Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 22 másodperc

Többrendbeli költségvetés-módosításról döntött Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete: a változások elfogadása azért nem tűrt halasztást, mert a beruházási listát október végétől már nem lehet változtatni.

Simó Árpád, a napokban elhunyt, volt önkormányzati képviselő emlékének adóztak az e havi soros ülés kezdetén az önkormányzati képviselők. Ezt követően a módosított napirend elfogadása után rögtön a Zöld Liget lakópark közvilágításának kiépítése került terítékre. A város bethlenfalvi részén épülő, új lakóparkban 81 LED-es lámpatestet állítanának fel, ezek értéke mintegy 600 ezer lej, a kivitelezés pedig 500 ezer lejbe kerül. Ugyancsak téma volt a városi kórház mögött, az Országos Lakásügynökség által épített szolgálati lakások körüli terület rendezése, illetve az ingatlan közművesítése. Habár a beruházást az ANL finanszírozta, az utómunkák költségét a városnak kell állni: a teljes összeg mintegy 750 ezer lej lesz, a munkát hét hónap alatt végzik el. Egyébként a tömbházban összesen huszonnégy szolgálati lakás áll orvosok és egészségügyi dolgozók rendelkezésére. 

Átcsoportosítások az év végén

Rövid szünet után a költségvetés-módosítás következett: a részleket Vass Szabolcs, a gazdasági igazgatóság osztályvezetője mutatta be. Egyrészt

Székelyudvarhely egymillió lejt kapott az áfa-visszaosztás során, ezt foglalták bele a költségvetésbe,

továbbá 135 ezer lejt csoportosítottak át szociális kiadásokra, illetve 120 ezer lejt az Eötvös József Szakközépiskola anyagi kiadásaira. Összesen 81 ezer lej jutott még a Művelődési Háznak és az Udvarhely Néptáncműhelynek, de a Tomcsa Sándor Színház is újabb forrásokhoz jutott (a jövedelemadók két százalékának visszaosztásából 735 ezer lejt kap az intézmény). A Városi Sportklub kérésére a saját költségvetésükben 100 ezer lejt csoportosítottak át a személyzeti kiadások fejezetéből a beruházásokéba. Folytatódik a telekkönyvezés is: a polgármesteri hivatal megállapodást kötött a Kataszteri Hivatallal 160 ezer lej értékben, amelyet a kültelkek ingyenes telekkönyvezésére szánnak. A beruházási listán is történtek változások, a módosítások elfogadására idén utoljára volt lehetőség, magyarázta Vass Szabolcs. 

Az ülést vezető Berde Zoltán, RMDSZ-es önkormányzati képviselő felvetette:

sajnálatos, hogy a kormánytámogatásért benyújtott, tizenkilenc pontos igénylési listán egyetlen tétel volt teljesen kidolgozva.

A városatya ezúton arra figyelmeztette a polgármesteri hivatalt, hogy gyorsítsák fel a beruházások előkészítését. Ugyanakkor megjegyezte: szerinte nem prioritás a Zöld Liget lakópark közvilágítási hálózatának a kiépítése, hiszen a városban több olyan lakónegyed is van, ahol szükség lenne modernizálásra. 

Tervek

Albert Sándor városmenedzser határozottan cáfolta Berde állításait: a listán talán egy tétel volt, ami nem volt kellőképpen előkészítve (ez sem a hivatal hibájából), a tizenkilenc pont között ugyanis több folyó projektre is kértek támogatást, tette hozzá. Egyébként kiderült, hogy készül huszonöt utca modernizálásának a terve is, a beruházásra külső forrást hozna a város. A városmenedzser még megjegyezte: maradt még összeg a közvilágítás modernizálásához szükséges tervekre is. 

Több ügyben gördülékenyen született döntés: a harmadik negyedévi zárszámadás elfogadása, öt hivatali poszt átminősítése, illetve a diákok ösztöndíjainak módosítása hozzászólás nélkül ment át. Eldőlt, hogy 130 és 300 lej közötti köbméterenkénti árért fogják árverésen értékesíteni a város erődalapjából származó faanyagot, illetve hogy mintegy 68 ezer négyzetméternyi útfelületet sikerült telekkönyveztetnie a hivatalnak az elmúlt időszakban. 

Ha nincs munkatárs, külső segítség kell

Négy beruházás elkezdéséhez vagy befejezéséhez (például a kisiparosok inkubátorháza vagy a Székelytámadt-vár restaurálása) kell egyszerűsített, nyílt közbeszerzést lebonyolítani, erre egy külső szakcéget kér fel a városvezetés, amíg az elmúlt évben megfogyatkozott közbeszerzési irodába sikerül fölvenni új munkatársakat. Az ülés végén Benedek Árpád Csaba, az RMDSZ-frakció tagja még szóvá tette: nem hiszi, hogy olyan „jól állna a város, hogy megengedhetné”, hogy 250 ezer lej értékben bízzon meg külső szakembereket. Ugyanakkor

szóba hozta az ifjúsági lakások eladását, arra sürgetve a városvezetést, hogy készüljenek a procedúra lebonyolítására, hiszen arról már kormányzati döntés is született,

illetve javasolta, hogy a város a környezetvédelmi alapnál pályázzon 5 millió lejre a közvilágítás bővítésére. A kiírás azonban nem a rendszer bővítéséről szól, hanem a meglévő hálózat modernizálásáról, pontosított Venczel Attila főjegyző, Székelyudvarhely pedig legtöbb 2 millió lejre pályázhat.

Csurran-cseppen külső forrásból