Gagyi Katinka
Gagyi Katinka
Mindig is úgy tartottam, hogy a szavak jó barátaim. Tartalmas beszélgetések, utazás, természetjárás, biciklizés, könyvek, egy jó bor, egy különleges étel – ezek éltetnek.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 36 másodperc

Udvarhelyen már megteheted. Nem csak azért, mert egyre érzékelhetőbb módon belopózott közénk az ősz, hanem azért is, mert Székelyudvarhely első csomagolásmentes és kimérős üzletében, a Spájzban mindent megtalálsz, aminek a kamrádban a helye.

Több mint ötvenféle fűszer, gabonapelyhek, hidegen sajtolt olajok, különleges tésztafélék, édességek, méhészeti termékek, teafüvek, szörpök, természetes kozmetikumok, tisztítószerek sorakoznak az ízlésesen és otthonosan berendezett boltban. Rögtön belépéskor megcsap az illatáradat, amely a fenti fogyóanyagok keveredéséből jön létre. A hely különlegessége, hogy mindent kimérhet magának az ember, így annyit vásárol, amennyire éppen szüksége van. A műanyag csomagolóanyagok kiiktatására is törekszik az üzlet megálmodója és egyik tulajdonosa, Szász Imola: „Már jó pár éve szeretnék egy saját vállalkozást, amit én vezetek, amin én kell, hogy gondolkozzak. Idén júniusra lett meg az anyagi keretünk a férjemmel, és el kellett dönteni, mi legyen.” Az újdonsült vállalkozásvezetőben felmerült két-három lehetőség, és végül emellett döntött, mivel itt többnyire tartós élelmiszert árul, amire állandóan szükség van, könnyebbsége viszont, hogy nem romlandó.

„A csomagolásmentesség miatt is tetszett ez az ötlet, ami nekem régóta fontos, hiszen Norvégiában éltünk négy évig, ahol a szelektív hulladékgyűjtésre nagy hangsúlyt fektetnek. Ott már úgy készítenek egy konyhabútort, hogy benne van a négy rekesz a különféle hulladékoknak. Jó lenne, ha el lehetne érni fél év, egy év alatt, hogy próbáljunk jobban odafigyelni a környezetünkre. Az ember azt gondolja, nem az ő zacskójától fog belefulladni a világ a szemétbe, de mindenki ezt gondolja, és az a sok kicsi bizony sokra megy.” Szász Imola elmondja, hogy kezdetben inkább ő figyelt a környezettudatosságra, de hatására mostanra a férje is sokat közelített a zero waste szemlélet felé. 

Mint elárulja, az ötletet teljesen ő dolgozta ki, szerette volna a saját elképzelése szerint felépíteni a vállalkozást. „Ha meglátok egy másikat, akkor bezavar, arra gondolok, biztos, az a jó. Holott egyáltalán nem biztos. Még itt, az országban is 

csak akkor kezdtem érdeklődni utána, amikor megszületett az ötlet, így értesültem róla, hogy pár nagyobb városban is van ilyen jellegű bolt. Felvettem velük a kapcsolatot, de csak miután letisztult bennem, hogy mit is szeretnék.”

Az augusztus 10-én nyílt üzletbe sokan úgy térnek be, hogy gratulálnak, és örömüket fejezik ki, amiért ez a hiánypótló vállalkozás létrejött. A vásárlók visszajelzései reményre adnak okot, és azt vetítik előre, hogy fokozatosan nő az igény Udvarhelyen a környezettudatos életmód iránt. Imola szerint vannak, akik otthonról hozott tárolóedényeikbe mérik ki a termékeket, de megnyugtatja jövendőbeli vásárlóit, hogy akik üres kézzel érkeznek, azok helyben is találnak kölcsön edényeket, üvegeket, illetve papírtasakokat.

„Ha elkezdtük, most már csinálni kell, nem lehet megállni. Próbálok nap mint nap valami újat behozni vagy kitalálni, amit szeretnének, amit várnak az emberek” – a bolt tulajdonosa abban látja a sikeres üzlet egyik titkát, ha jó kapcsolatot ápol a vevőkkel, illetve törekszik hiteles arculatot kialakítani.

