Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 22 másodperc

Új otthona van a város négylábú házőrzőinek: a kutyamenhely az egykori szemétlerakó helyén keresendő, és jelenleg tizenhárom kutyának lakhelye.

Gálfi Árpád polgármester, Fülöp-Székely István műszaki igazgató és Zörgő Noémi sajtószóvivő fogadott ma délben a gazdátlan ebek menhelyén. 2014-2015 óta folyik a huzavona az új menhely kialakítása körül, sajnos, ami nehezen indul, annak könnyen lehet, hogy nehéz a vége is, mondta a polgármester. Nem panaszkodni, hanem ünnepelni jöttünk, tette hozzá végül.

És valóban, láthatóan jobb körülmények, jobb szolgáltatások várnak itt a kutyákra, mint a régi helyen. Szabó Zsolt kutyaoktató fogalalkozik a kutyusokkal,

van, amelyik félénk, vad, traumatizált, őket hozzá kell szoktatni az ember közelségéhez, újra bizalmat kell bennük építeni,

hogy majd gazdára leljenek. 

Pár hete már itt vannak a négylábúak, a területrendezés, az engedélyek beszerzése zajlott eközben. Kiderült, településenként úgymond egy hivatalos menhely működhet, tájékoztatott a szóvivő. 

Az új lakóhelyen orvosi rendelő is van, műtő és fürdőhelyiség a kutyáknak. Az állandó személyzet és egy állatorvos látja el szükség szerint az állatokat – miután befogják a kóbor ebeket, vizsgálaton esnek át, ha nincs azonosító mikrochipjük, azt is kapnak. 

A területrendezés, az infrastrukturális beruházások, víz és szennyvízhálózatra csatlakozás, kennelek kialakítása 668.284 lejbe került a városnak: 40 kennelt építettek, 70 kutyát tudnak fogadni. 

A menhely többnyire mindig nyitva áll az érdeklődők előtt, de program szerint hétköznap 10 és 18 óra között várja a látogatókat. A cél az, hogy gazdára találjanak a négylábúak, ezért a városháza honlapján, a Városi kutyamenhely menüpont alatt majd az új lakók fotóját és infókat találnak róluk az érdeklődők. Tudni kell még, hogy sajnos, nincs azonnal bevethető csapatuk, mondta Szabó Zsolt, tehát ha valaki kóbor kutyára bukkan, nem tudnak rövid idő alatt a helyszínre menni, begyűjteni az állatot. Jelenteni viszont nem árt, ha nem csak egy elkóborolt gazdis állatról van szó, akkor van remény a befogásra, jelezni kell a műszaki igazgatóságnak vagy az office@udvarhely.ro e-mail-címen.   

Fotó: Fülöp Attila

A város szélén van az új kutyamenhely