Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 8 másodperc

Elérkezett Székelyudvarhelyre is a Magyar Fotóművészek Világszövetségének kiállítása, mely tulajdonképpen egy merítés a tavalyi pályázat anyagából – a XX. Nemzetközti-Magyar Fotószalon kiírását két esemény határozta meg, a trianoni békediktátum 100. évfordulója és a covid, melyek tükröződnek is a fotókon. 

Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke ismertette a tárlat anyagát a tegnap esti kiállításon, melynek a székelyudvarhelyi Művelődési Ház ad otthont október 10-ig. Nem elírás a nemzetközti megfogalmazás – tudhattuk meg – ugyanis nagyon kézenfekvő volt, hogy a pályázatra érkező munkák, Kanadától Hongkongig, ezen fogalom alatt egyértelműen meghatározzák önmagukat, miközben az alkotók mindannyian magyar ajkúak. A 2002-ben, erdélyi kezdeményezésre alakult fotós világszövetségben évente kerül sor tagfelvételre, az ilyenfajta együttműködés, hovatartozás, ugyanakkor kiállításon való részvétel és versenyeztetés jót is tesz a fotósoknak. Magdó szerint erződik a fejlődés az alkotók munkáin, ahogy Szilágyi Domokos szavaival mondta: „Aki alkot, visszafele nem tud lépni.” 

Öt kategóriában hirdették meg a fotópályázatot, 

külön szerepelt benne a Trianon 100. és a Covid-19, vagy a Vendégségben – előző kettő nehéz téma,

megjelenítése nem egyszerű, fogalmazott Magdó István. Első három helyezés, három okleveles elismerés járt a legjobb munkákért, ezekből lehet látni a válogatásban is. Külön kiemelendő, hogy az udvarhelyszékiek is – nem véletlen, hiszen nagyon erős fotós mag működik nálunk, mondta az alelnök – szép munkát tettek le az asztalra, és ezeket látva tán más alkotóknak is kedvük támad a jövőben megméretkezni ezen a fórumon.

A helyi szervezésben sokat segített Kinda Botond és a Kaszaj zenekar is, utóbbitól rövid dalos összeállítást is hallhattak az érdeklődők. A kiállított fotókat egyébként nem lehet megvásárolni, Udvarhelyről Marosvásárhelyre utaznak. 

Fotó: Fülöp Attila

„Aki alkot, visszafele nem tud lépni”