Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 57 másodperc

Elfogadta Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete a csereháti ifjúsági lakások eladásának módosított szabályzatát, így a korábbinál kedvezőbb áron vásárolhatják meg az ingatlanokat a bérlők. A november 25-i soros tanácsülésről azonban elhalasztották a jövő évi adóhatározat elfogadását, illetve az Orbán Balázs és a Móra Ferenc általános iskola hőszigetelésének korszerűsítési tervét sem véglegesítették. 

Költségvetés-kiigazítást és két övezeti rendezési terv elfogadását tűzte a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület napirendjére a polgármester. 

Lekerült napirendről

Amint az ülés kezdetén Gálfi Árpád elmondta: az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségével való egyeztetés, illetve a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének beadványa nyomán

a helyi adók és illetékek jövő évi módosítását levette a napirendről.

Arról majd – az említett érdekvédelmi szervezetekkel való tárgyalást követően – a következő ülésen döntenek. Ugyancsak lekerült napirendről az Orbán Balázs és a Móra Ferenc általános iskola hőenergetikai fejlesztését célzó, két tervezet: a Környezetvédelmi Alapnál van lehetőség középületek hőszigetelésére pályázni, ezt aknázná ki Székelyudvarhely. Az említett két tervet legutóbb azért nem tudta elfogadni a testület, mert nem voltak teljesek: mint kiderült, a dokumentáción még mindig van javítanivaló, elfogadásukat így a következő ülésre halasztotta a polgármester. 

Költségvetés: még egy kis átrendezés

Ami a költségvetés-kiigazítást illeti: 2,8 millió lej kormánytámogatást kapott Székelyudvarhely, amelyet a távhőszolgáltatás ártámogatására fordíthatnak. Továbbá a polgármesteri hivatal szociális osztályának kérésére 97 ezer lejjel egészítették ki a fűtéspótlék keretét, hiszen a támogatás mértéke növekedett. Ugyanakkor több osztályról érkezett átcsoportosítási kérés, illetve a városi kórház beruházási listájának módosítására is szükség volt. Utolsóként az Eötvös József Szakközépiskola 2600 lej értékben kapott támogatást, ezt foglalták bele az iskola költségvetésébe, illetve a város költségvetésébe 160 ezer lejnyi támogatást a Gyulafehérvári Caritas és a polgármesteri hivatal közös projektjére (az összeg a Norvég Alaptól érkezett). 

A hivatalban egyes köztisztségek átalakításáról, valamint az önkormányzati képviselők, a polgármester és az alpolgármester számára igazolványok kiállításáról is döntött a testület.

Zöld út a lakáseladásnak

A napirend egyik legfontosabb pontja a csereháti ANL-s lakások eladását célzó szabályzat módosítása volt, a városvezetés már tavaly kifejezte abbéli szándékát, hogy áruba bocsássa az ifjúsági lakásokat. A folyamatot elindították, ám az akkori jogszabályok értelmében kevésbé kedvező áron válhattak volna eladhatóvá. Az ügyben idén törvénymódosítás történt, nem egészen egy hónapja jelent meg a módszertan. A határozat elfogadása után

a polgármesteri hivatal a következő napokban értesít minden egyes bérlőt az általa bérelt ingatlan eladási áráról.

Ezek után az érdeklődőknek kérvényezniük kell az adott lakások eladását: minden egyes ilyen kérésről egyenként kell, hogy döntsön az önkormányzati képviselő-testület, vázolta fel a folyamatot Venczel Attila főjegyző. 

Utólag vették fel a napirendre a szejkefürdői gyógyvizek és mofettagázok kitermelési jogának kérelmezését: a felmérések lejártával az önkormányzati képviselők Gálfi Árpádot bízták meg, hogy az altalajkincsek felhasználásának jogát kérvényezze. Az ülés végén Berde Zoltán, az RMDSZ-frakció vezetője kifejtette: frakciójuk is kezdeményezte, hogy a 2022-es adóhatározatot tárgyalják újra.

„A tavaly elfogadott adóemelés után a fejlesztések elmaradtak. A méltányosság tehát most azt követelné, hogy csökkentsük az adók mértékét”

– fejtette ki Berde. Frakciótársa, Benedek Árpád Csaba ugyanakkor a fejlesztési minisztérium által meghirdetett bölcsődeépítési program kapcsán érdeklődött, hogy a meghosszabbított határidő (december 2.) végéig Székelyudvarhelynek sikerült-e benyújtani kérését. Amint Albert Sándor városmenedzser kifejtette: a dokumentáció összeállításához a kiszemelt terület rendezési tervét el kell készíteni, ehhez pedig területcserére is szükség van. „A minisztériumtól kapott válasz szerint nem esünk el a támogatástól, hiszen a programot a jövő évben is folytatják” – magyarázta a városmenedzser egyúttal megerősítve, Székelyudvarhely 2022-ben fogja benyújtani igénylését.

Fotó: Fülöp Attila

Eladhatók az ANL-s lakások: elméletileg kedvezőbb áron