Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 56 másodperc

Partnerségre kéri a székelyudvarhelyieket a Haáz Rezső Múzeum a januárban megszervezendő Maszelka János-tárlat megvalósításában.

Székelyudvarhely ismert, kedvelt és köztiszteletnek örvendő festőművésze, Maszelka János emlékére szervez kiállítást a Haáz Rezső Múzeum, törekvésüket a művész családja számos alkotás kölcsönzésével támogatja. A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként, 2022 januárjában, a Haberstumpf-villában megnyíló tárlat révén átfogó képet szeretnének nyújtani a gazdag életműről. A Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész kurátorságával megvalósuló kiállítást alapos kutatómunka előzi meg, folyamatban van a magánszemélyek tulajdonában lévő Maszelka-művek (festmények, grafikák, pasztellek stb.) feltérképezése.

A Maszelka János-alkotásokat birtokló székelyudvarhelyiek segítségével

átfogó digitális adatbázis építését végzik, ezért arra kérnek minden magánszemélyt, hogy a tulajdonukban levő Maszelka-műveket – digitalizálás céljából – rövid időre kölcsönözzék oda a múzeumnak.

A minőségi digitalizálás, az alkalmazott technikai felszereléseknek köszönhetően, anélkül valósul meg, hogy a művészeti alkotásokat keretből vagy üveg alól eltávolítanák, minden kölcsönzött műtárgy  érintetlenül kerül vissza tulajdonosához – tájékoztat a múzeum.

Nem rejtett céljuk ugyanakkor, hogy a digitalizált adatbázis alapját képezi majd a kiállításon látható művek végső sorának. Arra biztatnak mindenkit, hogy a közintézmények és a Maszelka-örökösök mellett legyenek partnerei a 2022-es kiállítási évet megnyitó múzeumi tárlatnak.

Hívják bizalommal a 0266–218 375-ös telefonszámot hétköznapokon 8–16 óra között, az előzetes egyeztetés szerint a múzeum munkatársai gondoskodnak a képek csomagolásáról, el- és visszaszállításáról.

Fotók: Balázs Attila

Felhívás Maszelka-képek tulajdonosaihoz