Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 36 másodperc

Hetedik alkalommal hirdette meg a Jogosítvány a jövőhöz elnevezésű programját a MOL Románia és A Közösségért Alapítvány. A hátrányos helyzetű fiatalok számára a sofőriskola költségmentes elvégzését, azaz a különböző kategóriájú hajtási engedélyek megszerzését egy pályázat biztosítja. 

A Jogosítvány a jövőhöz programba olyan szűkös anyagi helyzetben lévő fiatalok jelentkezését várják, akik számára a munkahelyi követelmények között szerepel, vagy a szakmai fejlődésükben előnyükre válna a gépjárművezetői engedély. Ezen kívül olyan személyek is pályázhatnak, akik számára a jogosítvány megkönnyítené a munkaköri teendők ellátását. Kizárólag 18 és 25 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik általános, közép- vagy szakiskolai végzettséggel rendelkeznek – B, C, D kategóriára, plusz traktorra, villamosra és trolibuszra szerezhetik meg a jogosítványt.

A székelyudvarhelyi sofőriskoláknál érdeklődve, kiderült, hogy az elmúlt években nem volt olyan tanulójuk, aki a szóban forgó pályázat támogatottjaként vett részt az oktatásban. Sőt, olyan oktató is akad, aki egyáltalán nem hallott a programról.

– Még nem találkoztam olyan kollégával vagy diákkal, aki arról számolt volna be, hogy Udvarhelyen ismerné ennek a programnak a kedvezményezettjét,

osztotta meg a tapasztalatait Szilágyi Ferenc. Hozzátette: a városban ez újdonságnak számít, és a kollégái közül kevesen követik az ilyen jellegű pályázati kiírásokat. Azok, akik találkoztak már vele, hasznosnak vélik.

Szilágyi Ferenc szerint több információt kellene eljuttatni az érdekeltekhez, hatékonyabban kellene kommunikálni az ilyen kezdeményezésekről.

– Praktikus lenne, ha a középiskolai tanárok, osztályfőnökök felfigyelnének az olyan hátrányos helyzetű tanulókra, akiknek javára fordítható lenne a Jogosítvány a jövőhöz pályázat.

Mindennek lényege, hogy olyan fiatal részesüljön a költségtérítéses oktatásban, aki képességeinek is köszönhetően valóban megérdemli a jogosítványt – fejtette ki az oktató.

Január 21-ig lehet pályázni a jogosítvány megszerzéséhez szükséges támogatásra, a kérelem benyújtható online vagy postán – a dosszié összeállításához szükséges iratokról A Közösségért Alapítvány honlapján lehet tájékozódni. Egy jelentkező legtöbb 3000 lej értékű anyagi támogatásban részesülhet. A korábbi években a projektnek országszerte összesen 116 fiatal kedvezményezettje volt.

Állják a sofőriskola költségeit