Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 55 másodperc

Antal Lóránt szenátor sajtótájékoztatón ismertette céljait és mutatta be csapatát, „kollégákat és barátokat”, akik támogatásukról biztosították az elnökjelöltet az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének február 27-i tisztújításán.

Szeretné újraszervezni és megújítani a helyi RMDSZ-szervezetet, ezért is döntött az elnöki tisztségért való megmérettetés mellett – indította beszédét a vállalkozói inkubátorházban tartott mai sajtótájékoztatón Antal Lóránt. Mint mondta, nem szerette sosem az egyéni munkát, mindig csapatban gondolkodott. 

„Azért tettem le a jelölésemet az udvarhelyi RMDSZ elnöki tisztségére, mert a szervezet klinikai halálban van, nem működik, és a városi szervezetet közelebb kell hozni az emberekhez. Túl sok idő telt el, a dolgok rossz irányba haladtak.

Túl sok politikai perpatvar is volt minden politikai párt, szervezet oldalán, és annál kevesebb a megvalósítások listája. Sok időt elvesztegetett a város azzal, hogy a közéletet megfertőzte a mocskolódás,

erre már nincs több ideje senkinek” – hangsúlyozta. Hozzátette: határozott és komoly csapatra van szükség ehhez a munkához, olyan emberekre, aki bátran vállalják a munkát. Úgy tudjanak beszélni a problémákról, hogy senkinek ne kelljen félnie attól, hogy véleménye vállalásáért bárki is megrója. 

„A szervezet egy keret, ami eszköztár is egyben, ha nem töltjük fel tartalommal, akkor a rendelkezésre álló eszköztárat sem tudjuk kihasználni, nem tudunk semmilyen kézzelfogható dolgot tenni a város érdekében. Ki kell nyitni a szervezet kapuit, és be kell engedni minden gondolkodni, tenni tudó és akaró embert” – mondta Antal Lóránt.

Szerinte az önkormányzati munkába is vissza kell vezetni azt a régi szokásmódot, ami a valódi érdekképviseleti munkáról szól, Székelyudvarhelyen pedig a konkrét városrészek, utcák alapján eldöntött képviseleti jogosultságot. Olyan embereknek kell bekerülniük az önkormányzatba, akik negyedeket, utcákat képviselnek, a döntéshozást pedig az emberekre bízni, mert szükség van testközelből érteni és érezni a lakosság problémáit, amelyre megoldásokkal kell előrukkolniuk az önkormányzati képviselőknek.

A szenátor úgy érzi, az új szemlélet egyrészt felelősségvállalást jelent, másrészt kitartást és egymás kölcsönös tiszteletét. Hangsúlyozta azt is, hogy a vitára szükség van, az egészséges verseny fontos, de a vitában a városlakóknak, nem pedig a vitázó félnek kell nyernie. Akkor lehet megnyerni a város lakóit, ha érzik, hogy ez az ügy róluk szól. Arra kérte hát a helyi polgárokat, hogy éljenek február 27-én a szavazati lehetőséggel, mert az elmúlt három évtizedben nem volt erre példa, hogy bárki bekapcsolódhasson, és szavazat révén eldöntse, kik szóljanak bele a szervezet életébe, és kik indítsák el a várost a fejlődés útján.

Több kollégáját, barátját meghívta, hogy érzékeltesse, komolyan gondolja – tenni akaró emberekre van szükség, olyanokra, akik az élet különböző területein már letettek valamit az asztalra és képesek csapatban gondolkodni, magyarázta Antal Lóránt. 

Elsőként Antal Csilla, a Ficánka napközi otthon igazgatója fejtette ki véleményét, aki így fogalmazott: „Intézményvezetőként és pedagógusként is fontos, hogy olyan közösségben, társadalomban éljünk, ahol közös célok mentén neveljük a jövő generációját. Eljött az az idő, amikor új szemléletmódra van szükség, nem volt kérdés számomra az, amikor szenátor megkeresett, hogy tudnánk-e együtt gondolkodni. Az lenne a cél, hogy ezt a kis közösséget ne szétcincálni, ne gáncsoskodva menni előre, hanem együtt, közösen a célok mentén, hisz eredményeket így tudunk elérni. Sok ilyen emberre van még szükség, akik ki mernek állni és vállalni arcukkal, nevükkel a feladatokat.” 

A Legendárium vezetője, Fazakas Szabolcs kakukktojásnak nevezte magát, mert amint fogalmazott, nem politizálni jött, nem állt be az RMDSZ szervezetébe. Nem akar politikával foglalkozni, de

ami a városban történik, annál lehetne jobb is.

Három okból van itt, mondta: látott egy fotót a Facebookon, amelyen olyan emberek szerepeltek, akik eddig is tevékenykedtek a politikában, de nem tettek le sokat az asztalra. Másrészt úgy gondolja, a rossz hangulat keltésének ebben a városban nincs helye. Ha szükség van rá, szívesen részt vesz tanácsadóként a turisztikai programokban, ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy Antal Lóránt volt az a személy, aki a Legendáriumot és törekvéseiket támogatta, segítette, ezek után barátként és támogatóként is itt a helye.

Nagy György, a Gondűző étterem tulajdonosa szerint Udvarhely kapott még egy lehetőséget, hogy olyan szervezetet építsen újra, amire a városnak nagy szüksége lenne, mert ez az állapot tűrhetetlen, hogy országos viszonylatban a várost nem tudja senki képviselni a választott politikusokon kívül. Az RMDSZ lehetőséget biztosít az udvarhelyieknek, vegyék komolyan és éljenek vele, csatlakozzanak olyan emberek, akik a jövőben tenni akarnak Udvarhelyért. 

György István, a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub vezetője „utolsó pillanatban ugrott be”. Középszerűséggel, kishitűséggel nem lehet eredményeket elérni, mondta. Tavaly több bírálat érte a csapatot, amikor egy-egy Facebook-poszt alatt megköszönték a megyei tanács segítségét, és akkor tisztázniuk kellett, hogy nem ők álltak be az RMDSZ-be, hanem az RMDSZ állt melléjük. 

„Ha a gyerekes, apró, rosszindulatú acsarkodásokat nem tesszük félre, nem fogunk tudni előbbre lépni közösségi szinten” – mondta György István.

Ferencz Csaba barátja meghívására jött el, nem politizál, visszahúzódó ember, de amikor tettekről van szó, éjt nappallá téve tud dolgozni, akár csapatban is. Azért fogadta el a meghívást, mert a szenátor és a köréje gyűlt csapattagok képesek változást hozni a városba, ugyanakkor szintre emelni Udvarhelyt és környékét, ami megilleti, segít, tanácsokat ad, ha szükség van rá.

Szakács-Paál István, az inkubátorház igazgatója, a házigazda is a csapat tagja. Öt éve tevékenykedik a Hargita Business Center élén, számos közös rendezvényük volt a szenátorral. Úgy véli,

a szervezet újjászervezése a vállalkozói léthez hasonlít: fel kell építeni egy erős hátországot, piackutatás kell,

hogy egyáltalán van-e szükség arra a termékre, szolgáltatásra, amit nyújtani akarunk. 

„Akkor lennék boldog, ha úgy sikerülne bővíteni a szervezetet a következő két évben, hogy olyanok vállaljanak szerepet, akiknek eddig semmilyen közük nem volt az RMDSZ-hez. Akkor lehetne sikerre vinni a szervezetet, ha tényleg olyanokat tudnának becsalni, akik eddig nem feltétlenül voltak RMDSZ-szimpatizánsok” – mondta a házigazda.

A város érdekében – Íme azok, akik a szenátort támogatják