Gereöffy Andrea
Gereöffy Andrea
Világtekergõ, aki haza vágyódik.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 20 másodperc

Ha a jég hátán is megélő, modern székely prototípusát kellene megjeleníteni mondjuk egy könyvben vagy filmen, Rancz Zsolt személyéből ihletődnék. Az én világomban túlnyomórészt az ötletek, elképzelések kimerülnek egy-egy kocsmai vagy éppen irodai beszélgetésben. Rancz Zsolt világában az álmokat konkrét telefonhívások, e-mailek, alkotás, munka, röviden: valóság követi. Rancz Zsolt vállalkozó íróval beszélgettünk a gondolatok és tettek közötti legrövidebb útvonalról és arról, hogy tanulható-e a humor

– Egy pörgő reklámügynökség vezetőjeként, tulajdonosaként hogy jut eszedbe lassítani, leülni és megírni gyors egymásutánban két könyvet? (Neked könnyű, me’ céged van! Tudatos BRANDépítés Erdélyben, illetve Mitől döglik a légy? – A humor szerepe a reklámokban, Rancz Zsolt grafikus és György Botond humorista közös könyve).

– A lassítás adott volt, mert jött a Covid… Másrészt annyi alapfogalom van a szakmámban, amit újra és újra el kell, hogy magyarázzak a potenciális klienseknek. Sokszor azzal kell kezdeni a beszélgetést, hogy „állj meg, na”. Gondoltam, hogy inkább leírom könnyed, olvasmányos stílusban az alapfogalmakat. Harmadrészt pedig amúgy is terveztem egy passzív jövedelemforrást. Nagyobb befektetés volt, mert magánkiadásban jelentek meg a könyvek, de ez egy adott pont után már passzív jövedelmet jelent…

– Valami vénáról is beszélnek, ami állítólag a könyvíráshoz kell. Neked van ilyen?

– Nem tudom. A dramaturgia, a történetmesélés közel áll hozzám, az egyetemen is filmrendező szakon végeztem.

– Már hatalmas könyvtára van annak, amiről írsz. Te ehhez erdélyiként mit tudtál hozzátenni?

– A legtöbb ilyen könyvvel az a problémám, hogy nagyon száraz a nyelvezete, szakzsargonnal, technikai képletekkel vagy tőlünk távol álló példákkal tele. Nekem az volt a célom, hogy ezt közelebb hozzam az olvasóhoz.

Ha valaki leül olvasni a Neked könnyű me’ céged van könyvet, akkor inkább szórakozzon vele, mint hogy sóhajtson, hogy „na, valamit kéne tanulni”. 

– A könyveken ott a 16-as karika. Gondolom, pont emiatt lehet vonzó a fiataloknak.

– A korrektorokkal mindig háborúban állok. „Oké, hogy szóban elmondod, de ezt nem írjuk le” – vannak kifejezések, amik székelyesek, amik nekem viccesek, és melyekhez ragaszkodom. A 16-os karika ilyen szinten figyelmeztetés. Erőt adott, hogy a kezembe került Salinger Zabhegyezője, melyben borzasztó csúnyán „beszél”. Én nem egy piedesztálról akarok az olvasókhoz beszélni, ez a könnyed nyelvezet egyfajta csaliként is szolgál olyan fiataloknak, akik soha nem olvasnak könyvet. Erről rengeteg visszajelzést kaptam.

– Van benned hivatástudat, hogy te ihletsz majd vállalkozásra fiatalokat?

– Nyilván felelősséggel jár, hogy lesz olyan, aki el is hiszi, amit írok. (kacag) Voltak felkéréseim, hogy fiatal vállalkozóként tartsak előadást más fiatal vállalkozóknak. Mindenképp bennem van a figyelmeztetési szándék, hogy ne úgy induljon el sok korombeli, mint én, hogy „á, ez könnyű lesz”. Nekem mint kezdő vállalkozónak a magam kárán kellett megtanulni a vállalkozással járó buktatókat. A történetek, amiket a könyvbe leírtam, és amelyeken a készülő képregény is alapul, inkább kudarcos történetek, hogy a vállalkozásunk elején hogyan döntöttem, hogyan gondolkodtam, minek ittam meg a levét. 

– Hogy sikerült azt a hosszú ajánlói listát megszerezni a könyveidhez?

– Fontos volt a hitelesség, erre már az első könyvnél is hangsúlyt fektettünk. Az ajánló személyek egy részét ismertem, de esetenként a Facebookon bejelöltem, vagy ismerősökön keresztül próbáltam felvenni a kapcsolatot korunk üzleti és gazdasági „influenszereivel”, például Seer Lászlóval, Mészáros Róberttel, Soós Zoltánnal. Bemutatkoztam, hogy ki és mi vagyok, és megkértem, hogy ajánlják a könyvemet. Mindenki nyitott volt, sőt, többükkel tovább épült az együttműködés. 

– Az első könyvedben is a humorra építesz, a másodiknak pedig egyenesen ez a témája…

– Igen, szívügyem a humor. A Mitől döglik a légy? megírása szintén onnan indult, hogy az ügyfelek sokszor ellenezték a könnyed reklámokat. „Szépen tegyük oda a terméket, látszódjon, hogy mennyibe kerül és kész.” Én szerettem volna ezen túlmenni, másrészt engem az is érdekelt, hogy tanulható-e a humor. Először elolvastam a gyergyói humorista, György Boti könyvét, aztán arra gondoltam, felhívom, most úgyis Covid van, hátha van ideje, hogy írjunk közösen még egy könyvet. Egyből belement. Így történt, hogy az első könyvem megjelenése után egy évvel már a második is kész volt.

A könyv egy párbeszéden alapul, és hogy kicsit szakmaibb legyen, felkértük az Előadok, tehát vagyok szerzőjét, dr. Prezit, Németh Zoltánt, hogy minden fejezet végén röviden elemezze, hogy milyen retorikai humoreszközök vannak jelen a fejezetben.

– Nem veszélyes ez, ilyen hályogkovács-szerűen? A tudatosság nem öli meg a humort?

– Dr. Prezi szerint a humor tanulható. Ő azzal foglalkozik, hogy előadóknak tanítja. És az az igazság, hogy amióta a könyvünket kielemezte, én is jobban látom, hogy mitől humor a humor. Angolul kiterjedt szakirodalma van a humor működési mechanizmusának, szerepének a reklámban, az előadásokban, a közösségi létünkben. Most kaptam egy felkérést, hogy a magyarországi brandszakértő, Mészáros Robi előadásán legyek co-host, és én képviseljem az előadásban úgymond a humort. Tudatosan készülök erre, és meglátjuk, hogy ettől rosszabb vagy jobb lesz. 

– Mik a további terveid?

– A pozitív visszajelzés bátorított, hogy folytassuk további lépésekkel. A második könyv után már előkészületben van a harmadik kiadványunk, ami a könyvemben szereplő történetek képregényváltozata lesz. A negyedik termékünk pedig a vállalkozói gondolkodást serkentő társasjáték, amin már szintén dolgozunk egy ideje. Most úgy érzem, hogy ezekkel talán több értéket tudunk teremteni, mint egyéni reklámok gyártásával.

A könyvek szórakoztatóak, és a baráti hangulatban sokszor az embernek kedve támad vitába szállni. Úgy tűnik, ha a járványhelyzet megengedi, erre lesz lehetőség, hiszen Zsolték erdélyi könyvbemutató-körutat terveznek.