Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 12 másodperc

Jók, jók ezek a karácsonyi vásárok, csak éppen az a gond, hogy fúj a szél… Gereöffy Andrea szerzőnk barátnője, Mirela Dragomir Madeirán járt az elmúlt héten. Ő meséli el, milyen ott a december.

Madeira – „az örök tavasz földje” vagy az úgynevezett „virágsziget” az Atlanti-óceánban, Marokkótól nyugatra található. Tulajdonképpen egy szigetcsoport, amely Madeirából, Porto Santoból, a Desertas- és a Selvagens-szigetekből áll, és Portugáliához tartozik.

A decemberi kellemes, 18 Celsius-fokos hőmérséklet sok turistát vonz ide a téli ünnepek környékén, és az idelátogatók nem csalódnak az ünnepi pompában.

Madeira már december 1-től készen áll a karácsonyra: ekkor gyulladnak ki a fények minden városban.

Emellett piros és fehér Mikulásvirágok borítják el ilyenkor a városokat, falvakat, de a pazar díszítésből nem hiányoznak az orchideák sem. 

Madeirán nagy hagyománya van a betlehemes jelenetek, az ún. „lapinhák” állításának. Jézus születési jászlát a virágok mellett gyümölcsökkel és zöldségekkel díszítik, például mandarinnal, kivivel, paradicsommal, kukoricával és az egymagvú töknek is nevezett chayote-tal.

A fények és dekorációk legnagyszerűbb és leglátványosabb formájukban Funchalban, a fővárosban vonulnak fel. Minden utca fénybe borul, így ha este, távolról nézzük, kirajzolódik Funchal utcahálózata. Az Avenida Arriaga sugárúton gazdag karácsonyi vásár vár minden sétálót. 

A hagyományos, nádcukorral és mézzel készített sütemény, a „madeirai mézes”, kókuszos és gyümölcsös kekszek, valamint a tradicionális kenyérrel, a „bolo de caco”-val felszolgált csirkeleves képezi az ünnepi menüt.

A látványos karácsonyi díszítés mellett Madeira – a 2006-os Guinness Rekordok Könyve szerint – a világ legnagyobb tűzijátékával ünnepli az új évet. 

Örök tavasz és világrekorder tűzijáték ide vagy oda, Mirela úgy döntött, hazautazik, és itthon tölti az ünnepeket, az igazi karácsonyt.

Kép és szöveg: Mirela Dragomir

Fehér és piros mikulásvirág Madeirán