Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 52 másodperc

2019-ben kezdte meg erdőtelepítési tevékenységét Székelyderzsben a Land Art Egyesület. Azóta minden évben megduplázzák az elültetett csemeték számát, jövőre is szeretnék teljesíteni ezt a célkitűzést. Március 21-én volt az erdők nemzetközi napja, ennek apropóján beszélgettünk Katona Lászlóval, a Land Art Egyesület vezetőjével.

Első évben nagyjából 2000 facsemetét sikerült elültetniük a derzsi dűlőkön, második évben 4200-at, idén pedig 8250 fa került ki végleges helyére. „Nyilván ez a fejlődés akkor működik, ha vannak támogatók, akik az erdősítési munkát fontosnak tartják” – mondta el Katona László, a Land Art Egyesület vezetője, aki arról is beszámolt, hogy vannak hosszú távra tervező partnereik, akiknek a vállalkozásával együtt nő az erdő, hisz minden eladott termék után egy csemetét adományoznak az egyesületnek.

Az elmúlt években közel négy hektár területet erdősítettek be, az egyesület tavaly bekerült az első tíz szervezet közé, amely az EU 3 milliárd fát 2030-ig kezdeményezéséhez hozzájárult.

„Igyekszünk megfelelő fákat ültetni megfelelő helyre,

hisz a valóságban a helyzet kicsit bonyolultabb, mint papíron. Vannak olyan erodált területeink, ahol gyakorlatilag nincs termőréteg, így például az őshonos tölgy, aminek nagy gyökérzete és magas talajigénye van, nem él meg. Ilyen helyekre akácot ültetünk, ahol pedig a talaj elbírja, próbálunk őshonos fákat telepíteni” – mondja László. S ha már rákényszerültek az akácfák ültetésére, egy méhlegelőt szeretnének összehozni, így a közösség, a környékbeli méhészek is részesülhetnek az erdő hasznából úgy, hogy nem kell kivágni a fát, a vadvilágot nem kell bolygatni. Az akácok mellé idén 1750 hársfát is ültettek, ami szintén mézelő- és gyógynövény is, tehát tea előállítására is alkalmas lesz, ha majd egyszer megnő. Ebből is tud a közösség értéket előállítani.

„Mindig hangsúlyozzuk, hogy mi nem fát ültetünk, hanem erdőt telepítünk. A tavalyi év nagyon jó volt, majdnem minden elültetett csemete megélt, azt előző évben a fák harminc-negyven százaléka elpusztult, de minden fát pótoltunk. Akkor van a munka befejezve, amikor létrejön az erdő, nem akkor, amikor elültetjük a fát. Hozzáállásban, költségben és időtávban is óriási különbség.

Egy fát pár perc alatt el lehet ültetni, de az, hogy erdő legyen, hosszú távú elkötelezettséget, ápoló munkát, anyagi forrásokat igényel” – hangsúlyozza László.

Az ápoló munkákra önkénteseket toboroznak, az ültetést egy szentegyházi profi csapat végzi. Az ültetést nagyon nehéz önkéntesekkel megszervezni, hisz tavasszal bizonytalan az időjárás, rossz idő esetén kevesen jelentkeznek. Ezzel szemben az ápolási munkát június elejétől július végéig bármikor el lehet végezni.

Ugyan vannak még szabad területek, de új területeket is próbálnak szerezni, illetve együttműködni más, hasonló gondolkodású egyesületekkel.

Ha vannak olyan jelentkezők, akik területtel rendelkeznek, és megvan a kellő tudásuk erdővel foglalkozni, felnevelni, akkor nagyon szívesen támogatják őket csemetével.

A Land Art honlapján folyamatosan lehet adományozni, ha pedig nagyobb lélegzetvételű, komolyabb partnerséget szeretne valaki, a részletek megbeszélésére nyitottak az egyesület vezetői.

A kerítésépítés a legnagyobb költsége az egyesületnek, nem csak a vadak, hanem a juhok miatt is be kell keríteni a területet: „Idén konkrétan tízezer fát ültethettünk volna, ha nem kellett volna elköltenünk több mint ötezer eurót kerítésre, dróthálóra. Többe kerül a védelem, mint a csemete és az ültetés. Idén 650 méternyi kerítést húztunk fel, hogy védjük a csemetekertet”.

Az egyesület tagjai remélik, hogy jövőre folytatni tudják az erdősítést, bár ezzel az állandó áremelkedéssel, inflációval kicsit nehéz helyzetbe kerülnek azok a projektek, amelyekhez nyolc-tíz évre elkészült már a költségbecslés az ápolási munkákra. A jelenlegi árakkal, a jelenlegi hangulatban ez mind borul, de ígérik, amit vállaltak, megteszik kreatívabb önkéntesszervezéssel, más források bevonásával. Ha jövőre sikerül duplázniuk, az már tizenhatezer elültetett fát jelentene.

Az ENSZ Közgyűlése 2012-ben március 21-ét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. Ezen a napon minden egyes országot arra ösztönöznek, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenységek, például faültetési kampányok szervezésére. Az erdők nemzetközi napjának témáját az Erdőkkel Foglalkozó Együttműködési Partnerség választja ki.

Erdősítés a derzsi dűlőkön – Másnak is jut csemete, ha van hozzá föld és elhivatottság