Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 7 perc 8 másodperc

Két építő javaslat hangzott el tegnap este a magyar kultúra napi kerekasztal-beszélgetésen: Beke István egy, programokat átfogó honlap létrehozását javasolta, ami tájékoztat, illetve fórumként működhet, segítve ezzel a program promóját, illetve Sófalvi Emese egy közös zenei eseményt tartana hasznosnak, ahol a különféle igényű közönség is talál magának kedvére valót.

Ezen a héten mindegyre ajánlanak délutáni programot a magyar kultúra napja alkalmából a helyi kulturális intézmények, kezdő eseményként tegnap egy kerekasztal-beszélgetésre került sor – meghívottként és szervezőként volt jelen Beke István-Ferenc, Bodurian Aram, Kovács László, Orendi István, Sófalvi Emese, Siklódi Bátor, a polgármesteri hivatal részéről Pálfi Kinga alpolgármester helyett pedig Kerekes Csilla, rendezvényszervező iroda munkatársa. Azért ültek ezek az emberek egy asztalhoz, mert Székelyudvarhely zenei kínálatának összeállításában nekik, intézményvezetőknek, szervezőknek van hangsúlyos szerepük. 

Az a felállás már egy ideje, hogy a polgármesteri hivatal nagyobb rendezvényeibe a társintézmények is bekapcsolódnak, különféle együttműködések eredménye egy-egy városszintű esemény programja, mint amilyen például az Udvarhely Napok is. A tematikus év már tavaly jónak bizonyult, mondta Kerekes Csilla, amikor is a Könyv Évét hirdették meg a Városi Könyvtárral és a Művelődési Házzal karöltve. A zene évének ötlete azért is jön kapóra, mert nagyon színes programkínálatot tesz lehetővé, ugyanakkor Udvarhelyen egyébként is jellemző, hogy számos rendezvény kísérője a zene. Mindemellett

a pandémia fel is erősítette az igényt a muzsika iránt,

tette hozzá a hivatal munkatársa. Kiemelt partner ezúttal is a Művelődési Ház, annál is inkább, hogy ez az intézmény adott esetben otthona is számos zenei megmozdulásnak, illetve kórusok bölcsője. Kovács László karnagy hívta fel a figyelmet arra, hogy éppen ebben a tematikus évben jubilál az egyik legrégebbi udvarhelyi kórus, a Székely Dalegylet, továbbá a Balázs Ferenc vegyeskar és az Alla Breve is, természetesen egyéni ünnepi koncertre lehet számítani a részükről. A Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál főszervezőjének, a székelyudvarhelyi Beke Istvánnak igen nagy tapasztalata van zenei rendezvények terén, sőt az évente Marosvásárhelyen zajló rangos fesztiválnak köszönhetően Székelyudvarhelyre is átugranak augusztusban a zenészek egy-egy koncertre. 

Mivel e kisváros filharmóniával is büszkélkedhet, odateszik a magukét a Székelyföldi Filharmónia zenészei is. A 15. évadra is készülve, arra is kíváncsiak a zenekar működtetői, hogy mire van igény itthon, általában pedig úgy állítják össze a programjukat, magyarázta Bodurian Aram művészeti vezető, hogy ne csak kimondottan a klasszikus zene kedvelői, értői találjanak maguknak csemegét. Ez azért, tegyük hozzá, meg is látszik a hétről hétre műsoron levő kínálatukból. Meghívottaik elismert zenészek, és dicséretes, hogy a pandémia ellenére is mindegyre össze tudják hozni a remek hangversenyeket. Mint mondta, online zeneoktatást, egyfajta segédeszközül szolgáló zeneórát indítanának még idén. 

Népzenei koncertekből – egy kis szerencsével – idén nem lesz hiány, kapcsolódott be Orendi István, a néptáncműhely vezetője is a beszélgetésbe. Igény Székelyudvarhelyen mindig volt és lesz a népzenére, a néptáncra, az iskolai néptáncoktatás is bizonyítja ezt. Okozott ugyan nehézséget az elmúlt két évben a járványhelyzet, több esetben is tolni kellett rendezvényt, de bizakodó a tánckarvezető, akárcsak mi, hiszen ha előbb nem is, de nyár beköszöntére, az elmúlt időszak tapasztalatai szerint, lesz esélyünk lazítani egy kicsit. 

