerűségének köszönhetően ugyanis rengeteg látogatóhoz juttatja majd el a testvérmegye kulturális látványosságait.

Nem titkolt cél, hogy az összeállítás a román anyanyelvű turisták előtt is bemutatkozzon.

Kántor Boglárka megyei tanácsos elmondta: Hargita megye értékeit 2013 óta gyűjtik, s immár nyolcvanegy Pest megyei településen kívül Budapesten is bemutatták kiállítás formájában. A virtuális értéktárat eddig hatezren töltötték le, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy az egybegyűjtött szellemi, épített és természeti örökség értékei széles körben közismertté váljanak. 

A Szejkén bemutatkozó fotótár képzeletbeli utazásra viszi a látogatót többek között a gyömrői Teleki-kastélyhoz, a zsámbéki romtemplomhoz, a váci diadalívhez, a megyeházához. Megismerhető általa a 18–19. századi pásztorélet meghatározó helyszíne, a Petőfi által is megörökített, kocséri Kutyakaparó csárda, de aki a tájképek iránt érdeklődik, annak a szeme elé tárulnak a Gödöllői-dombság vagy Ócsa község természeti csodái. Emlékművekben is igencsak gazdag a leltár – fotók láthatók például Kossuth Lajos édesapjának, Kossuth Lászlónak dabasi sírjáról. 

Az összeállítás augusztus 29. után Nyikómalomfalvára vándorol tovább.

Fotó: Fülöp Attila