Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 54 másodperc

Szilvay Máté rendezésében mutatják be Witold Gombrowicz lengyel próza- és drámaíró Operett című groteszk daljátékát december 22-én, csütörtökön 19 órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban.

A zene évének zárásaként egy zenés-táncos produkciót visznek színpadra, mielőtt a hónap végén hosszabb időre bezárják a kulturális intézmény kapuját – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, melyet Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója és a rendező, Szilvay Máté tartott.

A társulat legújabb darabját idén csupán egyszer adják elő, a szilveszteri produkció elmarad. Januárban azonban ismét műsorra tűzik az Operettet, az évadban eddig bemutatott, más előadások mellett. Nagy Pál a sajtótájékoztatón elmondta, nehéz próbafolyamaton vannak túl, gyakran van hideg az épületben, aminek következtében több színész is lebetegedett. Ugyanakkor

népes és fiatalos alkotói csapat áll a produkció hátterében.

Az udvarhelyi társulat nem volt elég ahhoz, hogy egy ilyen nagy volumenű előadást színpadra vigyenek, ezért több vendégművész és egyetemista csatlakozott a próbafolyamathoz. A Charme grófot alakító Homlok Bertalan a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem harmadéves hallgatója, az Albertinkát megformáló Blénesi Kincső, illetve az egyik csirkefogót alakító Baja Richárd a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának friss művészei. A másik csirkefogó szerepében Ruszuly Ervin koreográfust, a társulat világosítóját ismerheti fel a közönség. Lokodi Anna-Aletta és Oláh Réka látványtervezők, Marton Orsolya dramaturg, valamint Macaveiu Blanka koreográfus is a fiatal csapatot erősíti.

Az intézmény vezetője fontosnak tartja ifjú alkotókkal együtt dolgozni, sőt, kötelességének tekinti lehetőséget adni a frissen végzett művészeknek is arra, hogy kibontakozzanak a színpadon, és maradandót alkossanak. Hozzátette, nyitottak az új közreműködésekre, mert

a munka során a pályakezdők, ráadásul a régi tagok is tanulnak valami hasznosat.

 Egyébként az Operett rendezője, Szilvay Máté szintén rendkívül fiatal, a marosvásárhelyi egyetem ötödéves hallgatója, ez a produkció a második nagyszínpadi előadása. Megtévesztő a cím, hiszen nem az előadás műfajára, sokkal inkább a történet tárgyára utal – részletezte Szilvay Máté. Az operett kifejezés hangzatos,

a műfaj csillogó, de a produkció megmutatja azt, hogy a káprázatos képzetek mögött pusztán hazugság rejlik.

Minden társadalmi réteg megjelenik a színpadon, a jelenetek pedig szépen, lassan leplezik le az arisztokrácia hazugságait. 

– Sok esetben a néző is olyan, mint a színpadra állított arisztokrata, aki szépnek és hibátlannak mutatja magát. Megalkot magáról egy tökéletes képet, amit kitehet a közösségi média felületeire, de a hamis látszatnak vannak hátulütői. A darab a világ hazugságait tárja a nézők elé, a kifelé mutatás csapdáit, a társadalmi és személyes vágyak elfojtását, a hazugságokat, illetve a perverziót. Ha őszintének mernénk mutatkozni egymás előtt, akkor megszületne az a szeretet, ami nagyon hiányzik a világunkból – mondta a rendező. A társadalmi leromlás a darabban pszichoszomatikus tünetekként mutatkozik meg: a szereplőket gyakran kínozza has- és fejfájás. Minden alkalommal új zene készül az Operetthez, mert a darabnak nincs előre megírt dallamvilága, az udvarhelyi produkcióhoz Farkas Bence szerezte a zenét. 

A Tomcsa Sándor Színház előadására a jegy továbbra is 30 lejbe kerül, januárban pedig 25 lejért tekinthető meg az Operett. A világjárvány kezdete óta először ismét biztosítanak gyermekfelügyeletet az előadások teljes időtartama alatt. Szakképzett pedagógus foglalkozik a gyermekekkel, a felügyelet a hároméves kor felett vehető igénybe.

Az év utolsó színházi bemutatója: Operett