Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 18 másodperc

Az idei, XVIII. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat az Ifjúság évéhez kapcsolódik. A május 28. és június 6. közötti megyenapokon a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont több helyi eseményt is szervez. 

A Tájházak hete május 30. és június 5. között zajlik. Ebben az időszakban a programhoz csatlakozó Hargita megyei tájházak, néprajzi gyűjtemények kinyitják kapuikat a nagyközönség előtt. A hét egy-egy napján a gyűjteményfelelősök szervezett formában bemutatják a helyi gyűjteményt az érdeklődőknek, a legtöbb helyen kézműves foglalkozást is tartanak, vagy kulturális műsorral színesítik a rendezvényt, többek között szavalóversenyt, kiállításokat, népi gyermekjátékokat, néptánc- és gasztronómiai bemutatót szerveznek.

A Tájházak hete program részeként június 2-án 10 órától, a Forrásközpont udvarhelyi székhelyén Jó gyakorlatok a tájházak működtetésében címmel szerveznek konferenciát anyaországi, illetve székelyföldi előadók és tájháztulajdonosok, gyűjteményfelelősök részvételével.

Május 27-én 17.30-tól Farkas-Ráduly Melánia Rendőr-e a fekvőrendőr? című könyvét mutatják be a Városi Könyvtárban. A szerzővel, a Szövegkovács blog és Facebook-oldal társalapítójával Barabás Enikő, a Bagolyvár Könyvesbolt vezetője beszélget.

Május 28-án 18 órától Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Szent István Termében láthatják Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész Petőfi live! – Egy vidám hangú vándorszínész ügyes-bajos dolgai című verses-zenés előadását.

Ké nappal később, május 30-án 11 órától a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában, 13 órától pedig a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában Beszélnünk kell! címmel várják tantermi színházba a diákokat a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat színészei. Aznap délután 17 órától Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsa márványtermében bemutatják A székelység története című tankönyv román és angol nyelvű változatát.

Május 30-án 18 órától a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban, majd június 6-án 19 órától a csíkcsicsói kultúrotthonban tart előadást Hadnagy Jolán A mi Tamási Áronunk címmel.

Május 31-én 10 órától a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola udvarán szerveznek gyermeknapot, ahol az iskola diákjai különféle népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg.

Május 31-én 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatják be P. Buzogány Árpád Nyitott szemmel című könyvét.

Június 2-án 13 órától a székelykeresztúri Művelődési Házban tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Anna-tó legendája című árnyjátékot a gyergyószentmiklósi Halvirág Bábszínház előadásában. Az esemény társszervezője az előadás ötletgazdája, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ.

Június 5-én 10 órától, Siklódon a régi idők hangulatát idéző pünkösdi királynézást követhetik figyelemmel a falu utcáin az odalátogatók. Az ünnepi népviseletbe öltözött gyermekek, fiatalok az e naphoz fűződő, helyi szokás szerint végigjárják a települést. A rendezvény szervezője a Dávid Vára Egyesület, partnere Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, támogatója a siklódi közbirtokosság.

Június 6-án 19 órától a székelykeresztúri Művelődési Házban A költő visszatér… címmel tematikus ünnepi műsorral várja az érdeklődőket a Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project. A verses-zenés összeállítás megidézi Petőfi Sándor személyét, tetteinek nagyságát, hangsúlyozza a dalokon keresztül, néhány prózai részlettel, verssel a magyarság összetartozását.

A XVIII. Hargitai Megyenapok részletes programja elérhető a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont honlapján, Facebook-oldalán és a megyenapok Facebook-oldalán. 

Kiemelt képen: Ferencz Angéla, a programokat koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a sajtótájékoztatón /Hargitai Megyenepok facebook-oldala

Az Ifjúság éve – XVIII. Hargitai Megyenapok