Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 6 másodperc

Nem szokványos műsorral várja szombaton, február 12-én az udvarhelyieket a Székelyföldi Filharmónia. Meghívottaik előadásában ugyanis nem hagyományos módon csendülnek fel a dallamok.

Mindenekelőtt kezdjük azzal, hogy mit kell érteni euritmia alatt. Az euritmia görögül azt jelenti, hogy szép és harmonikus ritmus, ez egy előadóművészeti ág, amit a táncterápiában és az oktatásban is alkalmaznak, különösen a Waldorf-iskolákban. Az antropozófia megalapítójának nevéhez, Rudolf Steinerhez fűződik a kezdeményezés, aki már 1908-ban indítványozta egyfajta mozgásművészet gyakorlását és terjesztését.

A művészetet, amelyben a zene és a szavak a gesztusok által válnak láthatóvá és formát öltenek, euritmiának nevezik.

A Magvak és szárnyak címet viselő műsor elsősorban egy őszinte előadás, amely a kortárs alkotóktól a romantikus és barokk zeneszerzőkig sok mindent felsorakoztat. Román, japán és magyar nyelvű versek gazdagítják a programot. 

Műsoron
Philip Glass: Metamorphosis 1, Pater Noster, Mathilde Marchesi: Ave Maria, Farkas Árpád: Dúdoló, Philip Glass: Metamorphosis 2, Szabó Lőrinc: Ez vagy te!, Philip Glass: Metamorphosis 3, Arvo Pärt: Fratres, Weöres Sándor: Vonj sugaradba, Johann Sebastian Bach: Air, Novalis: Egyházi énekek, Edvard Grieg: Lírai darabok, Op.43, Nr.5 (Erotikon), Mihai Eminescu: Somnoroase păsărele, Johannes Brahms: Intermezzo, Op.118, Nr.2, Mihai Eminescu: La Steaua (elhangzik japán fordításban, fordította Harumi Tanaka), Hilda Jerea: 5 román tánc, Bartók Béla: 6 román tánc

Etherium Eurythmy

A mozgás, a zene és a beszéd iránti lelkesedés összehozott két euritmistát a világ különböző részeiről, Japánból és Romániából, akik hozzáláttak felépíteni egy művészi projektet, amelyben más lelkes, fiatal művészekkel együtt kísérleteznek és alkotnak. Együtt törekednek arra, hogy a szó, a zene és a gesztusok közötti párbeszédet kísérletező jelleggel, folyamatában érzékelhessük.

Előadják: euritmia – Vilikó Helga, Flavia Tomescu, Taisuke Sasaki, szaval Alexandru Tudor Sabău, közreműködik Aron Cavassi (hegedű) és Iulian Ochescu (zongora).

Vilikó Helga 2021-ben, Budapesten diplomázott euritmia szakon. Flavia Tomescu Bukarestben tanult euritmiát, a diploma megszerzése óta aktív művészeti tevékenységet folytat a MetaMorphosis Eurythmy-Ensemble alapító tagjaként, akikkel a bukaresti Rapsodia Színházban bemutatott Black Sun című előadásban szerepelt. Taisuke Sasaki koreográfus és előadóművész Japánból származik. Euritmiát a tokiói Tenshikan iskolában kezdett el tanulni, 2011 óta Európában tartózkodik, tanulmányait a svájci Aeschben, az Eurythmeum CH-ban folytatta. 2017 és 2019 között részt vett az angliai Eurythmy West Midlands mesterkurzusán, 2018-tól pedig tanárképzőként dolgozik ugyanebben az intézményben. Turnézott Angliában, Hollandiában, Romániában, Japánban, Tajvanon és Svájcban. 2019 nyara óta a hamburgi Eurythmietheatre Orval tagja, szabadúszó művészként Flavia Tomescuval együtt lép fel. Alexandru Tudor Sabău Kolozsváron nőtt fel, az InDArt Színház és a Színészek Céhének színésze. 

Aron Cavassi a bukaresti George Enescu Nemzeti Zeneművészeti Főiskolán diplomázott. A fiatal hegedűművész iskolai és gimnáziumi évei alatt elért eredményei között közel ötven díj szerepel, amelyek többsége első díj és Grand Prix. 2017-ben elnyerte a Modest Iftinchi Nemzetközi Hegedűverseny (Bukarest) első díját, 2018-ban pedig a Città di Filadelfia Nemzetközi Verseny (Olaszország) harmadik díját. Székelyudvarhelyen nem először hallhatjuk őt, hiszen szólistaként együttműködött a Székelyföldi Filharmóniával is. Ösztöndíjasa volt a montepulcianói SoNoRo Akadémiának (Olaszország), valamint több éven át az Adriana és Martin Sternin Alapítványnak (Románia). Iulian Ochescu a George Enescu Nemzeti Zeneművészeti Főiskolán diplomázott, több mint húsz díjat nyert nemzeti és nemzetközi versenyeken. A fiatal generáció egyik legelismertebb zongoristája, akit hazai és nemzetközi porondon is számontartanak.

A Magvak és szárnyak szombaton 17 órakor kezdődik a Városháza Szent István Termében. Nem bérletes előadás, jegyek a Művelődési Ház pénztáránál elővételben vásárolhatók, regisztrálni a 0745–031452-es telefonszámon sms-ben szükséges.

Etherium Eurythmy: Magvak és szárnyak