Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 45 másodperc

Adományok által súlyos betegek kezelési költségeinek kifizetésében, tanácsadásban segít a székelyudvarhelyi Sic Alapítványt, amely alternatívát nyújt a cégeknek is megbetegedett kollégáik támogatására, illetve azoknak a rászorulóknak adhat reményt, akik nem tudják kifizetni a sok esetben életmentő gyógykezelést.

Tavaly decemberben indította karitatív akcióját a több tevékenységet is folytató Sic Alapítvány, amely udvarhelyszéki, székelyföldi súlyos beteg embereken kíván segíteni. Az alapítvány különálló tevékenységeként működik a gyűjtés, amelynek céljából bankszámlaszámot hoztak létre és egy öttagú kuratórium – Tankó Ágnes, Vass Orsolya, Hajdó Csaba, Fleisz Zoltán és Kurtus István – segít a beérkező kérések elbírálásában – tájékoztatta portálunkat az adminisztrációs feladatokat ellátó Nagy Pál, az alapítvány elnöke.

Tavaly decemberben már elkezdődött a gyűjtés: a Merkúr üzletlánc boltjaiban adománygyűjtő dobozokat helyeztek ki, amelynek során

5200 lej gyűlt össze. A cég ígérete szerint ezt megduplázta, jó példával járva elöl a többi vállalkozó előtt.

A tavalyi gyűjtés befejeztével célirányosan egy másik is elkezdődött: az Elan Trió vállalat egyik, súlyosan beteg munkatársának gyűjtöttek nagyobb pénzösszeget.

A betegeket segítő akció keretében kétféle lehetőséget biztosít az alapítvány: ha egy adott cég célzottan akar segítséget nyújtani, az alapítvány vállalja a közvetítést, hisz a cég magánszemélynek nem adományozhat. A másik lehetőség szerint az alapítványhoz beérkezett adományokat a kuratórium elbírálása után juttatják el azoknak a rászoruló betegnek, akik igényüket teszik le az alapítványnál.

Hajdó Csaba kuratóriumi tag szerint megpróbáltak valami újat hozni a karitatív támogatási rendszerbe, amely

a folyamatosan ismétlődő problémákra jelent gyógyírt.

Ezért a gyűjtés folyamatos, hogy már akkor segíteni tudjanak, amikor bekövetkezik a baj. Ennek érdekében egy szolidaritási alapot hoztak létre, ami elsősorban vállalkozóknak szól, de nem csak, adóból leírható támogatásokat utalhatnak célzottan az alapítvány számlájára, ami kizárólag egészségügyi kezelésre, sürgősségi problémákra használható fel. Azok a vállalatok, amelyek beszállnak a támogatásba, az ő munkatársaik élveznek prioritást, de nem feltétlenül annak az összegnek a keretéig, amit a cég beutalt, hanem, ami az alapítvány rendelkezésére áll.

A kuratórium szerepe elbírálni az esetek súlyosságát és anyagi igényét, a szükséges segítség ebből a szolidaritási alapból azonnal elérhető. A kuratórium rövid idő alatt tud dönteni és rendelkezésre bocsájtani bizonyos pénzösszeget. Ugyanakkor az alapítvány nem csak anyagiakkal, hanem szakmai tanácsadással is segítséget nyújt.

– Ahhoz, hogy eredményesek lehessünk, összefogásra van szükségünk – mondta Nagy Pál, aki felhívta a figyelmet a jelenleg zajló, célirányos jótékonysági gyűjtésre is.

December 23-tól január 31-ig a csíkszeredai és székelyudvarhelyi Merkúr üzletekben célirányosan gyűjtenek Bodor Emil részére, aki nemrég balesetben vesztette el egyik lábát.

Az alapítvány már harmincöt céggel kötött szerződést,

akik kisebb-nagyobb összegekkel járultak hozzá a művégtag megvásárlásához szükséges összeghez, mely több mint 100 ezer euróba kerül. Egyelőre 130 ezer lej gyűlt össze.

Az alapítvány eddig hat esetben segített, és folyamatosan érkeznek megkeresések, amelynek eleget szeretne tenni, ezért jókedvű adakozókra is számít, hogy segíthessenek a bajba jutottakon.

Életmentő támogatások közösségi összefogással