Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 57 másodperc

Sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület (EMLE) kitapossa a magyar vakok iskolájához vezető utat, és végre sokan e nemes ügy mellé álljanak. Noha már látszik a fény az alagút végén, és jövő tanévtől indulna az oktatás, még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy működőképessé, bejáratottá váljon az oktatási intézmény.

Felpörgött idén a magyar vakok iskoláját kezdeményező egyesület élete: több adománygyűjtő akciót szerveztek, ugyanakkor szeptember 9-én Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke Székelyudvarhelyen bejelentette, újra elindulhat a 101 éve megszűnt Erdélyi Magyar Vakok és Gyengénlátók Iskolája, valamint a felnőttek rehabilitációs központja. A magyar kormány és az Erdélyi Református Egyházkerület támogatásával ugyanis megvásárolták a volt Ikos konfekciógyár két épületét, amelyeket egy hosszútávú megállapodás értelmében az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesületnek adnak használatba.

Butu Arnold Csaba EMLE-elnök a kezdetekről elmondta: 2017-ben fogalmazták meg elsődleges célkitűzésüket, és 2018 óta dolgoznak egy önálló, magyar tannyelvű, bentlakásos, speciális oktatási intézmény létrehozásán vak, alig- és gyengénlátó gyerekek számára. Meggyőződésük, hogy a diplomával, szakmával, jövedelemmel, tehát 

perspektívával rendelkező látássérültek erdélyi magyar közössége képes lesz egy olyan minőségű kulturális, gazdasági és civil önszerveződésre, mely példaértékű életmodellt fog nyújtani minden látássérültnek.

Felmérésük szerint 2018-ban 193 vak gyereket tartottak számon Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A városi tekepálya és a készruhagyár között található, többszintes ingatlan költségeit zöldenergiás beruházással szeretnék csökkenteni. Az egyesület novemberben veszi át az épületet.

Máté Zsolt, az EMLE alelnöke szerint a jótékonysági gyűjtés egyik célja, hogy még az iskola elindulását megelőzően összegyűjtsék azt a pénzösszeget, amelyből az épület zöldenergia-ellátását megoldják, hisz hosszú távon megtérül ez a befektetés. Az ingaltan átvétele után listát kell készíteniük, hogy milyen bútorokra és egyéb használati tárgyakra lesz szükség a bentlakásban, és attól kezdve nem pénzt, hanem ezen tárgyak megvásárlását kérik a támogatóktól.

– Az iskolát nem az egyesület fogja működtetni, hanem bekapcsolják az állami oktatási rendszerbe. Az egyesületnek a bentlakás működtetése és a szervezés lesz a feladata. 

Most már adottak a feltételek, jöjjön a politikum, az állami apparátus és tegyék ők is a dolgukat.

Nagyon szerencsénk volt a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Communitas Alapítvány támogatásával, akik az egyesület működését biztosítják egyik évről a másikra – mondta Butu Arnold Csaba.

– A tanügynek fontos szerepe van abban, hogy jövőre elindul-e az iskola. Felmerült az a lehetőség, hogy a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium alintézményeként működhetne, hiszen így nem szükséges külön akkreditáció. A gyerekek a román oktatási rendszernek megfelelő speciális tananyag szerint tanulnának. Elképzelésünk szerint az elemi iskola teljesen speciális lenne, az 5–8. osztály félintegrált, a középiskola pedig integrált. Ez a fokozat azért szükséges, hogy majd a társadalomban meg tudják állni a helyüket – véli Máté Zsuzsa Enikő alelnök. Hozzátette: Romániában a nemlátóknak nincsen semmiféle képzésre, szakosodásra lehetőségük. Jó kapcsolatot ápolnak a budapesti Vakok Állami Intézetével, küldtek már oda fiatalt ösztöndíjas képzésre.

Itt kapna helyet a bentlakás

Az iskolaköteles vak gyerekek közül jelenleg csak kevesen járnak oktatási intézménybe, néhányukat az egyesület közbenjárásával sikerült iskoláztatni. Az egyesület gyógypedagógusa, Ferencz Gizella a helyszínen segíti a tanítók munkáját.

Mindannyiunk ügye!

Legutóbb a székelyudvarhelyi Benedek Elek Baráti Kör szervezett egészestés előadást a Kossuth utcai Siculus Ifjúsági Házban, ahol nem kevesebb, mint 17 600 lej gyűlt össze. Az egyesület félmillió euró összegyűjtését tűzte ki célul, amiből már 19 647 eurót sikerült szerezni, ebből a pénzből szeretnék fedezni az oktatási intézményhez tartozó bentlakás fenntartásának és működésének költségeit.

Szabó Zsolt, a Benedek Elek Baráti Kör képviseletében elmondta: azért álltak az egyesület mellé és szervezték meg két hete a városi szintű jótékonysági előadást, mert felismerték e nemes ügy fontosságát, és megbizonyosodtak róla, hogy jó helyre megy a segítség.

Azok, akik támogatni szeretnék az egyesület törekvéseit, megtehetik az egyesület honlapján.

Állami intézményrendszerben működne a magyar vakok iskolája