Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 46 másodperc

A székelyudvarhelyi Kerekerdő Waldorf Iskola és Óvoda idén is megnyitotta az adventi vásár online kapuit – az egyedi kézműves darabok november 14-től 21-ig vásárolhatók meg, a begyűlt összeget pedig a lengyelfalvi iskola építésére szánják. 

Az adventi bazár felületén, amely a Waldorf iskola Facebook-oldalán érhető el, több mint száz képen mutatkozik be a kézműves portékák idei felhozatala. Évek óta gondolkodnak azon, hogy új lehetőségeket tárna fel az iskola számára egy vásár megszervezése, így tavaly, a pandémia miatt megnövekedett online jelenlétet kihasználva, belevágtak a kivitelezésbe, mondta el Mihály Hosszú Orsolya, a Waldorf iskola pedagógusa. A vásár és termékei a szülők, nagyszülők, pedagógusok, illetve gyerekek munkáinak gyümölcse, mindenki egyaránt lelkesedett az ötletért. Orsolya véleménye szerint az idei abban is eltér az egy éve szervezettől, hogy sokkal korábban nekiláttak az előkészületeknek, egyes szülők szeptember elejétől óta dolgoznak a kézműves csecsebecséken. Ennek köszönhetően, a tavalyi mennyiséghez képest csaknem kétszerese készült el a termékeknek.

Tűnemezelt manók

Egy másik újítás az első vásárhoz képest, hogy idén bevonták a gyerekeket is a készülődés folyamatába. A cicákat a második osztályosok horgolták, a fejpántok az első osztályosok kmunkái, a kisebbek pedig gyógynövényt gyűjtöttek. 

– A gyerekek nagyon élvezték, hogy ők is készíthetnek ezt-azt; tudják, hogy mire megy a pénz, és a vásár mögöttes tartalmát is értik,

épp ezért nagyon tetszett nekik, hogy ehhez ők is hozzá tudtak tenni – osztotta meg tapasztalatait a tanítónő.

Karácsonyfára

Azt is megtudtuk tőle, hogy a vásár valóságos közösségi összetartó erő, mindamellett, hogy adománygyűjtő funkciója is van. Ez alkalommal iskolaépítésre gyűjtenek: Lengyelfalván az előkészítő osztályosok terme hamarosan elkészül, de a következő osztályok termeit is minél előbb szeretnék tető alá hozni. Reményeik szerint már a következő év tavaszán vagy legkésőbb ősszel elkezdhetik az oktatást az említett osztálytermekben. Nagy valószínűséggel a szükséges összeg nem lesz meg csupán az adventi vásár segítségével, így további projektekbe kezdenek. 

A Kerekerdő Waldorf Iskola és Óvoda tanulói várják a vásárlókat

Az vásárlók kizárólag e-mailben (waldorf.bazar.udv@gmail.com) jelezhetik az iskolának, hogy milyen termékeket szeretnének kézhez kapni. A rendelésre vonatkozó tudnivalók az Udvarhelyi Waldorf Facebook-oldalán olvashatók – felhívják a figyelmet arra, hogy ezt érdemes követni a sikeres rendelés érdekében. Miután véget ér a vásár, összesítik a megrendeléseket, a pedagógusok pedig csomagolják a kiválasztott termékeket. Leghamarabb november 26–27. között kapják kézhez a csomagokat a vásárlók.

Készülődés

Mihály Hosszú Orsolyától tudjuk azt is, hogy tavaly nagyon gyorsan elkapkodták a hangszereket, mert hasonlókat használnak az iskolában, óvodában, és a szülők nagyon örülnek, ha otthonra is beszerezhetnek ezekből egyet. Ugyanakkor az előző évhez hasonlóan ezúttal is népszerűek a nemezelt tárgyak. Az eddig leadott rendelések alapján a vásárlók szívesen választanak olyan kézműves termékeket, amelyekből csupán néhány készült, és az üzletekben nem lehet megvásárolni őket. A jelenleg is zajló bazár eddigi kedvencei a tűnemezelt manók és a karácsonyi díszek. A waldorfosok szerették volna idén élőben is megszervezni a vásárt, és bár ez most sem jöhet létre, hagyomány nem fog kikopni, bíznak abban, hogy 2022-ben személyesen tudnak találkozni a vásárlókkal. 

Adventi bazár az udvarhelyi Waldorf iskoláért