Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 14 másodperc

Kevesen tudják, hogy milyen sok híres ember, esemény fűződik az egykori, kis bányászváros, Balánbánya nevéhez. Csak hogy párat említsek: Bartók Bélának egyik székelyföldi gyűjtőútja alkalmával szolgált rezidenciájaként; Barabási Albert László magyar fizikus, hálózatkutató itt nőtt fel. Erdély első krimijének, a Bagota Béla rendezte Valán – Az angyalok völgye című filmnek is fő forgatási helyszíne Balánbánya.

Amikor 2018 februárjában kezdetét vette a forgatás, a balánbányaiak élete pár hónapra gyökeresen megváltozott: az egész város forgatási helyszínné vált, a lakosok pedig statiszták, színészek, segédrendezők lettek. Olyannyira komolyan vette mindenki a dolgot, hogy egy alkalommal, amikor Kolozsvárról hazafelé tartottam vonattal Balánra, a csíkszentdomokosi állomáson kellett várakoznom pár órát, ameddig az aznapi forgatás le nem járt, mert nem volt amivel és ahová hazamennem. A szüleim, a barátaim, az ismerőseim, a házunk, a kocsijaink, minden „be volt dobva a közösbe” a forgatás idejére. 

Miért aktuális ez most? Képzeljétek, ez az alkotás, vele együtt a balániak és Balánbánya, október 1-től a Netflixen látható.

De ugorjunk egy kicsit vissza, oda hogy hogyan csöppentek bele, hogyan élték meg a folyamatot a város lakói. A szereplők, statiszták egy részét a balánbányai színjátszócsoportban lelték meg, és kérték fel a feladatra. A rendező kérésére a castingot hirdették az iskolákban is, de az is előfordult, hogy valakit az utcán szólítottak le, nem szeretne-e részt venni a filmforgatáson. 

Egy alkalommal összehívtak bennünket, nem tudtuk, mi lesz pontosan, mit fogunk csinálni. Találkoztunk a rendezővel, Bagota Bélával és a producerrel, Kántor Lászlóval – meséli Gidofalvi Boldizsár.

Garas Dániel, Kántor László, Bagota Béla és Krisztik Csaba /Fotó: Rafal Nowak

Azt gondoltuk, csak egy videóhoz keresnek statisztákat. Akkor még nem tudtuk, mibe csöppentünk, hogy mi lesz ez az egész. Pár héttel később 

megjelentek az első újságcikkek: ,,Balánbányán filmet forgatnak” – ekkor tudtuk meg, hogy ebben fogunk majd mi is szerepelni. Nagy volt az izgalom,

mivel a hírek szerint nagyobb szerepet kaptam, mint egy átlagos statisztáé. Kiderült, a főszereplő, a fiatal Vlad barátját alakítom. Teljesen más helyen, más módon bántak velünk, mint a társaimmal. Legelső nap, emlékszem, épp a Vlad szerepét játszó gyerekszínésszel, Marthi Alpárral voltam. A hangját melegítette, nem értette, én is miért nem teszem ezt. Aztán baráti beszélgetésbe kezdtünk, megdöbbent, amikor azt mondtam, fogalmam sincs, hogy mit kell csináljak, hova kell menjek és mi a szerepem. De így volt Boldizsár azt is elmondta, hogy számára nehézséget jelentett a ‘89-es forradalom hangulatát átélni és megteremteni mint diák, akit kimenekítenek az iskolából, és egy öreg busszal elszállítanak. 

Gál Bence-Leventét arról faggattam, hogyan nézett ki egy forgatási napjuk:

Reggel korán kellett kelni, mivel a mi jeleneteinket többnyire tanítás előtt forgatták. Ruhát adtak ránk, amivel szerepeltünk aznap a filmben, aztán elmentünk a forgatás helyszínére. 

Olyasmikre kellett odafigyelni, mint például, hogy ne nézzünk bele a kamerába.

Minden nehézség ellenére nekem nagyon nagy élmény volt a forgatás. Mindig is kíváncsi voltam, hogy pontosan hogyan készül egy film, és a Valan forgatása emiatt is felejthetetlen élményt jelent számomra.

A résztvevők számára a forgatás végére sem derült ki a sztori vonala, gyakran a jelenetek előtt értesültek az aznapi feladataikról.

– Voltak napok, amikor órákig kellett várnunk a jelenetünkre, de ilyenkor próbáltak vigyázni ránk, és egy melegített sátorban várakoztunk. Persze olyan nap is volt, amikor a tervek megváltoztak, vagy más ütemben mozogtak, és bár hívva voltunk, nem kerültünk lencsevégre. Mindent egybevéve élmény volt: a színészek és a stáb nagyon barátságosak voltak, és szünetekben elbeszélgethettünk velük mondta a statisztaként közreműködő Vaslabán István-Zsombor, hozzátéve, hogy nagy izgalommal várta azt a pillanatot, amikor a „nagy” képernyőn megjelenik, és hogyan tudja majd a sztorihoz kötni a szerepét. 

A cselekmény: Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg, minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

A Valan – Az angyalok völgye a skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó thriller, Bagota Béla első nagyjátékfilmje. 2019. november 21-én mutatták be a magyarországi mozikban. A film főszerepét a Kaszás Attila-díjas Krisztik Csaba alakítja. 

A bemutató óta számos nemzetközi filmfesztiválon részesült elismerésben:

 • 2019. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál – Competition 1-2 (jelölés)
 • 2019. Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál (Legjobb látványtervezés, második díj: Damokos Csaba)
 • 2020. Magyar Filmkritikusok Díja (Legjobb rendezés: Bagota Béla)
 • 2020. Magyar Filmdíj (Legjobb operatőr: Garas Dániel)
 • 2020. Magyar Filmdíj (jelölések – Legjobb játékfilm: Valan, Legjobb rendező: Bagota Béla, Legjobb forgatókönyvíró: Bagota Béla, Legjobb férfi főszereplő: Krisztik Csaba, Legjobb vágó: Szalai Károly H.S.E., Legjobb díszlet- vagy látványtervező: Damokos Csaba, Legjobb jelmez: Sinkovics Judit, Legjobb maszk/smink: Hortobágyi Ernella, Tóth Mónika, Legjobb zeneszerző: Márkos Albert, Legjobb hangmester: Balázs Gábor H.S.A.S.)
 • 2020. Fantasporto – Porto Nemzetközi Filmfesztivál – Director’s Week (Legjobb rendező: Bagota Béla, Legjobb forgatókönyv: Bagota Béla)
 • 2020. Aubagne Nemzetközi Filmfesztivál (jelölés)
 • 2020. Lagów Nemzetközi Filmfesztivál (Lubuskie Film Summer, jelölés)
 • 2020. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál (jelölés)
 • 2020. Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál (jelölés)
 • 2020. Párma Nemzetközi Filmfesztivál (legjobb forgatókönyv: Bagota Béla) – Forrás: Wikipédia

Az angyalok völgye: Valán. Vagy Balán?