Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 25 másodperc

Csendes, gyermekbarát környezetben épített napközi otthont a fenyédi önkormányzat, amelynek hivatalos átadására pénteken délben került sor. A jelenleg negyven óvodáskorú gyereket befogadó épületben minden igényt kielégítő körülmények között játszva tanulhatnak a kicsi gyerekek.

Világos, ízlésesen felszerelt és díszített termek, hangulatos hálószoba áll ezután a gyerekek rendelkezésére a fenyédi Csemeték óvodában.

A polgármester reméli, a tanerőhiány hamarosan megoldódik

Bokor Botond polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, ugyan hosszú és körülményes út vezetett idáig, az épület gyerekek nélkül mégis csak üres falakat jelent, ezért arra kérte az óvónőket, hogy csepegtessék bele a kicsikbe egyéb tanítás mellett elsősorban a Jóisten szeretetét, az egymás iránti tiszteletet és a tudásvágyat.

– Az óvónők pontos és következetes munkájának lesz majd köszönhető, hogy milyen tudással mennek innen iskolába a gyerekek, hogy aztán jó felnőttekké, jó magyarokká váljanak – fogalmazott.

Ugyanakkor megköszönte az akkori plébánosnak, főtisztelendő Tubák László atyának, hogy szorgalmazta és kitartott az óvodaépítés mellett, közbenjárásával az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia az egyháztól azt a területet, ahová az óvoda épült. Köszönetét fejezte ki András Ferenc önkéntes tűzoltóparancsnoknak is, aki végigkísérte a munkálatokat, valamint az önkormányzat csapatának, akik szívvel-lélekkel dolgoztak az óvoda megvalósításán. Mindezek mellett a gondnok, a szülők, helyi vállalkozók és a tanfelügyelőség segítségét, hozzáállását is megköszönte.

Amint elmondta, az óvodát a gyulafehérvári Vidékfejlesztési Ügynökségnél (AFIR) megpályázott 500 ezer euróból, illetve 300 ezer eurós önrészből építették fel.

– Hiszek abban, hogy amit eltervezünk, még ha azonnal nincs is rá anyagi keret, megvalósul. Hargita Megye Tanácsa a kezdetektől jelentős összeggel támogatta az óvoda építését, ebben az évben is 160 ezer lejt utalt át – mondta.

A polgármester arra is kitért, hogy óriási tanerőhiánnyal küszködik az óvoda és iskola, és reméli, a jelenlévő politikusok hozzájárulásával erre a problémára is hamarosan megoldást találnak.

Borboly Csaba megyei tanácselnök úgy fogalmazott, „jó helyre születnek a gyerekeink, és Fenyéd község összefogása példaértékű”. A tanerőhiányra reagálva elmondta, az elmúlt időszakban a belügyminisztérium nyolcezer tűzoltót alkalmazott, viszont Hargita megyében az önkéntes tűzoltóhálózat kiépült, és itt inkább pedagógusokra, óvónőkre, dadákra volna szükség. Az ügyben a jelenlévő képviselő és szenátor segítségét kérte.

Antal Lóránt szenátor beszédében hangsúlyozta: Fenyéd példaértékű település, jó menedzsere van a polgármester személyében, és a siker többek közt a közösség bölcsességén múlik.

– Nekünk a legfontosabb, hogy jó kapcsolatban legyünk a polgármesterekkel, akik el tudják juttatni hozzánk a legfontosabb igényeket, ugyanakkor igyekszünk mi is minél többet közöttük lenni, hogy érezzük, értsük a közösség problémáit. Most, hogy kormányon vagyunk, sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre, de az igények is sokkal nagyobbak a közösség részéről – osztotta meg, majd végezetül bátorságot kívánt a gyereknemzéshez, és azt kívánta, minél többen merjenek itthon maradni és érezni azt, hogy jó erdélyi magyarnak lenni.

Ladányi László parlamenti képviselő szerint a településre érkezve rögtön meglátszik, hogy jó gazdája van a községnek. Szerinte

ahhoz, hogy a pedagógus jól végezhesse a munkáját, fontosak a körülmények. Itt minden feltétel adott,

hogy jó kedvvel jöjjenek dolgozni az óvónők és a gyerekek is jól érezzék magukat, tette hozzá.

Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök is egyetértett abban, hogy Fenyéd község arculatán látszik: van jövőkép, elkötelezettség, elhivatottság a vezetőség részéről.

– Különleges év az idei, hisz ennyi iskola, óvoda, napközi otthon nagyon rég nem került átadásra. Modern, kényelmes, korszerű felszerelésű, minőségi oktatással, kiváló körülményeket sikerült teremtenie a sok jó gazdának, akik Udvarhelyszék helyi közösségeit vezetik. Valóban az a legfontosabb, hogy benépesítik az óvodákat gyerekek, és a családok számára élhetővé tudjuk tenni azt a környezetet, ahol élnek – mondta Bíró Barna Botond.

Várták, hogy átlépjék az ovi küszöbét, mondta az igazgatónő

Pál Zsuzsánna igazgatónő ünnepi beszédében kiemelte: nemcsak a gyerekek és óvónők, hanem

az egész falu közösségének öröme az új óvoda.

– Nagyon vártuk, hogy átlépjük a küszöböt, és csak ámultunk, amikor megláttuk a gyönyörű termeket, hisz ilyen vidám környezetben, a legkorszerűbb körülmények között dolgozni csupa öröm. Egyelőre negyven gyerek jár az oktatási intézménybe, egy napközis és egy rövid programú csoportunk van három óvónővel és egy dadával. Minden csoportnak külön mosdója, raktárhelyisége, öltözője és konyhája van, emellett díszterem, belső és kinti udvar játszótérrel áll a gyerekek rendelkezésére, tehát minden adott a gyerekek megfelelő oktatásához, fűzte hozzá az igazgatónő.

Az egész faluközösség öröme az új óvoda