Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 37 másodperc

Nyolc zeneszerző és tizenegy fellépő akárhonnan is nézzük, ez egy híján húsz: pénteken ért véget a 19. Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál, amely a G. Egyesület és a The Tiberius Fesztivál Egyesület szervezésében zajlott. 

Volt, amiből csemegézniük a komolyzene kedvelőinek, az ötnapos rendezvényen ugyanis számos zeneszerző művét szólaltatták meg a Szent István Teremben: Felix Mendelssohn, Maurice Ravel, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Dmitri Dmitriyevich Shostakovich, Antonín Dvořák, Franz Peter Schubert, Johannes Brahms, Anton Arensky.

A „barokkerek” nagy bánatára a barokk idén kimaradt a repertoárból,

ugyanis a fellépőket annak függvényében tudták meghívni, hogy rendelkeznek-e zöldkártyával. Ugyanezen oknál fogva a kortárs darabok is kimaradtak a felhozatalból. Ennek ellenére neves előadóművészek és formációk váltották egymást: Marley Erickson – hegedű (USA), Tomasz Máté – gordonka (HU), Székely Attila – zongora, Frank van de Laar – zongora (NL), Molnár Tibor – hegedű (RO), Kostyák Előd – gordonka (RO), D’arta zongorástrió (RO), Marnix Verberne – brácsa (NL), Aristos vonósnégyes (I-FR-NL), Resono Collective vonósnégyes (UK–RO) és az Intono vonósnégyes (RO).

Nekem kifejezetten tetszett a program, egy koncertet se bírtam kihagyni. Minden napra izgalmas műsort állítottak össze, nem csak „slágerebbnek” számító darabokat hallhattunk, hanem igazi finomságokat is, mint például Ludwig van Beethoven – Ghost-trió, A-dúr gordonkaszonáta, Anton Arensky – Trió Nr. 1, Dmitri Shostakovich – Trió Nr. 1 vagy például Felix Mendelssohn – oktett.

Lelkünket felemelő és a hétköznapokból kiemelő koncertsorozattal zártuk az őszt, ilyen hangulatban tán készülni is könnyebb az adventre. 

Kiemelt képünk: Székelyudvarhelyi Kamarzene Fesztivál/Facebook.