Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 9 másodperc

Tizenhat fiatal vállalkozó részvételével startolt el ma délután a 2. Erdélyi Vállalkozói Iskola Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorházban. A képzést megelőző sajtótájékoztatón Gyerkó László, az RMKT elnöke hangsúlyozta: az EVI a közgazdász társaság egyik legfontosabb programja, egy eredményes projekt, amellyel kapcsolatban a résztvevői visszajelzések is nagyon jók.

Az idei második kiadás esetében a jelentkező vállalkozók száma is növekedett és az általuk lefedett térség is bővült, már nemcsak Székelyföldről, hanem egész Erdélyből és a Partiumból – így Szatmárnémetiből, Kolozsvárról, Zilahról és Nagyváradról – is sokan pályáztak a részvételre. Gergely László, az RMKT alelnöke, aki aktívan részt vett a jelentkezők kiválasztási folyamatában, elmondta, hogy

a képzésen résztvevő vállalkozók nagyon változatos üzleti területeket fednek le,

 és a csoportösszetétel minőségi szempontból is előremutatóbb a tavalyi évhez képest. Gergely László emlékeztetett: már az első EVI is rendkívül sikeres volt, az akkori csoport részéről már a képzés során megfogalmazódott a kérés, hogy a tervezett 4 hétvégét egy ötödik is kövesse. Ez meg is valósult, és arra adott alkalmat, hogy a vállalkozók elmondják: hogyan tudják hasznosítani a tanultakat, mit vittek magukkal az Erdélyi Vállalkozói Iskolából. Ráadás, hogy a résztvevők között azóta üzleti és baráti kapcsolatok is kialakultak – tette hozzá Gergely László.

Romániában egy vállalkozni akaró fiatal nagyrészt csak tapogatózni tud, mert nincs olyan intézmény, ahol az erdélyi, vállalkozni szándékozó magyarokat, közösség szintjén arról tanítanák, hogyan kell üzletelni, hogyan kell üzleti gondolkodást elsajátítani, üzleti tervet megvalósítani, fogalmazott Antal Lóránt szenátor, a Műhely – L’atelier Egyesület elnöke. Ezt az űrt szeretné betölteni az Erdélyi Vállalkozói Iskola, az ötlettől a megvalósításig pedig hosszú az út – ezen az úton akarunk segítséget nyújtani, tette hozzá az elnök.

Szakács-Paál István, a Harghita Business Center menedzsere rámutatott: idén a képzési helyszínek vonatkozásában is bővült a rendezvény, hiszen míg tavaly székelyföldi településeken zajlott mind a négy hétvége, idén Partium, Szatmárnémeti is a helyszínek között szerepel. A jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta, a 3. kidásra valószínűleg változtatni fognak azon, hogy kik jelentkezhetnek a képzésre. Az első két kiadás azoknak a vállalkozóknak szólt, akik cégének legalább egy, de öt évnél nem több lezárt pénzügyi éve van. Elképzelhető, hogy jövőre olyanok számára teszik lehetővé a jelentkezést, akik még csak tervezik a vállalkozás indítását, de a beszélgetések alapján az is opció, hogy már tapasztaltabb vállalkozóknak szerveznek képzéssorozatot nemzetközi előadókkal és mentorokkal.

„Az biztos, hogy lesz harmadik EVI. Mindenképpen arra törekszünk, hogy az harmadik még erdélyibb legyen

 – a képzési hétvégékkel igyekszünk eljutni például Kolozsvárra vagy Nagyváradra, attól függően, hogy honnan jelentkeznek többen” – fejtette ki az inkubátorház menedzsere.

A képzés első, március 25–27-i hétvégéjén Hűvös Ágnes és Orosz Adrián tart interaktív vállalkozói készségfejlesztői tréninget Székelyudvarhelyen. Május 27–29. között Szatmárnémeti lesz a helyszín: Kádár Magor, Seer László és Lieb Mihály tart előadást marketing és kommunikációs témakörökben. A negyedik hétvégén, június 10–12. között Szovátára várják a résztvevőket, ahol egész napos mentorálásban részesülnek Sánta Edit, Mátrai Károly, Laczkó Dénes, Tromposch Julianna és Nagy Károly irányításával.

A négyhétvégés képzéssorozat a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Harghita Business Center és a Műhely – L’atelier Egyesület szervezésében valósul meg.

Fotó: Harghita Business Center /facebook

Ez most jobb lesz, mint az első