Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc

Hargita megyében is folyamatosan csökken a családorvosok száma: az idős szakemberek egyre túlterheltebbek, a fiatalok pedig nem szívesen választják ezt a túlbürokratizált szakágat. A megyei egészségbiztosítás pénztár jelentése szerint Székelyudvarhelyen a 34 ezer lakosra mindössze tizenhat családorvos jut.

Nem túl vonzó családorvosnak lenni, az érintettek azt mondják, kórházban vagy külföldön egyértelműen többet lehet keresni, adott esetben akár kevesebb munkával is. Országos jelenség, mely alól Hargita megye sem kivétel: évről évre egyre kevesebb a családorvos, a fiatalok pedig – úgy tűnik – nem tolonganak az orvoslás ezen szakágát választani.

Áprilisban zajlott a szerződéskötés a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, és az általuk közölt adatok szerint 132 családorvossal szerződtek. Ez 326 ezer lakosra vetítve nem nagy szám, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a megyében a lakosság 56%-a vidéken, falusi környezetben él.

A pénztár jelentése szerint két fő ok áll a családorvosok számának csökkenése mögött: sokan nyugdíjba vonultak, illetve elhunytak, újak, fiatalok pedig nem érkeztek.

Míg 2016-ban 148 szerződést kötöttek, 2018-ban már csak 128-at. Ebben az időszakban mindössze öt új orvossal szerződtek.

A megyei egészségbiztosítási pénztár illetékesei szerint a családorvoshiány csak fokozódni fog az elkövetkezőkben, hisz pár év alatt huszonhat szakember nyugdíjba vonulására számítanak. Duda Tihamér igazgató néhány kirívó példával is szolgált arra vonatkozóan, hogy mely körülmények rontják a helyzetet. Elmondása szerint elhunyt egy székelyudvarhelyi és egy csíkszentkirályi családorvos, utóbbi településen gyorsan sikerült pótolni a szakembert az adatbázisukból, egy korábban a sürgősségi osztályon dolgozó orvos vállalta a feladatot, átvette a praxist, ám

Székelyudvarhelyen elég válságos a helyzet.

A környéket is hozzáadva, 34 ezer lakosra mindössze tizenhat családorvos jut, az udvarhelyi helyzetet a megyei egészségbiztosítási pénztár igen kritikusnak értékelte.

Ugyanakkor más, Hargita megyei településen is vannak problémák a családorvosok számát illetően. Több helységben nincs állandó szakorvos, csak olyan, amelyiknek több, esetenként nagyon sok falu tartozik a körzetébe.

– A lehetőségeink korlátozottak, hisz a családorvosoktól csak azt várhatjuk el, ami a szerződésükben szerepel, nem többet. Hogy vállalnak-e többet a páciensek érdekében, az egyedül tőlük függ – nyilatkozta Duda Tihamér.

Érződik a családorvoshiány az ügyeleti központokban is, hisz azokban többnyire a családorvosok látnak el szolgálatot. A kórházi sürgősségi osztályok tehermentesítésére létrehozott központok számát illetően Udvarhelyszék áll a legjobban. Székelyudvarhelyen, Szentegyházán, Székelykeresztúron és Parajdon is működik ilyen, ehhez képest Csíkszéken csak kettő, Gyergyószéken pedig egy. Mindössze hét permanencia központ van a megyében, bár az egészségbiztosítási pénztár akár tizenöt működését is finanszírozni tudná, és ennyi már egy ideálisabb lefedést adna a megyében.

– Tudjuk pontosan, hogy hányan tanulnak Marosvásárhelyen, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a családorvoslás irányába tereljük és a megyébe hívjuk őket, de a tapasztalat az, hogy a Marosvásárhelyen tanulók elsősorban ott is szeretnének maradni, vagy ha nem, akkor más szakágat választanak – mondta Duda Tihamér.

Ide tartozó hír, hogy dr. Daniel Coriu, a Romániai Orvosi Kollégium elnöke nemrég azt közölte: tíz éven belül, ha a helyzet és a körülmények nem változnak, nem javulnak, akkor nem lesznek családorvosok Romániában, hisz most a családorvosok több mint fele 61 év feletti, a 35 év alattiak aránya pedig mindössze 2,2%. Az orvosi kollégium elnöke szerint a legfőbb ok a távolmaradásra az, hogy a családorvosi szakma túlbürokratizált, ami elriasztja a fiatal orvosokat. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Évről évre csökken a családorvosok száma