Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 43 másodperc

Hamarosan kezdődik a dráMA kortárs színházi találkozó. A fesztivált a Tomcsa Sándor Színház szeptember 19–25. között tizenharmadik alkalommal szervezi meg. Nagy Pál igazgató abbéli reményét fejezte ki, hogy a tizenhármas szám nem jelent balszerencsét például az időjárás tekintetében, a jó időre mindenképp szükségük lesz, hiszen sokszor kimozdulnak majd az épületből.

A találkozó hazai magyar és román kortárs előadásokra épül, ezért inkább a stúdiódarabok kapnak nagyobb teret, hangsúlyozta Dálnoky Réka főszervező. Mérhetetlenül izgalmas előadásokat ígérnek a szervezők, amelyek feszegetik a műfaj határait, és közülük többet is rendhagyó helyszínen játszanak: kocsmában, autóbuszon, kirakatban vagy éppen egy gyalogátjárón. A találkozó

idei mottója: „Új formák kellenek”.

A hét nap folyamán összesen tizenhat produkciót láthatnak majd az érdeklődők, ezek közül kettő nagyszínpadi előadás: Amikor telihold ragyog a turkáló felett (r.: Radu Afrim) a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában, illetve a Dispariții (r.: Cristian Ban), amelyet a szintén sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház visz színpadra.

Az előadások mellett számos kiegészítő program is szerepel az ajánlóban. Ilyenek például a nagy népszerűségnek örvendő találkozások egy alkotóval (T.E.A.), amelyek során az aznapi előadások egyik alkotóját ismerheti meg a közönség egy kötetlen beszélgetés résztvevőjeként. De lesz kvízjáték is, melyre bárki jelentkezhet, aki kellően játékos kedvű és bátor ahhoz, hogy összemérje tudását, ügyességét másokkal. Természetesen nem maradhatnak el az ingyenes koncertek sem, Kolcsár József színművész pedig egy rendhagyó „borkóstolóval” színesíti a programot. Sor kerül egy, a hagyományoktól eltérő összművészeti előadásra is, mely az ÉRTÉKelünk címet viseli, és a PirosPont Produkció, illetve a Tomcsa Sándor Színház művészeinek közös produkciója irodalmárok és képzőművészek bevonásával. 

A házigazda Tomcsa Sándor Színház három saját előadást is „színpadra” visz, melyek közül a Szerbusz! (r.: Deli Szófia) egy autóbuszban játszódó kísérleti színházi előadás, A zöld macska (r.: Tóth Árpád) pedig kocsmaszínházi előadás. Bemutatóval zárul a dráMA, a PETŐfi-SZELfi című koprodukcióval az Udvarhely Bábműhely és a Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozatának előadásában.

A színházi szakma magyar részről szép számban képviselteti magát, de román kritikusok is részt vesznek majd az eseményen. Délelőttönként Gianina Cărbunariu és Kelemen Kristóf, a romániai és magyarországi színházi szakma kiemelkedő alkotói tartanak mesterkurzust a társulat színészeinek és pár meghívott fiatal színházcsinálónak. 

Nagy Pál hangsúlyozta, hogy a dráMA évek óta a magyar dráma napja köré szerveződik, amely ebben az évben a fesztivál hetének szerdájára esik, ezáltal is kellő ünnepi kontextusba akarják helyezni ezt az emléknapot. Ebben az évben az előzőektől eltérően nem lesz bérlet a dráMÁn. A szervezőcsapat egy hétig a dráMA színeibe öltözteti a színház épületét, és a nézőket egy külön, e célból létrehozott oldalon fogják értesíteni a legújabb hírekről és fejleményekről, illetve minden nap ugyanott olvashatnak szakmabeliek tollából származó kritikákat, blogbejegyzéseket az előző nap előadásairól:

https://www.facebook.com/draMA.kortarsszinhazitalalkozo.

Fotó: Fülöp Attila

A visszaszámlálás elkezdődött: öt nap múlva dráMA