Szász Csaba
Szász Csaba
„Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, mielőtt az idő vasfoga elszáll felettünk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretfurdalásunk!"

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 10 másodperc

Évértékelő sajtótájékoztatón számolt be tegnap az elmúlt egy éves tevékenységéről Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor, kiemelve, hogy a koronavírus járvány a tavaly kifejtett tevékenységükre is rányomta bélyegét. Az RMDSZ-es elöljáró délután udvarhelyi magánvállalkozókkal találkozott, ezen az eseményen részt vett Ladányi László-Zsolt parlamenti képviselő is.

„A járvány káros hatásait mérsékelendő, olyan törvényekkel kellett előrukkolni, amelyekkel mind a gazdaság terén, mind a közösségeink szempontjából facilitásokat, segélyeket, életkörülmény-jobbításokat kellett ily módon eszközölni” – hangsúlyozta a szenátor, aki 2020 decemberétől a szenátus energiaügyi, energetikai infrastruktúra és ásványi erőforrások bizottságának az elnöki tisztségét tölti be, továbbá a gazdasági, ipari és szolgáltatási bizottságban is képviseli a Szövetséget. Utóbbi szakbizottságban 141 törvénykezdeményezést elemeztek ki és tárgyaltak, az energetikai szakbizottság elnökeként pedig 29 bizottsági ülést vezetett le, 23 törvénykezdeményezést elemeztek és tárgyaltak meg. Antal Lóránt

olyan törvények megalkotásában vállalt szerepet, mint a kiszolgáltatott energiafogyasztókat meghatározó jogszabály, az elszabaduló energiaárakra irányuló árbefagyasztás és kompenzációs rendszert meghatározó sürgősségi kormányrendelet,

a nem banki hitelintézmények kamatrendszerének szabályozása, illetve a felszíni kitermelésből származó bányailleték 80%-nak a helyi önkormányzati felhasználását szabályozó törvény.

A múlt év egyik kiemelt eredményének tartja, hogy Székelyudvarhelyen is létrejött az autóbeíratási iroda.

Működésének első fél évében 1600 aktacsomót adtak le a helyiek, ezek 20%-a magánszemélyek kérései, a többit autóforgalmazók, brókercégek állítottak össze. Komoly eredményként említette, hogy Sterian Ion, a Transgaz vezérigazgatója Hargita megyében jelentette be az általuk pozitívan elbírált megvalósíthatósági terveket, ennek köszönhetően a megye szempontjából stratégiai fontossággal bíró gázhálózati bővítésekre kerülhet sor Borszék, Parajd, Korond és környéke, Farkaslaka, Etéd vagy akár Gyimesközéplok településeken.

„Ezek csak szemelvények… Az RMDSZ kormányzati szerepet tölt be, ezt a pozícióját a politikai krízis és a kormánybukás után is sikerült megtartania. Azóta is azon dolgozunk, hogy teljesítsük a megbízásunkat és lehető leghatékonyabban képviseljük a szavazóinkat” – fogalmazott Antal Lóránt.

Évértékelő az SZMVSZ-nél parlamenterekkel

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége még a legutóbbi parlamenti választásokat megelőzően kezdeményezett rendszeres találkozókat, különböző sarkalatos témákban egyeztetést az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel. Az első megbeszélést 2020 novemberében, a másodikat tavaly júliusban tartották meg, az idén ezt január 13-ára tűzték.

A legutóbbin Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselők találkoztak a szövetség vezetőségével, most viszont Antal Lóránt szenátor és Ladányi László-Zsolt parlamenti képviselő számolhatott be a tavalyi év parlamenti munkájáról. Antal intenzívnek, Ladányi pedig „kezdő évnek” nevezte a tavalyi esztendőt. A jogász végzettségű Ladányi – aki a parlamenti beiktatása után a képviselőház jogi szakbizottságának titkári tisztségét tölti be – hangsúlyozta, hogy csak a parlamenti munkát tekintve számít kezdőnek Bukarestben, ezt megelőzően ugyanis nyolc évig volt az Országos Közbeszerzési Ügynökség főtitkára.

A kérdés-válaszokból kiderült, hogy a politikusok és a vállalkozók véleménye több ponton is eltér egymástól. „A bő egy évvel ezelőtt rendszeresített találkozók sikerességének nem kizárólagos feltétele, hogy mindenben egyetértsünk. Sikeressége mégis abban rejlik, hogy mindkét fél egyformán fontosnak tartja ezeket a találkozókat, megosztják az információikat, meg- és kibeszélik dolgaikat, ezáltal megteremtve a lehetőségét mindannyiunk számára fontos eredményeknek” – fogalmazott Jakab Áron Csaba, a szövetség elnöke. 

Fotók Csedő Attila

Az udvarhelyszéki parlamenti képviselet intenzív éve