Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 39 másodperc

Bögöz község, illetve az idevaló polgármesteri hivatal megrázta magát, és előrukkolt immár gyermeknappal, helyi termékek vásárával, de a szorgos, ügyes Szuperanyuk is az itteni közösséget erősítik. A hivatal első sajtótájékoztatóján vettünk ma részt, újabb ötlettel álltak ugyanis elő, merthogy nem szándékuk hagyni a nyarat csak úgy eltelni: két rendhagyó eseménysorozatot is terveznek, egyiket júliusban, a másikat augusztus folyamán.

Még a sajtótájékoztató előtt beszélgettem Bögöz polgármesterével, Ülkei Zoltánnal, akit régről ismerhetnek az olvasók is, hiszen az udvarhelyi polgármesteri hivatalnál dolgozott néhány évvel ezelőtt, szóval, régi motoros ő a közszférában, ráadásul jó ember, irigylem is a bögözieket ezért. Mondja, hogy van most pályázat bőven, a község üti is a vasat, többek közt két kultúrotthont is felújítanak. 

Gál Barna pedig – vidéki riportjaink szerzője – kabinetvezetőként a szervezésből is kiveszi részét, ők tartják a sajtótájékoztatót a polgármesterrel együtt, mellettük András Hunor fiatal székelymagyarosi szobrász, tanár és Miklós Norbert Vágásból, a Három Hegy Ifjúsági Egyesület részéről van jelen.

Miért fontos Bögöz községnek a művészetek és lelki táplálék?

Ülkei Zoltán szerint nem elég egy közösségnek, ha csak műszaki fejlesztések, aszfaltozások, vízhálózatépítések vannak, illetve kultúrházakat újítanak fel, mert utóbbit élettel is meg kell tölteni. Ezért fogtak hiánypótló rendezvények szervezésébe kollégájával, Gál Barnával, és sikerült a költségvetésből elkülöníteni pénzt, hogy a programokat, az ünnepet támogatni tudják. Május végén a gyermeknappal kezdett el ez az új szemlélet testet ölteni, majd a vásárok is beindultak. A vásároknak közösségépítő szerepe van, nem elhanyagolandó ez számukra, mondta a polgármester.

– A művészeti napokat követően, augusztusban az Áldás ünnepét tartjuk, az egyházközség, a család és új kenyér ünnepét. Próbáljuk a közösség minden rétegét megszólítani felekezettől függetlenül, a térség katolikus és református családjait egyaránt – tette hozzá az elöljáró. 

MAGYARTOS – avagy művészeti napok

Bögöz községben először kerül sor ilyesmire, azaz kerülnek tudatosan a helyi képzőművészek a figyelem középpontjába. Július 29-én és 30-án, a székelymagyarosi templom udvarán kiállítás és foglalkozások várják – kortól függetlenül – mindazokat, akik szeretnének betekintést nyerni az alkotás folyamataiba. 

– Szülőként azt láttam, hogy amikor vakáció van, akkor a gyermekek részéről nagy az igény a tematikus táborokra, például a bögözi bibliahetet tudom hirtelen megemlíteni, ahonnan a gyermekek úgy jöttek haza, hogy ha másnap nem vehettek volna részt rajta, abból baj lett volna – mesélte Barni. – Azt látjuk, hogy a községben nagyon sok fiatal képzőművész van, akik kaphatnának több figyelmet, támogatást, vagy azok a gyerekek útmutatást, akik kacérkodnak a művészetekkel. Itt kipróbálhatják magukat. 

A templom udvarán szervezik meg a művészeti napokat, ahol a hetvenes évektől nem volt helyben lakó lelkipásztor, de egy parókia, egy kicsi nyári konyha és egy omladozó csűr található itt. Arra is jó ez az alkalom, hogy a művészek által felajánlott, tombolával elnyerhető alkotások után befolyt összegből a csűr helyreállítását lehet támogatni, magyarázta Barni. 

– Grafika, festészet, szobrászat: kiállítás és minikurzus – ez az, ami várja a szakma iránt érdeklődőket. Játékosan, alkotva, segítséggel lehet fejlődni, kedvet kapni itt a képzőművészetekhez – sorolta Hunor. – Örülök, hogy ebbe belekeveredtem és tudok segíteni, a helyi történelem első kiállítása lesz ez. Jelentkezni lehet előzetesen. Mindemellett zenei programok kísérik a MagyARTos rendezvényt. 

– A kicsi közösségek erősítését igen fontosnak tartjuk. Azért Magyaros a központja ennek, mert igény volt rá a helyi Leső-hegy Egyesület részéről, valamint a Mátisfalvi–Székelymagyarosi Református Egyházközség is segíteni akart. Az Áldás ünnepét is közösen, a Három Hegy Ifjúsági Egyesülettel és a Vágási Római Katolikus Egyházközséggel együtt szervezi a hivatal. Számunkra az volt a prioritás, hogy ahol akarnak, mi oda menjünk segíteni, és erősítsük a helyi közösségeket – mondta Gál Barna.  

Áldás ünnepe

– A járvány alatt született az ötlet, amikor havonta az öt Pék – vagyis pedagógus, polgármester, plébános s így tovább – összeült agyalni, azon tanakodtak, hogy mire is van leginkább szüksége a közösségeknek. Az Áldás ünnepét találták meg végül, amivel az lenne a cél, hogy túl a miccsezésen – az is kell, de –, értékteremtő legyen – magyarázta Barni. Az egyik főszervezőről, a Három Hegy Ifjúsági Egyesületről tudni kell, hogy Béta, Dobó és Vágás fiataljaiból alakult több mint tíz éve. Közösségi programokat szerveznek vagy partnerek ezekben, mondta Miklós Norbert.

Az Áldás ünnepét jó szívvel fogadták, és tovább is gondolták, mert a három falu magyarországi testvértelepüléseit is meghívták a programjaikra.

Olyan értékeket igyekeznek megmutatni, melyek rájuk és csakis rájuk jellemzőek: az egyháztörténeti kiállítás lesz ilyen, a Szalma útja elnevezésű bemutató vagy a vágási tölgyhöz, a hely jelképeként ismert több száz éves fához való látogatás, ahol programok is zajlanak majd többek közt az Arany Griff Lovagrenddel. 

Családi nap –  Augusztus 6-án, szombaton, Bétában helyi táncosok próbájára és bábelőadásra kerül sor, illetve kézműves foglalkozások lesznek a Szuperanyukkal. Keveset, de jó szívvel – egyháztörténeti kiállítás, interaktív foglalkozások, és a székelykeresztúri Lekes zenekar műsora a vágási iskola udvarán, továbbá szépkorúak műsora augusztus 12-én, 13-án. Lelki nap – augusztus 14-én, vasárnap szentmise és az új kenyér áldása, családos olimpia stb. Lelki nap a Schönstatti Márianővérekkel augusztus 20-án, Bögözben. (Részletekért kattints a fotókra). 

Fotó: Fülöp Attila

Eseményszámba fog menni – Művészeti napok és Áldás ünnepe