Szász Csaba
Szász Csaba
„Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, mielőtt az idő vasfoga elszáll felettünk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretfurdalásunk!"

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 12 másodperc

Hosszú utazás után végre Székelyudvarhelyen is látható lesz a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kalandra fel! – Budapest–Konstantinápoly autóverseny, 1912 című kiállítása, amely a 110 évvel ezelőtti túraautó versenynek állít emléket. A tárlat az idei Hargita Rally nulladik napján, április 28‐án nyílik a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

1912-ben került sor a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetésére, a Budapest-Konstantinápoly autós versenyre, a távot 1912. június 29. – 1912. július 6. között 21 autó, összesen kb. 60 fő teljesítette. 

A futam emlékére a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai iránymutatásával és a bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ segítségével kiállítás készült el, amely 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koç Múzeumban, majd Bukarestben, Szófiában, számos bulgáriai múzeumban is látható volt, a verseny egykori helyszíneit érintve. A tárlat korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által mutatja be az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt. 

A RallyPhoto Hunters ügynökség és a Face to Face egyesület kezdeményezésére a kiállítás az idei Hargita Rally programjának részeként Székelyudvarhelyen is bemutatkozik.

„Romániai viszonylatban különös párhuzamokat fedezhetünk fel a 110 évvel ezelőtti autós túraút és a napjainkban megrendezett versenyek között, ugyanis

 számos akkori helyszín a napjainkban is autóversenyeknek ad helyet. Brassó főterén napjainkban is ugyanott mutatják be a közönség számára az autókat, mint az autóversenyek kezdetén.

Szinaján is a Caraiman Hotel előtti rész a jelenlegi szervizpark, de Kolozsvár főtere és Hargita megye is versenyautók dübörgésétől hangos a bajnoki futamok alkalmával”  – közölte Balázs Attila, a RallyPhoto Hunters alapítója és a Face to Face Egyesület elnöke.

Az április 28‐án, 17.30-kor megnyíló udvarhelyi tárlaton jelen lesz Alexandru Dobai, autós újságíró, a The World Rally Guide szerzője, Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ igazgatója és Balázs Attila fotográfus,  a RallyPhoto Hunters alapítója és a Face to Face Egyesület elnöke.

Autóval 1912-ben a Budapest–Konstantinápoly útvonalon