Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 17 másodperc

Elfelejthetjük a papírosdit, formanyomtatványt, mert itt a közúti balesetek utáni, közös megegyezés szerinti kárfelmérés telefonos applikációja. Bizony.

A nyáron jelent meg a Hivatalos Közlönyben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó 2017/20-as számú törvény módosítása. Talán a legfontosabb módosítás az, hogy nem kötelező a papíralapú baleseti bejelentő kitöltése, a kárbejelentés megtörténhet egy telefonos alkalmazáson keresztül is.

Az előrejelzések szerint ennek köszönhetően egy év során mintegy félmillió autóvezető mentesül az űrlap kitöltése alól – sokak számára különösen nagy könnyítés az, hogy immáron nem kell a formanyomtatványra lerajzolni a baleset körülményeit, annak vázlatát.

Az alkalmazásról minden tudnivaló elolvasható az amiabila.com weboldalon, itt magyarázzák el azt is, hogyan kell letölteni a Google Store vagy az App Store programtárházakból, illetve hogy miként kell használni.

Miután a program a telefonunkra kerül,

létrehozunk benne egy felhasználói fiókot, és máris indítható az első bejelentés… Ha szükséges.

Előnye, hogy hosszú távon rögzíti a bejelentéseket, tehát azok könnyen és bármikor visszaolvashatók, elérhetők lesznek az autóvezetők számára is. További előny, hogy a program pontos GPS-helymeghatározóval bír, így ha nem tudjuk, pontosan hol történt a baleset, az app kitölti ezeket a rubrikákat helyettünk. A keletkezett károk sorolásánál lehetőségünk van az ütközés irányának bejelölésére, illetve azt is meg tudjuk jelölni egy ábraként megjelenő autón, hogy a gépjárművünkön hol keletkezett kár.

A baleset körülményeinek vázolásakor szintén sémák, vázlatrajzok közül választhatunk, illetve csatolhatunk fotókat, és személyes véleményt is írhatunk.

Fontos, hogy az applikációs bejelentés kitöltésekor

a másik gépjármű vezetőjének is jelen kell lennie, sőt, ugyanazon a készüléken neki is ki kell töltenie az adatait.

Tulajdonképpen ugyanazokat a lépéseket veszi sorra mindkét jármű vezetője, majd együtt rajzolják meg a megadott útmintákra a baleset vázlatát. Az ily módon, közösen elkészített jelentés mindkét fél biztosítójához eljuttatható.

A baleseti bejelentő kitöltésének utolsó mozzanata az aláírás, mellyel az érintettek jelzik, hogy egyetértenek a bejelentőben foglaltakkal – ezután küldhető az úgynevezett dokumentum a biztosítónak.

Abban az esetben, ha a felek nem értenek egyet a bejelentő tartalmával, marad a klasszikus változat: mindenki egyénileg kitöltheti a saját, papíralapú bejelentőjét, vagy elmennek a legközelebbi rendőrőrsre. (Az alkalmazás bemutatója itt.)

A „Kellemetlen pillanatok rendezésének könnyed módja” szlogennel reklámozott appot ezidáig pár ezren töltötték még csak le, ám vélhetően népszerű lesz, hisz valóban könnyedebb, egyszerűbb módja ez a baleseti kárbejelentésnek. Ugyanakkor, mivel az összes biztosítótársaság csatlakozva van az applikációhoz, nem kell külön felvenni velük a kapcsolatot, hisz az alkalmazáson keresztül megkapják a kárbejelentőt, ez pedig számukra is könnyítést jelent, az ügyfélszolgálatuk egyszerűsödését hozza magával.

Baleseti kárfelmérés telefonos applikációval