Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 11 másodperc

Több hagyományos, illetve újszerű programmal zajlott hat nap s hat éjszaka a 28. Székelyudvarhelyi Diáknapok. Megérte várni két évet a rendezvényre, a lemaradást sikerült előnyre fordítani.

Remek koncerteket, fergeteges bulikat és egyéb érdekes programokat tartogatott a múlt heti Székelyudvarhelyi Diáknapok. Bár a pandémia miatt az Udvarhelyi Fiatal Fórumnak két évig nem volt lehetősége megszervezni a diákoknak szóló megmérettetést, idén annál nagyszerűbb ötletekkel tértek vissza. A kétéves kihagyás miatt a mostani ötvenegy szervező közül szinte alig akadt olyan, aki korábban bekapcsolódott volna egy hasonló rendezvény előkészületeibe.

Érezhető volt 2019-hez képest a lemaradás, ennek ellenére rengeteg pozitív élményben volt részük a fiataloknak, akiknek lelkesedése, kíváncsisága és gyorsasága segítette a munkát, míg a tapasztalatlanságuk egyáltalán nem hátráltatta a szervezési folyamatot.

Előrelátható végeredmény

A rendezvény csúcspontja, és egyben legsikeresebb része a vasárnapi záróesemény volt, ahol kihirdették a győztes csapatot, majd egy nyílt koncerttel koronázták meg az örömteli hangulatot. Az összegyűjtött pontszámok, illetve a közönség szavazatai alapján a huszonkét, ringbe szállt csapat közül a Dynastival végzett első helyen. Összesen 71 pontot gyűjtöttek össze a teljesített feladatokkal. A számháború volt az egyetlen megmérettetés, ahol nem tudtak pontot szerezni, de minden más feladatot száz százalékosan teljesítettek. Már a második napot jelentős pontszámfölénnyel zárták, és csodának kellett volna történnie ahhoz, hogy bármelyik másik csapat lekörözze őket – tudtuk meg a részleteket. Az utolsó napig nem fordult meg az állás, ennek ellenére a többi csapat lelkesedése sem hagyott alább.

Péter Zsanett, az új diákpolgármester

Második helyen a FuTourists végzett 65,5 ponttal, a ComfortOFF 65 pontja pedig a harmadik helyhez volt elegendő. A diákpolgármester-választást Péter Zsanett, a RetRoyals jelöltje, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum tanulója nyerte meg. 

Erre akartak lazítani

Az eladott belépőjegyek száma alapján több ezren vettek részt a két diáknapi bulin, Dj Czika és Dj Little B partiján, a vasárnapi Krúbi-koncertet szintén nagy érdeklődés övezte. 

– Amikor februárban elkezdődött a szervezés, megkérdeztük az UFF tagjait, illetve a városi diákközösségeket, hogy milyen koncerten vennének részt szívesen. Egyhangúlag Krúbira esett a választás. Ragaszkodtam egy második és egy harmadik tervhez is, de

úgy tűnt, hogy más előadó szóba sem jöhet

– mondta Toth Tímea UFF-elnök. Az első számú közönségkedvenc a Művelődési Ház meghívására érkezett Udvarhelyre, az UFF Diáknapok pedig befogadta a koncertet. Külföldről és Kolozsvárról is akadtak érdeklődők, sőt, a régi UFF-tagok is visszatértek egy közös buli reményében. 

A koncert mellett a nyitott Európa-kvíz vonzotta a legtöbb külsős érdeklődőt, a nyertes is egy külsős csapat lett, amely mindössze a tagok lelkesedésének köszönhetően kapcsolódott be a játékba. Jól teljesítettek a diáknapos csapatok is, értékes pontokat szerezve. 

Nem mosta el az eső

A múlt heti esős időjárás miatt csupán a gitárest helyszínét kellett módosítaniuk a szervezőknek: a szabadtéri színpad helyett a Siculus Ifjúsági Házba költöztették a 6 Chapter formációt. Már a legutóbbi rendezvényen is a gumicsizma és az esőkabát volt a kötelező viselet – mondta az UFF-elnök. Azóta

megtanulták, hogy a talpraesett versenyző még az esőben is tud diáknapozni.

A szavazás ideje alatt az érdeklődők megismerhették a csapatok különböző kreatív foglalkozásait, programonként akár százötven külsős diákot is sikerült bevonni a versenyzőknek. Próbálták megjeleníteni saját értékeiket, nézőpontjaikat és tapasztalataikat. A PumpedUp az egészséges étkezés fontosságáról tartott előadást, a Moneyfest külső előadót hívott meg Szakács-Paál István, a Harghita Business Center igazgatója személyében. A Moove’n Groove-nak köszönhetően táncórán vehettek részt az érdeklődők, a többi csapat pedig ügyességi játékokat szervezett a városi parkban. 

Hétvégén, a Diáknapokkal párhuzamosan zajlott a 10. Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivál a Siculus Ifjúsági Házban. A versenyt a kolozsvári 3AD együttes nyerte meg, amely 2021-ben már bezsebelte a Marosvásárhelyi Peron Tehetségkutató első díját. A banda legközelebb szombaton a Felső Gében lép színpadra, majd a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz a Tusványos színpadán koncertezik. 

Amennyiben azt a járványügyi helyzet megengedi,

a 2023-as Diáknapokra növelik a csapattagok létszámát, és tíz-tizenkét fő helyett akár tizennyolc-húsz fős csapatok is jelentkezhetnek.

A szervezők ugyanakkor továbbra is szem előtt tartják, hogy a hagyományos programok mellett az aktuális trendekhez igazodjanak, mi több, újító kezdeményezésekkel lepjék meg a közönséget. 

Fotó: Fülöp Attila

Diáknapi sikerek: Dynastival és Krúbi(val)