Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 53 másodperc

Tucatnyiszor láttuk már a Reszkessetek, betörők!-et, és sosincs késő, hogy kipróbáljunk néhány újdonságot. Az Internet Movie Database (IMDb) szerint ebben az évben több mint kétszáz karácsony témájú film jelent meg a kínálatban. Futószalagon gyártják a rénszarvasos, kötött pulcsis, szaloncukros filmeket, és képtelenség ugyanebben az ütemben az egészet ledarálni. Viszont, mivel sosem lehet elég korán hangolódni (filmekkel pláné), hármat rögtön kipipáltam a több százból. 

Szükségünk lesz egy bögre teára, forró csokoládéra, esetleg forralt borra, és elmaradhatatlan kellék lehet a házi mézeskalács is – összeszedtük a legígéretesebb, legjobb újdonságokat! 

Kicsiknek, nagyoknak

A karácsony igazi családi ünnep, és amikor a háznép apraja-nagyja kényelembe helyezte magát a kanapén, kezdődhet az ünnepi mozi. A családi kínálatban gyakoriak a meghitt hangulatú, érzelmes darabok – a lista élén ezúttal A fiú, akit Karácsonynak hívnak (A Boy Called Christmas) című film áll, Gil Kenan rendezésében. Idén egyértelműen ez a karácsonyi mese viszi a pálmát, hiszen kellemes ünnepi pillanatokat szerezhet az egész család számára.

A film Matt Haig azonos című ifjúsági regénye alapján készült, elsősorban gyerekeknek. A karácsony eredettörténete elevenedik meg a képernyőn. A főszereplő Nikolas (Henry Lawfull), akit mindenki csak Karácsonynak becéz, tizenegy éves kisfiú, szerény körülmények között él Finnországban az édesapjával. A népmesékhez hasonló fordulattal, az apa elindul szerencsét próbálni, Nikolas pedig a nyomába ered. Útja során kutatja az igazi varázslatot, ami reménnyel töltené el a finn királyságot. Kísérője lesz egy beszélő egér, aki majdnem tud repülni, egy rénszarvas, ellensége pedig egy troll, és a gonosz nagynéni. 

Nagy eséllyel nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is azonosulnak a kisfiú kalandjaival:

a sztori megtanít szembenézni a veszteségekkel és félelmekkel, ugyanakkor hitre és kitartásra bátorít.

A fiú, akit Karácsonynak hívnak becsempészi az otthonokba a gyermekkor klasszikus karácsonyi hangulatát. Mindez együtt jár egy kiváló szereposztással: láthatjuk a Harry Potterből ismert Maggie Smith színésznőt, Kristen Wiiget a Wonder Woman 1984-ből, Michiel Huismant a Trónok harcából, továbbá megjelenik a Marvel sztárja, Toby Jones is.

Inkább tiniknek

Kihagyhatatlanok a romantikus karácsonyi filmek. Szerelmes, összebújós vagy bekuckózós, barátokkal töltött ünnepléshez A szerelem illata (Love Hard) című film a tuti befutó, Hernán Jiménez rendezésében. A Vámpírnaplók hősnője, Nina Dobrev visszatér a képernyőre, Natalie Bauer szerepében. A kudarcra ítélt újságíró társkereső applikációk révén szeretne rátalálni a hozzá leginkább illő partnerre. Nézőként az online ismerkedés összes árnyalatával találkozunk, miközben Natalie rendre írja rovatának cikkeit, a valaha volt legrosszabb randik témájában. Ráadásul a hősnő egy átverés áldozatává válik, éppen a karácsonyi forgatag kellős közepén. Mivel az ünnepi hangulatot nem szívesen rontaná el, eljátssza a csaló Josh Lin (Jimmy O. Yang) családja előtt, hogy ő valóban a fiú barátnője. Az átvertből átverő válik: a humor hömpölyög tovább, a feszültség fokozódik, és talán szenteste még egy lánykérésre is sor kerülhet. 

Nem spoilerezünk tovább: nevethetünk Natalie csapnivaló szerelmi kapcsolatai felett, de arra is emlékeztet a film, hogy a tökéletes társ a külsőségeken és az elvárásokon túl rejtőzik. 

Felnőttek figyelmébe

A cukormázas karácsonyi filmeken felül hangulatos decemberi estét varázsol otthonunkba a Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice), Rawson Marshall Thurber rendezésében. Alapjaiban James Bond és Indiana Jones egyvelege a kalandfilm – két óra garantált kikapcsolódás.

Jelenleg a Netflix történetének legnézettebb filmje, mindössze tizennyolc nappal a premier után túlszárnyalta a korábban tartott rekordot.

A sztori ikonikus kettőse – John Hartley (Dwayne Johnson) FBI-ügynök és Nolan Booth (Ryan Reynolds) műkincstolvaj – ontja magából a poénokat, plusz az akciójelenetek legváratlanabb pillanataiban keverednek szócsatákba. A Különösen veszélyes bűnözők bővelkedik csavaros fordulatokban: például amikor feltűnik a színen Sarah Black (Gal Gadot), aki vonzerejét kihasználva, minduntalan keresztbe tesz a férfiaknak, sőt egy lépéssel előttük jár a játszmában. Mindhárman Kleopátra ókori egyiptomi kincsei után kutatnak, közben rendre felkeresik a látványos történelmi helyszíneket, amelyek varázslatosan mutatnak a képernyőkön. 

Igazi luxus karácsonyi érzete van a filmnek. Tolvajok, kincsek, megfűszerezve egy kevés tánccal és harcművészettel; ráadásul figyelemmel kísérhetjük Dwayne Johnson és Ryan Reynolds ünnepi ámokfutását. Megéri kézbe venni a távirányítót: ezen a filmen nevetni fogunk, nem is keveset.

Sok érzelem, sok kacagás – Hadd nőjön a karácsonyi filmrepertoár!