Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 52 másodperc

Zetelaka régen és ma címmel indították útjára a helyi tanárok, civilek és az önkormányzat azt a kezdeményezést, amelynek célja albumba gyűjteni a község régi fényképeit. Ugyanakkor amatőr filmet is készítenek a falu szülöttéről, P. Boros Fortunát ferences rendi tartományfőnökről, akinek nevét a helyi iskola is viseli.

Nagy Attila polgármester rég dédelgetett álma, hogy Zetelakáról megjelenjen egy olyan, településtörténetet bemutató, képes album, amit adott esetben a faluba látogatók akár ajándékként is magukkal vihetnek. A kezdeményezők célja megörökíteni, rögzíteni a község múltját régi fényképeken keresztül. Összegyűjteni, rendszerezni a fényképes történelmi múltat a község múltjával kapcsolatban, létrehozni egy olyan, fényképeket és történelmi dokumentumokat tartalmazó, elektronikus adatbázist, amely az utókor számára is elérhetővé válik.

Nagy Attila, Zetelaka polgármestere

A projekt jövőbe tekintő, vélik az ötletgazdák, hisz az ifjabb generációk a régi képeken keresztül is szemlélhetik a gazdag történelmi múltat, a falu hagyományait.

– Engem mindig is foglalkoztatott, hogy régen hogyan nézett ki Zetelaka, milyen volt az élet. Ugyanakkor 2023-ban százéves lesz a zetelaki katolikus templom, amely a legreprezentatívabb épülete a településünknek, és ebbe az ünneplésbe önkormányzatként is szeretnénk bekapcsolódni, akár egy, a templomról készült, minőségi kiadvánnyal előrukkolni – mondta Nagy Attila polgármester.

Dimén Levente projektfelelős, a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola földrajztanára, székelykapu-kutató úgy véli, örvendetes, amikor egy civil kezdeményezés bekerül a falufejlesztési stratégiába, hisz együtt többet meg tudnak valósítani.

Biró Zoltán archívuma: Esküvői menet a faluközpontban, 1974-ben

Az önkormányzatnál odafigyelnek a település arculatára, megpróbálják a lakosságot a hagyományos építkezés, a jó ízlés felé terelgetni.

– A régi épületek felújításakor felhívjuk a figyelmet az épület sajátosságaira, néhány alkalommal a régi képek alapján újrafotóztunk egy-egy utcarészt ugyanabból a szögből, hogy feltérképezzük a változásokat. Dokumentáljuk a fénykép és az épület történetét is. Pozitív hozadéka többek mellett az, hogy az érintett családoknak örömet szerzünk – mondta a projektfelelős. Dimén Levente ugyanakkor kiemelte a közösség bevonásának fontosságát, hisz így a helybéliek magukénak érezhetik az ügyet, közösségformáló és összetartó ereje van minden ilyen kezdeményezésnek.

Zsigmondtelepi kisvasút /fotó: Kováts Fényképészet

– A Kováts Fényképészet nagyon értékes adatbázissal rendelkezik egészen a múlt század elejéig, így tőlük kérjük el a régi, Zetelakáról készült képeket, amelyek jó minőségben maradtak meg. Ugyanakkor a faluban élőket is felkértük a régi fényképek gyűjtésére, Facebook-csoportot hoztunk létre annak érdekében, hogy a lakók, elszármazottak a rendelkezésükre álló fotókat feltöltsék, akár történetet is fűzzenek hozzájuk. A civilek mellett a tanárok, az önkormányzat és a vállalkozók is az ügy mellé álltak, tehát az összefogás meghozza a várva várt eredményt – mondta Lukács Mária, a Pro Zetelaka Egyesület elnöke.

Lukács Mária, a Pro Zetelaka Egyesület elnöke

A közösségi oldalon lévő csoportba például egy Londonban élő zetelaki elszármazott olyan képet töltött fel egyik őséről, aki korábban sokkal híresebb volt, mint Boros Fortunát és a faluban nem is tudtak róla, meséli Dimén Levente. Olyan információk kerülnek vissza a faluba, amik itt már feledésbe merültek.

– El kell döntenünk, a készülő albumba hány fényképet válogatunk be, milyen formában tálaljuk. Nem mindenikhez tudunk történetet rendelni, de ami a rendelkezésünkre áll, azokat az információkat feltüntetjük. Nem csak Zetelaka, hanem Zeteváralja és Ivó is bekerül a kiadványba. Az eddig előkerült legrégebbi fotók a Kováts Fényképészet által őrzött, Ferenczi-féle fényképek az 1800-as évek végéről. A több száz fotó között van Haberstumpf család 1892-es keltezésű képe, tudni kell, hogy Károly felesége, Szabó Anna zetelaki származású volt, a zetelaki templomot pedig az Haberstumpf Károly építész tervezte.

A GLT civil csoport is bekapcsolódik a projektbe, Boros Fortunátról forgatnak filmet helyi fiatalokkal, Kovács Annamária vezetésével a diákkórus, illetve a férfikórus énekel Boros Fortunát-korabeli, vallási énekeket. Jelenleg az anyaggyűjtés folyik.

– Felvettük a kapcsolatot Obermajer Ervinnel, a csíkszeredai Szent Ágoston-templom fiatal papjával, aki Gyulafehérvárról gyűjt nekünk is anyagokat. A szerzetestársak, családtagok Boros Fortunátnak írt, több mint hatszáz oldalnyi levelezését adta át nekünk. Ebből az anyagból készül a film forgatókönyve, a bemutatót 2022. március 15-re tervezzük. Bízunk abban, hogy a kisfilm és az általunk összegyűjtött adatok elősegítik Boros Fortunát atya boldoggá avatását, hisz ez lenne a fő cél – mondta Dimén Csilla tanárnő, a GLT vezetője.

Dimén Levente tanár

A 2021–2023-es kifutási idejű, Zetelaka régen és ma című projekt megvalósításában többek közt Sebestyén Elemér történelemtanár, illetve Miklós Tünde, a Zetelaka község képekben és emlékiratokban elnevezésű Facebook-csoport adminisztrátora is oroszlánrészt vállal, ők már jelentős fotóállományt gyűjtöttek össze az elmúlt évek során.

Időközben a településen fotós klubot hoztak létre, a tagok feladata többek közt a helyszínen megörökíteni a település arculatát, követni a változásokat, a régi épületek sorsát.

Albumba szedik Zetelaka régi fényképeit