Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 13 másodperc

Kétnapos rendezvénysorozattal és izgalmas programokkal készül a bábszínház világnapja alkalmából az Udvarhely Bábműhely március 20-án és 21-én. A rendezvény ernyője alá bevonták a Down-szindróma világnapját is – előbbi vasárnapra, utóbbi pedig hétfőre esik.

Lukács Emőke bábszínész, a bábműhely vezetője és Dálnoky Réka dramaturg, a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője sajtótájékoztatón számolt be az ünnepségsorozatról. Harmadik éve ünneplik Székelyudvarhelyen a bábszínház világnapját, és mivel az előző években nagy népszerűségnek örvendett a rendezvény, a sikeren felbuzdulva kétnaposra bővítették. „Többféle korosztályt szólítunk meg, mindenkinek megpróbálunk valamit nyújtani, például Az öreg király hagyatéka családi előadásként szerepel, ugyanúgy szól gyermekeknek, mint felnőtteknek” – mondta Dálnoky Réka.

Lukács Emőke főszervező elmondta: nagyon örül, hogy a vásárhelyi másodéves bábszínész egyetemi hallgatókat is be tudták vonni a műsorba.

A tizenkét egyetemista huszonnégy kézzel és százhúsz ujjacskával járul hozzá az előadások sokszínűségéhez.

„Külön öröm, hogy a Csíki Játékszín művésze, Barabás Réka is eljön különleges babaelőadásával. Mivel március 21. a Down-szindróma világnapja is, és mivel szívügyemmé vált a fogyatékkal élőkkel való foglalkozás, ezért őket is bevontuk az ünneplésbe. Velünk lesz a Pro Down Alapítvány és az Orbán Alapítvány” – sorolta Emőke, aki

reméli, hogy a jövőben külön épülete, stúdiója, saját társulata lesz a bábtagozatnak, hisz lenne rá igény.

Vasárnap, március 20-án 11 órakor a Művelődési Ház koncerttermében nyílik meg a marosvásárhelyi egyetemi hallgatók bábkiállítása, ezt követi 12-kor a Csíki Játékszín művészének előadásában a Cseppinkóka kalimbaba babaszínház, amelyet egészen piciknek, másfél éves kortól négyéves korig ajánlanak. Délután 17 órától az Udvarhely Bábműhely Az öreg király hagyatéka című bábelőadását tekinthetik meg az érdeklődők, majd 18 órától a bábszínész egyetemi hallgatók felnőtteknek szóló vizsgamunkáját, a Ké(s)z dolgokat nézhetik meg a koncertteremben.

Hétfőn 10 órától a 18-ig tartó bábkiállítás mellett mese- és zenesarok, árnykuckó, bábkészítés várja a kicsiket, az előtérben kiállítják az eddigi bábelőadások plakátjait is. Hétfőn 11-től és 16 órától szintén sor kerül a Cseppinkóka kalimbaba babaszínházi produkcióra, 17 órától pedig a Down-szindrómával és egyéb fogyatékkal élő gyermekeknek, illetve felnőtteknek is bemutatják Az öreg király hagyatékát. Végül 18 órától Mozsikácska–Evilági gyermekkoncertre várják az érdeklődőket a Művelődési Ház koncerttermében.

Korlátozások nélkül bárki részt vehet a programokon, azokat is várják, akik a zöldigazolvány hiánya miatt eddig nem tudtak részt venni az előadásokon.

Bábra megy a játék! – Előadások a bábszínházi és Down-szindróma világnap alkalmából