Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 3 másodperc

Civil háromszög a közösségi filantrópiáért néven indult el november elsejétől  egy érdekes, egyedülálló projekt a gyergyói, csíki és udvarhelyszéki civil szervezetek között.

Az említett együttműködés célja a közös építkezés mellett a civil társadalom felzárkóztatása, a kezdeményező és a projektet koordináló Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány mellé a csíkszeredai The House Egyesület és a gyergyói Műhely Egyesület is csatlakozott szakmai partnerként. 

Közel 100 ezer eurós támogatásból húsz hónapig tartó közös munka vette kezdetét, mely a jövőben újabb együttműködéseket is eredményezhet különböző szervezetek között, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A tudást azonban nem tartják meg maguknak: civil szervezetek százainak szeretnének segítséget nyújtani a projekt részeként.

A kezdeményezők elmondták: elsősorban szervezetfejlesztésre fektetik a hangsúlyt – sor kerülhet tanácsadó testületek létrehozására, amely a csíki és gyergyói szervezeteket támogatná, honlapok korszerűsítését vállalnák, illetve felállítanak egy fundraising stratégiát is. Mivel az európai gazdaságban a sharing economy az új trend, ezért

nagy szükség van arra – az adománygyűjtés alapos megtervezésén túl –, hogy a civil kezdeményezők megosszák a szakértelmüket,

később a közös célért való küzdelem fogja aktiválni ezeket.

A filantrópia vajon mi?
Emberbaráti, embert segítő tett, cselekedet, közösséget segítő gondolkodásmód. A filantróp főnévből ered, mely annyit tesz: emberbarát.

A csíkszeredai The House Egyesület 2016 óta támogat fiatal vállalkozókat, a jelenlegi összefogás tudásbeli és anyagi alapot is szolgáltatna a további működéshez. A Civil háromszög a közösségi filantrópiáért projekt elsősorban a gazdasági környezetet építené Csíkszeredában. A gyergyói Műhely Egyesület számára pedig a közös munka kiváló lehetőség arra, hogy megfelelő ifjúsági és oktatási hátteret biztosítsanak a régió számára. Az érintett településeken külön-külön szerveztek már adománygyűjtéseket, az összjáték azonban

olyan előnyökkel kecsegteti a szervezeteket, amelyekkel kiegészülhetnek az eddig jól bevált adománygyűjtési stratégiák.

Az együttműködés egy másik célja online adománygyűjtő platformok indítása, melyek a közösségi ügyeket támogatják: az alternatív módszer témájában képzést tartanak a három civil szervezet részére.

Nem utolsó sorban:

tervezik, hogy elindítják a Fuss neki! adománygyűjtő sporteseményt Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is.

A jubiláló esemény jó alkalom volt arra, hogy a szervezők áttekintsék az elmúlt évek sikereit, adott esetben hiányosságait. A Fuss neki! átadása más régiók számára felhívná a figyelmet arra, hogy a jó célért való összefogás mindig kellemes érzéssel tölti el az egyént, ugyanakkor építi a közösséget. Csíkszeredában 2022 tavaszán kerül sor az első, sportolással egybekötött adománygyűjtő rendezvényre, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson pedig 2022 őszén rendezik meg a Fuss nekit!-t.

A Civil háromszög a közösségi filantrópiáért helyi, országos és nemzetközi szinten is jelentős kezdeményezés. A közös munkára az alapot az Active Citizens Fund România program biztosítja, ehhez Izland, Liechtenstein és Norvégia járul hozzá az EEA 2014–2021-es támogatásain keresztül. A pályázat összértéke 107 135 euró, ebből a tényleges támogatás 99 935, az önrész pedig 7200 euró. Közel száz pályázat futott be a kiíróhoz, amelyből a program költségvetése csupán tizenöt lebonyolítását teszi lehetővé, és a szerencsés tizenöt között kapott helyett az csík-, gyergyó- és udvarhelyszékiek által kidolgozott, együttműködésre vonatkozó projekt is.

Fotó: Fülöp Attila

Egyedülálló projektbe vágtak bele udvarhelyiek, csíkiak, gyergyóiak