Ő például soha nem ígér olyant a vásárlónak, amiről tudja, nem lehet megvalósítani. „Aminek még nagyon örülök, ha bejön egy-egy idős vásárló, aki valamilyen betegség miatt diétára van fogva. Elmondja, hogy az ételeknek semmi íze nincs, és kéri, hogy ajánljak valami fűszert. Csak egy csipettel vesz, de pár nap múlva visszajön hálálkodni, hogy milyen finom lett az az étel” – meséli Imola. Bevallása szerint van igény az exotikus, keleti és távol-keleti fűszerekre, amik jelenleg a polcokon illatoznak, azokat mind kérték a vásárlók. Környezetében azt látja-hallja, hogy sokan kezdtek változtatni az étrendjükön, egy-egy csipetnyi különleges fűszer teljesen átvarázsolja a hagyományos ételeket is. „A lehetőség közel végtelen. Követek egy magyar oldalt, ahonnan nagyon érdekes és jó ötleteket lehet meríteni, de nálunk nagyon sok mindent nem lehet ezekből megtalálni” – teszi hozzá. Bizonyos dolgokat környékbeli beszállítóktól szereznek be, így 

Udvarhelyről, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából is vásárolnak termékeket,

viszont van, amit muszáj távolabbról, nagyobb tételben megvenniük. Hangsúlyozza, hogy ez nem bio bolt, hiszen, ha azt hoztak volna létre, akkor olyan árakat kellett volna alkalmazniuk, amelyekkel csak egy szűk vásárlói közönséget tudtak volna megcélozni. Itt  

a zero waste-en meg a kimérős jellegen van a hangsúly.

A kínálatot minden termékkategóriában fokozatosan bővítik. Amit az egyik termelőnél nem találnak meg, beszerzik a másiktól. „Annak ellenére, hogy ismerik egymást, találkoznak a vásárokon, azt tapasztalom, hogy nincs ebből harag, szakmai féltékenység. Ezt jól esik látni” – nyugtázza a tulajdonos.

Az édességpolc Angliára emlékeztet, ugyanis a gumicukrok, illetve más nyalánkságok szín, forma és íz szerint, számtalan variációban sorakoznak a gyerekek nagy örömére. Ezek szomszédságában helyezkednek el a méhészeti termékek, illetve kávék. „Cukorkából tízszer ennyit szerettünk volna, csak nagyon nehéz beszerezni. Nagyon széles a kínálat, de nem az, amit mi akartunk, hanem többnyire külön csomagoltak, és mivel ez egy csomagolásmentes üzlet, nem fogunk olyant árulni. Így még egy kicsit távolabb kellett szétnéznünk, hogy mit honnan lehet beszerezni. Itt az országban kimérősből sajnos kevés van.”

Külön érdekesség, hogy a Spájzban kozmetikumok és tisztítószerek is megtalálhatók, amiket kis üvegcsékbe vagy otthonról hozott tárolókba csapolhat a vásárló. Így tusfürdő, sampon, fürdőolaj, kézműves szappan vagy tisztító-, illetve mosogatószer vásárlása esetén sem kell egy műanyag flakont vagy dobozt eldobnia.

Imola elárulja, a név is az ő ötlete volt, és bár gondolkodott, hogy lehetne Kamra vagy Éléskamra, mivel Székelyföldön inkább ezek a kifejezések használatosak, úgy találta, hogy egy üzletnévnek mindenképp találóbb a Spájz. „Sok mindent magában foglal a név, akárcsak a bolt is” – jegyzi meg. Ígéri, hogy a jövőben még inkább igyekeznek odafigyelni a speciális étkezési igényekre, és a jelenleg megtalálható, többféle gluténmentes tésztaféle mellé szeretnének diabetikus termékeket is beszerezni.

A Bethlen negyedben található üzlet naponta várja vásárlóit.

Fotók: Fülöp Attila