A 2015 óta működő Legato Egyesület hiánypótló munkát végez Udvarhelyszéken. Tehetséggondozó programjaik, zenetáboraik, az évente megrendezett Ars Sacra Fesztivál és az orgonamuzsika-programok egyedülállóak térségünkben. Sófalvi Emese, az egyesület elnöke megjegyezte, hogy függetlenül a tematikus évtől, a maga során általában

mindenik intézményvezető, rendezvényszervező megtesz mindent, hogy a zenét közvetítse, és hogy a meglévő rendezvényeikbe avagy mellé pluszt vigyen.

Kevés adat van például arról, hogy miből alakult ki nálunk a helyi zenei kultúra, hol vannak a támpontok, milyen szerzők származnak innen, milyen művek jelzik nevüket, mutatott rá Sófalvi Emese. A zenetörténeti események feltárására szerveznének ők programot, készítenének kiadványt, sőt azt is jónak látná, ha létrejöhetne olyan hangverseny, melynek során helyi szerzők művei hangozhatnának el. Összecsengett egyébként Siklódi Bátor, a Palma Hills bőgősének gondolata az Emeséével, amikor arra apropózott, hogy egy össznépi zenei esemény nem elvetendő, lásd a gyergyói Egyfesztet, ahol a szervezők összehoztak többféle műfajt egy kalap alá, magyarán itt is megférne a komolyzenei felhozatal a pop-rock mellett, s a különféle zenei ízlésű közönség sem kapna hajba. 

Túlzás lenne azt állítani, hogy a tegnapi kerekasztal-beszélgetés valódi véleménycsere volt, sem a meghívottak – akiket Katona Zoltán kérdezett –, sem a meghívottak és érdeklődők között nem került sor párbeszédre. Márpedig ezt feltételezte a meghirdetett esemény, ahol

ha a meghívottak nem is élesben egyeztetnek a programokról a szervezőkkel, de lehetőség van a jelenlévőknek kifejteni a véleményüket, beszélni az igényekről és lehetőségekről.

Tematikus év ide vagy oda, egy név alá összegyűjteni a programokat, melyek egyébként is létrejönnének az intézmények, civilek szervezésében, pályázati úton, önkormányzati, minisztériumi stb. segítséggel, inkább pótcselekvésnek tűnik, mintsem valami új megteremtésének. Magyarán: attól, hogy másoktól begyűjtjük a termést, nem jár érte dicséret, nem a mi terményünk. A ténylegesen valamit újat létrehozni akaró együttműködésnek, közös zenei rendezvénynek, rendezvénysorozatnak, „össznépi” bulinak, fesztiválnak biztosan lenne keletje itt is, nálunk is szeretik a jó zenét nemcsak Gyergyóban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában. Persze, el lehet szórni különböző városi rendezvényeken vagy valamely ünnep köré egy-egy koncertet, s azt mondani, a zene éve égisze alatt jött létre, de ez elég erőltetett. A zene éve épp hogy azt kéne jelentse, hogy minimum kétszer annyi koncertre, hangversenyre, zenei eseményre mehetünk el, mint eddig, vagy koncentráltan kapjuk mindezt, mint amilyen a Könyv Éve egyhetes rendezvénysorozat is volt. Igen, így érdemes.

Ma az Udvarhely Néptáncműhely előadásában 19 órától látható a Művelődési Ház színpadán a Móka – Tamási Áron Énekes madár című drámája nyomán.

Fotó: Fülöp Attila /Kiemelt képen (balról jobbra): Orendi István, Sófalvi Emese és Siklódi Bátor, Kerekes Csilla

A zene éve Székelyudvarhelyen: hogyan érdemes és hogyan fölösleges