Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 13 másodperc

A művésznek köszönhetően Erdély egyetlen működő tűzzománc alkotóműhelye az udvarhelyi. Miután húsz éve már, hogy tevékenykednek folyamatosan, gazdag kiállítással ünneplik a jubileumi évfordulót – a Művelődési Ház koncerttermébe ma este hat órára várják a művészetkedvelőket, annál is inkább, mivel külföldi munkákat is megcsodálhatnak ezúttal az érdeklődők. 

Csütörtökönként a gyermekek, péntekenként a felnőttek járnak a Művelődési Házba, hogy a tűzzománc művészetét ellessék Elekes Gyulától. Bár a műhely sokszor kicsinek, szűkösnek bizonyult, nagyon sokan mégis kitartottak az alkotás mellett. Kell a sikerélmény, mondja a tűzzománc-művész, ez hozza újra és újra el a gyermeket is, felnőttet is a foglalkozásra. Az elmúlt években nyaranta külföldi, magyarországi, spanyolországi, németországi előadók, ötvösművészek, ékszerdizájnerek mutattak új technikákat, megközelítési módokat az érdeklődőknek. Volt és van vonzásköre e művészetnek, hiszen más megyékből is folyamatosan részt vesznek a nyári táborokban, a foglalkozásokon.  

Egyfajta iskola alakult az udvarhelyi tűzzománcozás köré,

fogalmaz Elekes Gyula, számon tartják őket olyan helyeken is, ahol több száz éves hagyománya van a tűzzománc művészetének. 

Jelen tárlatot meghirdették, ezért külföldi alkotók munkáit is láthatják ma az érdeklődők az igen gazdag merítés során: ilyen még nem volt, hogy hetvenhét tűzzománc alkotás legyen kiállítva a koncertteremben.  

Bár tavaly volt egy kisebb tárlat, amit Kolozsvártól Kovásznáig bemutattak, ez mindenképp más: a Nézőpont című kiállítás a líraitól a népi ornamentikákat, filozófiai nézeteket felvonultató alkotásokig, a rekeszzománcon, a sodrony- és festett zománcon keresztül a díszített ezüst ékszerekig eme iparművészeti, képzőművészeti ág igen színes és gazdag lenyomatát kínálja.  

A két hétig látható kiállítást Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója nyitja meg.

Elekes Gyula alkotóműhelyének rendkívüli kiállítása a Művelődési Házban