Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 20 másodperc

Mintegy reménysugárként közölte idén tavasszal Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala, hogy sikerült megállapodásra jutni a medgyesi Romgaz vállalattal a Budai Nagy Antal utcai gázsűrítő állomás ügyében: az évek óta zajló zajszennyezést megszüntetik. Ígéretet kaptak, de egyelőre ennyivel maradtak a környék lakói. 

Nem újkeletű probléma a keresztúri eset: a gázvállalat telepe sok-sok éve működik a Budai Nagy Antal utca végében, ám a zajszennyezés az elmúlt években mintha fokozódott volna. Év elején a környék lakói, összesen 59-en beadványt nyújtottak be a keresztúri polgármesteri hivatalhoz, miután a Hargita Megyei Környezetőrség már eljárt a zajszennyezést okozó cég ügyében. A szakhatóság ugyan megállapította, hogy a telepen és környékén

a megengedettnél magasabb a zajszint, a vállalatot fel is szólították a probléma megoldására, ám ez elmaradt.

A zajszennyezés tényét egyébként a helyi polgármesteri hivatal által felkért szakemberek is megállapították, mi több, a lakók szerint a kompresszorállomás az esti órákban is teljes kapacitással működik, így a magas frekvenciájú zúgás ilyenkor még hallhatóbb és zavaróbb. A beadványt a Gyárfáskert, Búza, Csekefalvi, Kossuth Lajos, Gyár, Timafalvi, Rövid, Hargita és Budai Nagy Antal utcában lakók írták alá, de a panaszosok beszámolója szerint a zaj a kisváros távolabb eső részein is hallható. 

Koncz Hunor János székelykeresztúri polgármester kezdeményezésére májusban sikerült tárgyalóasztalhoz ülni a Romgaz Rt. képviselőivel. Akkor a cég vállalta, mi több, ígéretet tett arra, hogy év végéig zajelnyelő falat állíttat fel a telep körül. Azért döntöttek a köztes megoldás mellett a felek, mert

a földgázsűrítő állomás megszüntetése a helyieknek sem kedvezett volna: a telepen ugyanis 174 keresztúri dolgozik. „Őszi határidőt kértünk a cégtől, de végül az év végében egyeztünk ki,

mivel a közbeszerzés menetének nehézségeire hivatkozott a Romgaz Rt. képviselője” – elevenítette fel Koncz Hunor János. 

Az év vége vészesen közeleg, de a zajszennyezés ügye nem oldódott meg: a helybéli lakók közben újabb aláírásgyűjtésbe fogtak, a helyzet azonban egyelőre kilátástalannak tűnik. További ígérgetéseket és halasztásokat nem tolerálnak, közölték a szem.ro-val: ha megoldást nem találnak, akkor más, nem csak helyi fórumokon is felhívják a figyelmet a problémára. 

A türelmetlenség nem alaptalan, erősítette meg Székelykeresztúr polgármestere. „A Romgaz Rt. a szükséges dokumentációt eljuttatta ugyan a polgármesteri hivatalhoz, ám azóta semmilyen új lépést nem láttunk.

Nem tudjuk, milyen szakaszban van a kivitelezés, ha egyáltalán hozzáfogtak”

– jegyezte meg az elöljáró. Hogy a folyamat dokumentálható legyen, Koncz Hunor János átiratban fordul a Romgáz Rt.-hez, azt várják, hogy számoljanak be a zajelnyelő fal kivitelezésének jelenlegi állásáról. A városvezető hozzátette: egyelőre szkeptikus, hogy a megígért határidőig elkészül-e a fal, annak ellenére, hogy meglátása szerint a vállalat kellő időt kapott a probléma orvoslására.

Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala/Facebook

Elfogyott a türelem: ígéretek helyett megoldásokat kérnek Keresztúron