Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 50 másodperc

Száz évvel ezelőtt mutatták be a megzenésített székely himnuszt. Ebből az alkalomból tegnap koszorúzással, ünnepi megemlékezéssel és közös énekléssel tisztelgett a város, a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar és meghívottai a székelység legféltettebb és legkedvesebb költeményének szerzője, Csanády György előtt.  Ma délután folytatódik a rendezvénysorozat.

A Balázs Ferenc Vegyeskar, illetve a polgármesteri hivatal és a Művelődési Ház közös szervezésében létrejött ünnepség első megállója a belvárosi református temető volt, Csanády György családjának sírjánál.  

A székely anyavárosban 2009 óta  hagyománnyá vált, hogy Csanády György (1895-1952) születésének napján, illetve a székely himnusz bemutatásának évfordulóján emlékünnepséget szerveznek. Bíró Edith, a vegyeskar elnöke úgy fogalmazott, azért fontos mindez, mert

a költemény nemzeti imaként szólal

meg nemcsak a megemlékezésen, hanem sporteseményeken, életünk jeles napjain is. A megemlékezők arra bátorítottak, hogy a megmaradás érdekében ne adjuk fel a magyarságunkat, a szimbólumainkat, illetve ne feledkezzünk meg az olyan nemzeti értékeinkről, mint amilyen Csanády költeménye is.

Több év távlatából sem változott a himnuszt üzenete. Ma is ugyanazt jelenti, mint sok-sok évvel ezelőtt: a közösséget teremtő erőt és a törhetetlen székely lelkületet, amely a sziklához hasonlatos.

Végül a jelenlévők elhelyezték a koszorúkat a sírboltnál, majd a Balázs Ferenc Vegyeskarral együtt énekelték el a himnuszt. Az ünnepség a Csanádyak Bethlen Gábor utcai házánál folytatódott, ahol a tisztelet jeléül koszorúkat helyeztek el a ház homlokzatán lévő, Hunyadi László készítette emléktáblánál.

Ma, május 22-én 5 órától a Művelődési Ház lépcsőjéről elhangzik a székely himnusz, majd a Csillagösvényen című dokumentumfilmet vetítik a házban, meghívottak Száva Enikő újságíró, műsorvezető, Sófalvi Emese muzikológus és Katona Zoltán újságíró. A film a Duna Televízió székelyudvarhelyi stúdiójának munkája.Este 6 órától a koncertteremben bemutatják Lőrincz József nyugalmazott magyartanár Szava sorsunkba belenőtt – Sorok Csanády György költészetéről című könyvét. Az eseményen közreműködik a hajdúdorogi Akácos Út Nótaklub és a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar. A száz éves évfordulóra elkészült Csanády-szobor is megtekinthető a ház előcsarnokában, méltó helyét még keresik. A könyv, illetve a szobor közadakozásnak köszönhetően született meg.

Fotó: Fülöp Attila

A székely himnusz ünnepe ez