Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 8 másodperc

#kivagyok címmel újabb színházi nevelési előadással rukkolt elő a Tomcsa Sándor Színház és szakmai partnere, a budapesti Nyitott Kör. Az interaktív produkció ezúttal kifejezetten a 7–8. osztályos diákokat szólítja meg, központi témája ugyan a szerelem, de nagymértékben az önismeretről szól. 

Mintegy négy éve működik együtt a székelyudvarhelyi színház a Meszlényi-Bodnár Zoltán vezette műhellyel, ennek eredményeként legutóbb a Vérszirom című osztálytermi előadást vitték el a város iskoláiba oly sikerrel, hogy a produkciót az érdeklődésre való tekintettel legalább még két évadon át műsoron tartják majd. 

Miről szól az első szerelem?

Feltehetjük a kérdést, hogy mi a színház célja, vetette fel Meszlényi-Bodnár Zoltán, a darab rendezője. „Számomra a színház olyan lehetőség, amely során önmagunkra reflektálhatunk, és közben tanulunk” – summázta a szakember. A tizenhárom-tizennégy évesek korosztályával ilyen célzottan eddig még nem foglalkozott az udvarhelyi színház. Kritikus korszak ez, véli Meszlényi, hiszen ekkor válik először fajsúlyosabbá a kortársak igazsága a felnőttek igazsága helyett, de az első szerelmi élmények is rendszerint ebben a korban születnek. Ahhoz azonban, hogy felmérjék a székelyudvarhelyi hetedik-nyolcadik osztályosok hozzáállását e téren, az alkotók kérdőívet állítottak össze, amelyet 579 helyi diák töltött ki. „Az eredmény megerősített abban, hogy a produkciónak nem a testiségről, hanem az első lépésekről kell szólnia” – magyarázta a szakember. 

Bár a darab improvizáción alapszik, a központi témák megtárgyalásában, kidolgozásában Dimén-Varga Tünde iskolapszichológus szakvéleményét is kikérték az alkotók.

„A darab ugyanis nem csak a szerelemről szól, hiszen a fiatalok magukat tanulják, amikor a szerelemmel először kapcsolatba kerülnek.

Arról tanulnak, hogy kik ők, innen a darab címe is” – fejtette ki a rendező. 

Improvizatív, interaktív

A korábbiaktól eltérően a #kivagyok nem osztálytermi előadás, hisz az iskolai környezet nem feltétlenül lett volna alkalmas a téma tárgyalására: a produkciónak a Tomcsa Sándor Színház előtere ad otthont. Fontos, hogy az osztályközösségek csak szerre vehetnek részt, hiszen a darab második része hangsúlyosan interaktív, kis közösségekben megvalósítható. Ellenben

az osztályfőnökök, kísérő tanárok részvételét szorgalmazzák az alkotók, hiszen az előadás alatt felmerülő témákat a továbbiakban ki lehet bontani a közösségben.

A produkció sajátosságaihoz híven a szereplők is a társulat fiatalabb tagjai: Sepsi Melinda, Wagner Áron, Nagy Xénia-Abigél, Lukács Emőke és Bálint Előd m.v. A produkció dramaturgja Szabó Janka m.v., a jelmezek a színház öltöztetője, Karácsony Kinga munkája. A bemutatót március 7-ére tervezik, a darab díjmentesen megtekinthető, ám előzetes regisztrációhoz kötött. 

Fotón: Nagy Pál színházigazgató, Dálnoky Réka művészeti vezető, Meszlényi-Bodnár Zoltán rendező

Első szerelemről, önismeretről a színházzal