Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 57 másodperc

„Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk” , írja Szent Pál apostol a korintusiakhoz szóló levelében (1Kor 10,17) – augusztus 20-án, Székelyudvarhelyen hangzott ez el 2021-ben a Márton Áron téren, Szent István államalapító királyunk tiszteletére szervezett ünnepségen. 

Magyar kultúrkörben az augusztus 20-ai ünnep fontos része a kenyéráldás. Nem tartják mindenütt, Magyarországgal ellentétben nálunk évtizedekkel ezelőtt kikopott (talán faluhelyen számon tartották), Székelyudvarhelyen körülbelül tíz éve került vissza a köztudatba. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait. Történelmi egyházaink képviselői a Patkóban udvarhelyi és rendhagyó módon csíkszéki pékségek pityókás, káposztalapis, ropogós kenyereit áldották meg, melyek rászoruló családokhoz kerültek. 

A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik. 

Gálfi Árpád is köszöntötte az ünneplő kicsinyke sereget, a műsort pedig a Nyitnikék és az Udvarhely Népzeneműhely színesítette. A virtuóz Kökény Tamás nagybőgős koncertjére, illetve a Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépésére már kicsivel többen voltak kíváncsiak, hasonlóképpen az esti, elmaradhatatlan tűzijátékra. A pandémia miatti óvatosság is magyarázhatja az emberek nagyobb számú elmaradását a rendezvényről.   

Kökény Tamás (fenti kép) egyébként qvartettel lépett színpadra – ő az az alig huszonéves magyar zenész, aki a Virtuózok klasszikus tehetségkutató műsor 2016-os győztese volt, azóta a New York-i Carnegie Hall vendége is volt, szólólemeze is megjelent. 

Fotó: Fülöp Attila

Nemzeti ünnep Székelyudvarhelyen, a világjárvány második évében